Det talte vi om vi 2011: Voice, Fattigdom og Cupcakes

 • by

Det er ikke til at komme frem for lister her sidst på året. Årets vindere og tabere bliver udnævnt i flæng. Men hvad ligger bag de mange tal? Tag med på en tur i tre punkt-nedslag i året på nettet. (Bragt i en let tilrettet version i går på Kommunikationsforum)

Det snakker vi om 1: Voice på TV2
“Synes der bliver krammet alt, alt for meget i det program. Talentshows skal handle om menneskelig fornedrelse, ikke feel good #vtv2dk”. Sådan skrev en @madsbrynnum på Twitter i lørdags. Sammen med @nosleep2night, @StineBruusgaard, @XPtriciaX og en masse andre for ham vildt fremmede mennesker dissede og jublede han over Voice, denne måneds talent-show på TV2.

Det sagde de om Voice på TV2 den 17. december. Skærmdump fra min twitter-klient.

Og det var ikke kun i lørdags, de mange Voice-seere gik til tasterne. Det gjorde det også sidste lørdag. Og sidste lørdag igen. Faktisk er #vtv2dk-tagget totalt trending hver gang showet løber over skærmen. Normalt er tagget dødt. Men fredag lever det, sammen med digitalt broadcastede net-dialog fortæller overskrift.dk i et særudtræk af deres mange vidunderlige data.

Antallet af Tweets med hash-tagget #vtv2dk pr dag den sidste måned. Hver fredag går det løs. Men i – for TV2 – bekymrende aftagende grad. Data fra overskrift.dk.

Voice-snakken står ikke alene. Du kan finde masser af eksempler på TV-snak på Twitter, der peaker i real-time. Tilgengæld ser Voice – set fra Twitter – ud til at miste momentum. Ihvertfald har Twitter-burst’ene den – set fra TV2 – helt forkerte retning: mindre og mindre buzz.

Det snakker vi om 2: Fattigdom
Fattigdom, eller rettere: Özlems fattigdom, er et af de fem pt mest irriterende emner. “Det”, mener bloggeren Frøken Vigtig “gider vi ikke høre mere om”. Og hun har ret, Øzlems fattigdom fyldte rigtigt meget. Også online. Øzlem og Joakim B’s besøg hos den fattige Carina tredoblede Googlesøgningerne efter fattigdom, afstedkom en mindre lokal eksplosion i fattigdoms-tweets’ene og sendte bloggerne i blækhuset.

Udviklingen i Google-søgninger med “fattigdom” og Tweets og blogindlæg (særudtræk af data fra overskrift.dk), der indeholder variationer af ordet “fattigdom”. Det hele er indekseret så niveauet i uge 48 er sat til hundrede. (I absolutte tal ville antallet af søgninger være meget større end de to andre).

Når Frøken Vigtig præciserer at det er Özlems fattigdom hun ikke gider høre mere om, har hun en pointe. Zoomer du ud i tallene finder du nemlig en ikke helt så stor stigning ca en måned før det famøse Carina-besøg. Det var da Joakim B kickstartede det hele med at brække sig over venstrefløjens fattigdomsretorik. Også dengang fik det særligt sat gang i nettet.

Før da er Twitter, på mange måder de sociale mediers svar på finansmarkederens hysteriske kællinger, tilgengæld fattigdoms-tavs. Twitter ser skandalen og skræpper op. Men interessen er hurtig og flygtig og dør hurtigt ud igen.

Anderledes refleksiv var Google. Du Googler når du – på given foranledning – gerne vil være klogere. Og den grundlæggende fattigdomsinteresse var der hele året.

Men blogs’ene var, i 2011, nok det dybeste. Herude i niche-land har fattigdomsinteressen en blivende konstant fokus. Selvom det ikke er kæmpestort, kaster blogosfæren hver eneste dag 5-10 forskellige regulære blogindlæg der indeholder forskellige udgaver af fattigdoms-ordet af sig.

Det snakker vi om 3: Cupcakes
Cupcakes er et af tidens store trending topics. Ikke fordi en eller anden smart madskribent synes det. Nej, fænomenet “Muffins med sukkertop”, har dybere fat i os.

Hos Google har bonner “cupcakes” ind på den globale tiendeplads over de hurtigst voksende madord. Og blandt danske søgninger er den nummer 4. Som du kan se på Googles lister over 2011s søgeord.

I et lidt længere perspektiv afslører Google at begrebet “cupcake” herhjemme første gange optrådte som søgeord i september 2007, selvom det globalt har været anvendt i det små så langt tilbage Google-øjet rækker. Nok bor vi i den globale landsby, men nogen er altså mere globale end andre.

Google-søgninger efter “cupcakes” juni 2007 til i dag. Se mere her.

Men trenden er måske for nedadgående. Interessen har, ser Googletallene ud til at fortælle, toppet; væksten er gået ud af cupcake-markedet: Sidste år blev cupcake-søgningen mere end fordoblet mellem maj og september – i år har den kun rykket sig få procent i samme periode.

Agnes cupcake-skandalen var i det lys episk. For den er tydelig hos Google. Uge 47 – fra 20-26.november – peaker “cupcakes”-søgninger helt vildt med over dobbelt så mange søgniger som ugen før og ugen efter. Var det krampetrækninger? Starten på enden? Fortæller-modellens spræl med halen?

Spørger du Twitter er svaret ja. Her var “cupcakes” generelt en næsten totalt ubrugt term i 2011 indtil Agnes-gate brød løs og der kom der gang i hønsegården. Overnight blev antallet af tweets der indeholdt ordet “cupcakes” mere end 50-doblet. Fra mellem søvnigt niveau mellem et og fem om dagen blev der den 22 november over 225 skræp på Twitter. Allerede 3 dage senere var alt dog, vanen tro, glemt igen.

Cupcake-helvede på twitter. Agnes sætter gang i hønsegården, men dør hurtigt ud igen.

Nu er Twitter jo et forfærdeligt hurtigt medie. Tyggelse i døgnets rejsestald, er hvad det er. Og hvis du spørger de mere langmodige og grundige bloggere, er svaret igen lidt mere nuanceret, men stadig klart. Den danske blogosfære er fyldt med med “cupcakes”. Over 30 nye indlæg om dagen skriver de flittige blog-skribenter, når det har gået højt. Agnes-gate fremtvang en lille lokal stigning i Cupcake-bloggingen, men slet ikke noget der minder om eksplosionen i tweets.

Antallet af blogindlæg pr uge der indeholder ordet “cupcake”. Data fra overskrift.dk.

Tilgengæld er Cupcake-blogningen helt tydeligt for aftagende. Ingen tvivl der. Vi lever i en post-cupcake-tid.

 

Listerne
Du kunne vælge en milliard andre punkt-nedslag i årets listestof. Hvis du selv har lyst, er her et par af de officielle lister komplet med links til baggrundsbaserne.

Top 10-hurtigst voksende Google-søgeord i Danmark:

 1. iPhone 5
 2. Minecraft
 3. Valg 2011
 4. Google+
 5. iPad 2
 6. Roskilde Festival 2011
 7. Moviestarplanet
 8. Paradise Hotel 2011
 9. Facebook.dk
 10. Viaplay

Se mange flere top-10 lister – f.eks. indenfor mad og TV-programmer – hos Google Zeitgeist  – eller søg selv løs på Google Insights.

Top 10-status trends hos Facebook i USA:

 1. lms (Like my status)
 2. tbh (To be honest)
 3. Deatch of Osama Bin Laden
 4. Charlie Sheen
 5. Call og Duty, Modern Warfare 3
 6. Casey Anthony found not guilty
 7. Packers win the Super Bowl
 8. Hurricane Irene
 9. Insidious (movie)
 10. Deatch of Amy Winehouse

Se flere lister hos Facebook – både for andre lande (dog ikke Danmark) og andre undergrupper.

Mest brugte hashtags (emner) hos Twitter i USA

 1. #egypt
 2. #tigerblood
 3. #threewordstoliveby
 4. #idontunderstandwhy
 5. #japan
 6. #improudtosay
 7. #superbowl
 8. #jan25

Læs mere hos Mashable.

Danske Tweets og blogs

Der er ikke lavet nogen samlede top-lister over de mest trendende emner i tweets og blogs i Danmark. Men overskrift.dk har en masse gode tal, du selv kan søge rundt i:

www.overskrift.dk

Og så har de netop offentliggjort deres analyse af Twitter i 2011 (Spoiler: antallet af danske twitter-konti er fordoblet)