Googles førerløse biler kører på lasere

  • Jon Lund 

Hemmeligheden bag Googles førerløse biler er laser-scanning. Ny kuglepen optager samtalen mens du tager noter. Sådan får du et flot infograf-CV.

Det er hovedbudskaberne i tre af de fem noter fra min “Lund på nettet”-klumme i dagens papirudgave af Politiken. Læs alle fem noter her eller smut ned i aviskiosken og køb dagens af avis og få tryksværte på fingrene.

Googles førerløse biler
Googles syv førerløse biler – seks Toyota Prius’er og en Audi TT – har nu tilbagelagt over 300.000 km på Californiens offentlige veje. Dog altid med en sikkerheds-chauffør, der kan gribe ind, hvis noget går galt.

Nu har Google for første gang frigivet videoer af, hvordan bilerne virker i detaljer. Her kan man se, at lasere hele tiden skanner bilens nære omgivelser, en radar kigger lidt længere frem, et kamera registrerer lyssignaler, og en gps placerer bilen på den rigtige vej. Blandt andet. Se selv efter på tech-bloggen IEEE.

Bilerne er blandt de fremmeste eksempler på kunstig intelligens, og de kan f.eks. give speederen et lille klem, hvis medbilisterne ikke holder tilbage, når de førerløse biler vil skifte vejbane. Ligesom i virkeligheden.

Skriv og lyt
»Ikke så hurtigt! Jeg skal nå at notere det hele!«. Hvis du nogensinde har sagt sådan, er Livescribe Echo noget for dig: en kuglepen, der optager samtalen, mens du skriver ned. Og hvad mere er: når du bagefter prikker med pennen på dine skriblerier, afspiller pennen den pågældende bid af samtalen.

Tricket ligger ud over blækket og mikrofonen i pennens processor, hukommelse, mikro-sim-indgang – og i kameraet, der filmer alt, hvad du skriver, og synkroniserer med lyden.

Pennen er et eksempel på, hvordan computere miniaturiseres og breder sig til flere og flere hverdagsting, uden at vi rigtig kan se, det er computere. Pervasive computing eller ubiquitous computing hedder trenden: gennemtrængende og allestedsnærværende.

Tast i håndfladen
Nutidens smartphones er, mener især mange kvinder, for store og uhandy. Omvendt kan de dårligt blive mindre, hvis du stadig skal kunne ramme tasterne på touch-skærmen.

En ny prototype fra Microsoft Research og Carnegie Mellon University, OmniTouch, baner imidlertid vejen for langt mindre telefoner uden skærm og tastatur. Det er en kombineret projektor og bevægelsessensor, der gør alle flader i din umiddelbare nærhed til potentielle skærme. F.eks. kan du få vist telefondisplayet på din ene håndflade, mens du taster med den anden hånd, skriver Gizmodo.

Kodeordet er gesture-based: Kommandoer skal gives ved at røre, pege, trække og trykke, lyder mantraet.

Krystalkugle for ideer
En gang imellem kan det være svært at gennemskue, om nye teknologier rent faktisk kan noget, eller om det bare er snak. Her er Gartner til hjælp. Det internationale konsulenthus har fundet ud af, at nye teknologier først modtages med interesse, derefter når et ’oppustet forventningshøjdepunkt’, trækkes gennem ’desillusionsdalen’ for til sidst at modnes i ’produktivitetshøjlandet’.

Hvert år opdaterer Gartner sin såkaldte Hype Cycle i en fin grafisk illustration, der viser, hvor langt ca. 40 forskellige teknologier er nået – og hvor lang tid der går, før de faktisk virker. Førerløse biler og båndoptagerpenne har skuffende nok ikke deres egne prikker på kortet. Men gesture-based computing er forbi den værste hype-fase, kan man se.

CV i farver
Traditionelle cv’er, der beskriver dit levnedsforløb i 10-15 punktopstillinger, gerne skrevet i Times New Roman, er forældede. I dag skal et cv fortælles som infografik, hvis du vil skille dig ud i ansøgningsbunken; en flot visuel fremstilling af dine meritter i pædagogiske farver og former.

Slår din egen kreativitet ikke til, er der hjælp at hente hos Open Forum, der gennemgår fire tjenester, som ud fra din LinkedIn-profil – hvis du har sådan en – automatisk opbygger grafiske tidslinjer og viser f.eks. din erhvervserfaring og dine anbefalinger i søjler og diagrammer.