Ærlighed varer længst på nettet (analyse)

Nettet plages af falske fans, followers, Google-hits og alt for fine anmeldelser. Det forplumrer oplevelsen for den enkelte bruger og ødelægger det for de gode tjenester. Men også for den glade bagmand kan fornøjelsen blive kort, for spillereglerne ændrer sig hele tiden. På sigt er vinderstrategien klar: ærlighed varer længst.

For et par uger siden eksploderer min Twitter-profil.

Eller rettere sagt: antallet af folk der følger mig, gør. I stedet for en enkelt eller tre om dagen har jeg pludselig halvfjerds, hundrede ja flere hundrede nye followers, hver gang jeg logger på. I alt ca. 1500 nye bliver det til i løbet af fire-fem dage. Og så, ligeså pludseligt som det startede, slutter tilstrømningen igen.

To af mine nye, nu slettede, followers på Twitter

”Jeg skal give ham magisk grænse”
Mine nye followers ser på overfladen helt tilforladelige ud – om end de udgør en blandet skare. @pi5iRDeaddance, f.eks. fortæller om sig selv: ”i tweet as much as i can .. and also my feelings … iM adDicted tO @justinbieber” mens det fra @ultimategmerqw lyder: ”Belgian student of History. Interrested in Culture, Politics and Economics.” Alligevel er det hele fup. Ingen af de mange nye fans aner hvad jeg skriver om og de har aldrig selv aktivt valgt mig til.

Siden sletter jeg manuelt @pi5iRDeaddance, @ultimategmerqw og alle de andre nytilkomne igen. En efter en blokerer jeg dem.


Mit slet skjulte blær på nettet der formentligt var årsagen til flodbølgen af ubrugeligt followers.

Jeg ved stadig ikke helt hvad der skete. Men jeg tror nogen prøvede at give mig en lærestreg. Min Twitter-eksplosion kom nemlig præcis samtidig med at jeg på forskellige platforme havde blæret mig med at jeg nu, efter fire et halvt år twitterier var ved at nå hvad jeg omtalte som en ”magisk” grænse: 4000 tweets og 2000 followers. ”Jeg skal give ham magisk grænse”, tænker jeg nogen har tænkt. ”Followers som målestok fortæller absolut ingenting. Det skal jeg vise ham”.

1.000 followers, 3,75$
Selvom jeg i teorien godt ved at du kan skaffe dig followers ad alle mulige falske kanaler, er det ikke før gået op for mig præcist hvor let det egentligt er. Eller var: Hos buyfollowers.net f.eks. kan du købe 50.000 followers for 300$. Eller 1.000 for 15. Alle sammen garanteret rigtige twitter-konti, tilhørende rigtige mennekser, ikke falske robot-profiler eller sovende profiler. Hos Cheptwitterfollowers kan du få 1.000 followers for kun 3,75$. De er så til gengæld heller ikke garanteret ægte.

Det tager 15 sekunder og en Google-søgning at finde disse to og mange andre tilsvarende ”køb followers”-services derude, og at dømme på antallet er det big business. Deres målgruppe er firmaer og andre der gerne vil se store ud og vise sig frem, og som ikke går så meget op i, om fjerene er lånte eller ej.

Købt er dårligt
Købte followers er dårlige followers. De læser ikke hvad du skriver, retweeter ikke, kommenterer ikke. De er ikke selv meningsdannere. Og slet ikke inden for dit felt. For mange af dem giver bagslag.

Hos Facebook, f.eks., ødelægger fans, som i virkeligheden er ligeglade med dig, din gennemslagskraft overfor dine rigtige fans (som blandt andet Mikael Lemberg så fint beskriver det her). Også Facebook har nemlig gennemskuet at antallet af fans ikke siger noget om hvor populær du i virkeligheden er.  Det afgørende er, om folk klikker ind på din updates, liker dem eller kommenterer dem. Og det gør kun rigtige fans. Og hvad mere er: dette aktivitetsmål er ikke bare til udvortes brug, men indgår som en væsentlig del i Facebooks indre maskineri. Jo mere populær du er i virkeligheden, jo mere skruer Facebook op for spredningen af de ting du rent faktisk skriver. Jo mindre populær du er, jo mere toner de dig ned.

Google hemmeligstempler
Det er ikke kun fans og followers du kan puste kunstigt op. På søgemaskineområdet er der f.eks. en hel industri – Search Engine Optimization, eller bare SEO – der handler om at få websites til at se pænere ud i Googles øjne end de i virkeligeheden er, og på den måde få dem til tops på søgeresultaterne. Også her er resultatet støj på linien for den almindelige bruger. Og også her er der fare for kraftigt rekyl. Bag linierne kører Google en daglig krig mod SEO af den ufine slags med det formål at straffe dem, der går over stregen. Senest har Google hemmeligt-stemplet oplysningerne om, hvilke søgeord der leder brugerne til hvilke sites, og dermed gjort det meget sværere for SEO-folkene at få et site til bevidst at se Google-lækkert ud.

Bøde til Yelp
”Super levering”, ”alt var perfekt” og ”top service”. Sådan kan du læse hvis du tjekker ud, hvad andre brugere synes om web-shops af den ene eller anden slags. Brugeranmeldelser er hot markedsføring, fordi det virker så ægte. Det er det også tit. Men mange – måske snart op til 15 procent, mener Gartner – er fake, frembragt af firmaer, der i virkeligheden skamroser sig selv. Og så har de sites som brugeranmeldelserne står på, ofte allerede fjernet en del, før de overhovedet ser dagens lys.

Men også her er det en leg med ilden. I sidste uge gav anklagemyndigheden i New York bøder på 350.000 $ til 19 sites der havde lade falske brugeranmeldelser komme igennem, heriblandt Google local og Yelp, to af de allerstørste. Og risikoen for de firmaer, der står bag svindelen er mindst udelukkelse af det gode onlineselskab.

Det er en imponerende kreatitivet der udfolder sig i forbindelse med at udnytte selv de mindste smuthuller på nettet. Det samme er Googles, Facebooks og andre stores kamp for at holde svindlerne i ave. De gør det ikke for sjov, men fordi plattenslagerne skyder mod selve kernen i deres forretinger: at du kan stole på det du læser på nettet. Af samme grund vil svindlerne også ende med at trække det korteste strå. Ærlighed varer – også her – længst. Også selvom kampen aldrig kan vindes helt.