Lykke-klik, virtuelle sko, farlige kontorer og gen-hackere

  • Jon Lund 

Ugens links: Virtuel placebo virker – også når patienten ved det er snyd viser dansk entreprenør på Facebook. Virtuelle prøverum er hippe, men er de også gode? Tyskerne tester. Et-kontors firmaer er de bedste investeringsmål, siger Peter Thiel. Og et nyt program lader dig klippe-klitre dine egne gener. Det er emnerne for ugens links. Læs med!

Klik dig lykkelig
At kalkpiller virker overraskende godt mod mange sygdomme er ikke nogen hemmlighed. Bare patienten tror det er en rigtig pille, er effekten – kendt som ’placebo’ – blevet påvist i forsøg efter forsøg. Noget tyder imidlertid på, at snydepiller også virker, selv om patienten godt ved, at det er snyd, og det har inspireret den danske it-entreprenør Mads Rydahl til Facebook-app’en Plazebra. Her kan du klikke f.eks. en ’fokus-pille’. Når du gør det, bliver du bedt om at trække vejret dybt, og en meditativ tone lyder i 5 sekunder – så er pillen taget. For fuld effekt anbefaler app’en, at du efter indtagelsen rejser dig og tager et glas vand – og højst tager en hver 10. minut. Fås også som beroligende pille, for bedre viljestyrke og mere lykke.

Virtuelle sko trykker ikke
Det sidste par måneder har du på tyske banegårde kunne prøve sko i nye særlige virtuelle prøverum, fortæller reklamesitet simplyzesty.com. Prøverummet består af en storskærm og et par bevægelsessensorer fra Microsofts Kinect-spillemaskine, og resultatet er, at du kan se dig selv på skærmen, når du hopper rundt, præcis som i virkeligheden. Bortset fra dine sko, som – vupti – er byttet om med et par nye efter eget valg. Har du brug for at spørge nogen til råds, kan du sende billedet ud på Facebook. Og når du har bestemt dig, kan du købe online via mobilen.

Det eneste, prøverummet fra skobutikskæden Görtz ikke kan svare på, er, om skoen trykker. Detalje?

Farlige kontorer
Ugens aktietips: Sæt aldrig penge i virksomheder med mere end et kontor – eller overvej det i hvert fald grundigt. Sådan lyder rådet fra Peter Thiel, 45-årig amerikansk dollarmilliardær, storinvestor og tidligere direktør for PayPal, ifølge Business Insider.

Når virksomheder vokser til over 100 ansatte, siger Thiel, kender alle ikke længere alle, signalpolitik vinder frem på bekostning af faktiske resultater, og koordination bliver et problem. Brug af dyre konsulenter og outsourcing af kerneopgaver er andre faresignaler, der bør få dig til at tøve med dit køb.

Nu kan alle lege Gud
Computerne breder sig. Først tekstbehandlede de. Så begyndte de at e-maile, gå på nettet og agere sociale netværk. Lige nu indtager de vores lommer som smartphones og iPads. Matrix-printerne er for længst historie, og nu har vi 3D-printere, der kan udskrive rigtige ting som legetøj, bagværk og biler.

Det sidste nye er dna-skriveprogrammer, der – som spottet af den danske tech-blogger Rolf Ask Clausen – med peg og klik gør det muligt at sammensætte gener efter ønske, bestille dem per postordre og dyrke dem i petriskålen hjemme på køkkenbordet.

Udviklingen stopper nok først, når alting er bragt på bits og bytes.

Ugens links er først bragt i – og skrevet til – Politiken, den 20. juni 2012.