Analyse. Dele-elbil viser vejen: bilen er det nye tog

  • Jon Lund 

Du skal ikke eje, men leje. Det er mantraet bag collaborative consumption trenden, der har ramt musik, ferieboligudlejning og biler. Seneste skud på stammen er Cleardrive, der til september sætter 150 fælles elbiler fri i København.

Fremtidens kollektive trafikmiddel er småt, firhjulet og kører overalt. Det er en bil. Den erkendelse fik jeg forleden, da jeg filosoferede over spørgsmålet. Tænk hvis hver femte bil på vejen var fællesbiler. Så kunne du hoppe ind i den første ledige vogn du så, køre af sted og bare sætte den igen hvor du kom frem. Trafikken ville flyde let, fordi sensorer i bilerne sørgede den rigtige fart og for at undgå kollisioner. Og måske oven i købet for at bilerne bagefter – selvkørende – kunne finde hen, hvor der var brug for dem. Fællesbilerne ville på den måde blive til en slags selvkørende togvogne – der ikke er bundet af hverken spor eller afgangstidspunkter.

cleardrive kort

Cleardrives dele-elbiler serviceres fra og skal parkeres i et område afgrænset af Svanemøllen, Bellacentret og Damhussøen.

Derfor spidsede jeg ører, da jeg i forgårs hørte om Cleardrive, der vil sætte 150 elbiler på gaden i det centrale København, med noget der ligner den spæde start på mit fremtidskoncept. Du åbner (og logger ind i) bilerne med dit Rejsekort og starter dem med et tryk på en knap.

Den nærmeste bil vil – indenfor Cleardrives område – statistisk set være 250 meter væk. Præcis hvor kan du se på din smartphone – hvor du også vil kunne reservere et kvarter frem i tiden.

Prisen er, hvis du ikke tegner abonnement, 3,95 kroner per minut dog max. 149 kroner for en time, 299 for tre og 599 kroner for en hel dag. Men så er alt betalt – inklusive at Cleardrive hele tiden kører rundt og lader biler op og sørger for ordentligt spredning i landsskabet.

Du kan køre hvorhen du vil, så længe du parkerer på den rigtige side af Valby bakke. Om det bliver for træls og om 150 biler bliver for lidt vil tiden vise. Men traditionelle delebiler boomer. Ved årsskiftet lagde udlejningsgiganten Avis sig for eksempel en halv milliard dollars på bordet for Zipcar, en biltjeneste med et lignende koncept.

cleardrive app ii

På Cleardrives app kan du hele tiden se hvor hele bilflåden befinder sig. Og reservere en bil. Hvis den nærmeste er mere end 250 meter væk foreslår systemet at du kan bestille en taxa istedet.

Første gang du kan møde Cleardrive-bilerne i virkeligheden bliver til Folkemødet på Bornholm til juni. I København launcher de efter planen efter sommerferien med 150 Renault Zoe’er eller – hvis det kan nås – de nye el-udgaver af VWs Up.

Samtidig er Cleardrive i skrivende stund ved at fusionere med et lignende portugisisk selskab, der har 200 elbiler på vej på de Lissabonske gader. Hvis det går godt er planen at sætte kursen mod de asiatiske og sydamerikanske markeder. Ikke med hele bilflåder, men med salg af it-infrastrukturen bag. Og gerne kun som ”cleardrive inside”, så alverdens borgmestre kan få æren for fremsynede trafikløsninger for sig selv.

Cleardrive har meget for sig. Delingskonceptet er nemlig ikke noget eksotisk noget, der lige rammer bilbranchen. Det er en trend der under navnet ”collaborative consumption” – fælles forbrug – også har fat i ferieboligudlejning, hvor særligt tjenesten airbnb.com har stor succes med at lade private udleje deres huse og lejligheder til hinanden. Og det er samme grundide der ligger bag musik-tjenester som Spotify, WiMP og TDC Play, der udmærker sig ved, at ingen ejer musikken selv længere, men blot lejer sig adgang til at høre den fra et stort fælles bibliotek på nettet. Eller tjenester som Netflix eller HBO der gør det samme med film. Alle er de frembragt af et internet, hvis gennemsigtighed får udbud og efterspørgsel til at mødes på nye måder og som rask væk æder af den fysiske verdens produkter og gør så meget af dem som muligt tilgængelige på en skærm.

Selvom musik og biler kan synes meget forskellige, er sammenhængen langt fra akademisk. I tilfældet Cleardrive går der en rød tråd af personer, penge og ideer fra den ene til den anden: begge Cleardrive-folkene kommer fra TDCs musik-dele-løsning. Ideen ligeså. Og pengene fra salget af software-selskabet bag.

Denne blogpost er skrevet og bragt som analyse i Politiken den 1. maj 2013.