Aber skriver Shakespeare – for meget snak gør alle dumme

  • Jon Lund 

Inspireret af det netop overståede folketingsvalg, kan du i denne uge læse om en maskine, der muter dit tv når dine hadeord nævnes, en ny undersøgelse der viser at man ikke bliver klogere af at tale, om hvor du kan downloade det nyopdagede hashgenom, om aber der skriver Shakesspeare og om en romantisk-nørdet skattejagt. Alt sammen som det også kan læses i min bagsideklumme i dagens udgave af Politiken.

Bagsiden på økonomi-sektionen i dagens Politiken. Billedeteksten siger: “Succes. Teorien om Sharespeares værker er næsten bevist. Denne abe er nu begyndt på Orson Welles”

12 minutters stilhed
Tænk engang, hvor meget lettere valgkampen havde været at komme igennem, kære læser, hvis dit fjernsyn automatisk havde slået lyden fra, hver gang vendinger som ’12 minutter’ eller ’rigtige penge’ var blevet nævnt. Bare i 30 sekunders tid.
Omtrent sådan tænkte den amerikanske hacker Matt Richardson, bare med ord som ’Palin’ og ’Trump’ i stedet for.

Richardson, der er en del af den hastigt voksende gør det selv-kultur på nettet, lod handling følge ord og byggede en lille stilhedsskabende mutebox, der øjeblikkeligt gav komplet fjernsynstavshed, hver gang et af hans hadeord blev nævnt.

Vil du lave din egen stilhedsmaskine, skal du bruge en open source-printplade, de skjulte undertekster i fjernsynssignalerne, de tekniske beskrivelser af din infrarøde fjernbetjening og en lille smule programmering. Se hvordan i Richardsons fine lille video på opfindersitet makezine.com.

Ti stille og stem
Du kender det fra ’spørg publikum’-livlinen, fra aktiekursdannelse og fra netavisens ’mest læste’-lister: Hvis du spørger nok mennesker om noget, de har en rimelig chance for at forstå, får du forbløffende gode svar. Den såkaldte wisdom of the crowd-effekt.

Nu har et tysk forskerhold undersøgt, om mængden afgiver samme kloge svar, hvis de enkelte svarpersoner har mulighed for at tale sammen, inden svarene afgives, i stedet for at afgive deres svar i isolation, skriver det amerikanske videnskabelige tidsskrift PNAS.

Konklusionen er klar: Det gør de ikke – tværtimod: Dialog gør mængdens besvarelse mere forkert, mindre varieret og tilmed mere skråsikker.

Resultaterne kan ikke overføres direkte til en valgkamp, der jo ikke handler om at finde Det Sande Svar. Alligevel føler vi os her på bagsiden fristet til at anbefale bare en lille smule mere ’ti stille og stem’, næste gang vi skal til stemmeurnerne.

Hash til gratis download
Selv om to af valgets sejrherrer, Enhedslisten og Liberal Alliance, er varme tilhængere af fri hash, og også SF har legalisering på programmet, kan der gå en rum tid, før de første coffee8 shops i hollandsk stil skyder op i Danmark.

Virksomheder, der ønsker at tilbyde mere avancerede hashprodukter til det danske marked, kan i ventetiden lade sig inspirere af det californiske firma Medicinal Genomics, der ifølge en blog på videnskabstidsskriftet Nature som de første har identificeret den centrale dna-streng i cannabis sativa.

Firmaet ønsker selv at fremstille medicinske hashprodukter, men tilbyder også det rå hashgenom til andre interesserede. Download til eget brug er gratis.

At være eller ikke være
Den amerikanske softwareudvikler Jesse Anderson har for tiden et spændende eksperiment i gang, der skal kaste lys over det gamle postulat: Hvis en tilstrækkelig stor flok aber sættes ved lige så mange skrivemaskiner og taster løs længe nok, vil de til sidst frembringe Shakespeares samlede værker.

Anderson har siden 21. august haft millioner af virtuelle aber til at skrive løs i et billigt setup, hvor man kan leje server og computerkraft hos Amazon. I skrivende stund er projektet næsten fuldført; over 99 procent af værkerne er tilsyneladende kommet i hus.

Romantisk skattejagt
Har du en smartphone, skulle du prøve at gå på geocaching-skattejagt, hvor gps-signaler guider dig vej til målet. Det gjorde Faigy Gilder fra New York i en skattejagt arrangeret af hendes kæreste, skriver Mashable. Og med et overraskende resultat: Det sidste spørgsmål, der tikkede frem på mobilskærmen var: ’Vil du gifte dig med mig?’.

Dette blog-indlæg er skrevet til den trykte udgave af Politiken den 21. septebember 2011. De fem små historier kan også læses på min blog på Politikens hjemmeside.