Bayes forudser MPG-vinder, Dommeren var programmør, Reklamer – nej tak, Koncentrer dig!

  • by

Ugens links: Matematiker forudså svensk MPG-sejr, men missede både Danmark og Norge, Oracle tabte copyright-sag – dommeren var programmør, Microsoft siger: reklamer – nej tak. Og så kan du styre nye computerspil med hjernen. Du skal bare koncentrere dig. Sådan lyder ugens nedslag på nettet. Først bragt i Politiken i dag.

Nordisk MGP-mafia fejlede
Det kommer næppe bag på mange, at både Balkan- og østlandene har deres egen fest i festen, når melodigrandprixet løber over skærmen. Men faktisk eksisterer der også en særlig nordisk MGP-klub. Den er bare løsere og mindre forudsigelig.

Det fortæller Martin O’Leary, en matematiker fra University of Michigan, der på sin blog har opstillet en statistisk model af den særlig hotte Bayes-type – der også bruges i blandt andet Googles førerløse bil. O’Learys model forudså Sveriges sejr – men også, at Norge skulle blive nummer tre og vi nummer fire. Det får ham til at bemærke, at hans model ikke helt tager højde for »de vilde humørsvingninger, der karakteriserer de nordiske relationer«.

Dommer kendte koden
Med lidt af en opsang til Oracles stjerneadvokat, David Boies, frikendte dommer William Alsup i sidste uge Google for at have planket kildekoden til sit Android-mobil-system fra Oracle, hvilket Oracle ellers mente burde koste Google over en milliard dollar. Dommen er en lettelse i en it-verden, der hjemsøges af copyright- og patentkrige. Og udmærker sig ved, at dommer Alsup faktisk vidste, hvad han talte om. »Jeg har selv skrevet den slags programmer hundreder af gange«, belærte han Oracle ifølge CNET. »Hvorfor skulle nogen forsætligt kopiere noget, når de lige så godt kan skrive det selv?«.

Reklamer, nej tak
Microsofts internetbrowser, Explorer, kommer snart i en version 10. En af forbedringerne er et indbygget ‘målrettede reklamer, nej tak’-skilt. Hvis ikke du siger andet, vil browseren automatisk bede de sites, du besøger, om ikke at skræddersy reklamerne til præcis dine behov. I dag har alt for mange alt for gode grunde til at overvåge din færden på nettet, og du har selv alt for få muligheder for at styre, hvordan oplysningerne om dig bliver brugt. At initiativet kommer fra netop Microsoft, der selv tjener godt på de målrettede reklamer, kan undre. Indtil du – som også Wired bemærker – tænker over, at Microsofts største konkurrent, Google, tjener meget mere. Og har meget mere at tabe.

Med hjernen som joystick
‘Koncentrer dig’ og ‘lad være at blinke’. Husk de to råd, når du spiller ‘Mindhunter’ – et skydespil, som du styrer med tankerne og dine øjne. Fokuser let, og du får en slynge at skyde med. Lidt mere, og du får en armbrøst. Meget, og du får et gevær. Blinken i utide giver vådeskud – det er nemlig sådan, du affyrer dit våben. Spillet til 10 dollar (60 kr.) og det tilhørende EEG-headset til 129 dollar (780 kr.) er lavet af Neurosky. Ifølge Wall Street Journal virker headsettet – men man sigter stadig bedre med en gammeldags mus.