Twitter sender skjult budskab med børsnotering: netreklamer lever

  • by

Efter en hård medfart ligger netreklamerne igen lunt i svinget. I hvert fald hvis de laves smart. Det er det skjulte budskab bag sidste uges store nyhed: at Twitter går på børsen.

Jeg hører forventningsfuld fuglekvidren i luften, da Twitter i sidste uge i et tweet meddeler, at de har taget de første skridt frem mod en notering på børsen. Ikke at det er totalt uventet. Som jeg beskrev sidste år (“Twitter vejrer guld og grønne skove“), har Twitter bevist sig selv, selvom de egentligt burde være en brumlebi, der ikke kan flyve. Det kan de og deres resultater er mere og mere overbevisende.

twitteriposkærmbillede

Twitter offentliggjorde deres børsplaner… i et tweet

1. Twitter vokser
For det første: Twitter bliver mere og mere populær. Ifølge den sidste melding fra firmaet selv (den er fra oktober sidste år), gennesuses nettet dagligt af en halv milliard tweets, alle sammen små tekstbeskeder på højst 140 tegn (en sjælden gang med et enkelt billede hæftet på). Det var dengang en stigning på 25 procent på tre måneder, så i dag er tallet sandsynligvis meget større. Også brugertallet er imponerende. En halv milliard brugere på verdensplan, med omkring 150.000 danske Twitter-konti, iflg. sidste opgørelse fra overskrift.dk. Tallene er imponerende, også selvom langt de fleste af de mange tweets skrives af en lille gruppe af de mange twittere.

2. Fint forsvar mod Facebook
For det andet: Twitter modstår i fin stil de fortsatte angreb fra Facebook, som er det helt store dyr i den sociale medie-åbenbaring og fortsat omkring 10 gange så stor som Twitter selv målt på de fleste vigtige parametre. Først kopierede Facebook den modus operandi, der for alvor gjorde Twitter speciel: en-vejs-følgeriet, hvor du kan følge fremmede, men interessante menneskers twitterstrøm uden at de behøver at følge dig tilbage – endsige blive din ven. Så overtog Facebook hashtagget som emneords-markør, en anden Twitter-specialitet. Og senest har Facebook efterlignet Twitters trick med at gøre det let at indsætte enkelte tweets på ens egen hjemmeside eller blog. Altssammen uden det – i hvertfald indtil videre – har kunnet mærkes på Twitters tiltrækningskraft.

3. Penge strømmer ind
For det tredje: Twitter ikke blot tjener penge. De tjener flere og flere penge. Sidste år omsatte de for i omegnen af 250 millioner dollars, siger iagttagere, og i år runder tjeneste formentligt de 500 millioner. Alle de mange penge kommer fra reklamer. Men ikke reklamer af den kendte blinkende banner-type. Hos Twitter ser reklamerne hovedsageligt ud som almindelige tweets, og står sammen med de almindelige tweets. Bortset fra et lille ”dette tweet er sponseret af”-skilt i hjørnet. Ja, reklamerne er faktisk almindelige tweets der på 140 tegn forsøger at fortælle noget interessant, der kan få brugerne til at sende tweetet videre eller måske kommentere på det. En form der er særligt velegnet til annoncører med indhold der er interessant i sig selv, men har brug for et rygstød for rigtigt at blive spredt. Ikke til tomme reklamebudskaber.

Det er imidlertid ikke bare Twitters egne fine resultater, der får nyheden om tjenestens forestående børsnotering til at sprede gode vibes i rummet omkring mig.

Kolde reklame-vinde
For nyheden fortæller ikke bare om Twitter selv. Den får mig også til at på markedet og på synet på reklamefinansierede net-tjenester. Den slags har nemlig været mødt med stigende mistro. Der er så mange sites derude, der alle sammen faldbyder reklameplads, at prisen for at bringe reklamerne presses helt i bund. Særligt små sites med dyre driftsomkostninger som aviser har følt de kolde vinde. Men også store sites har der været set opgivende til.

Særligt Facebook har fået kærligheden at føle. Her finansieres festen ligesom hos Twitter af indholds-reklamer, der ligner almindelige opdateringer og ofte skydes ind i dit almindelige nyhedsfeed. Da Facebook i maj 2012 går på børsen under stor ståhej introduceres de til en pris på 38 dollars pr aktie. Men Facebook-hypen siver ud, og i oktober er aktien halveret og handles til en kurs på under 19 dollars.

Stemningen vendt
Siden er stemningen på markedet imidlertid vendt igen. Facebook-aktien var, da jeg tjekkede forleden, oppe over 42 dollars. Ikke fordi Facebook har introduceret eller vist noget af stor og banebrydende betydning det sidste halve år. De klarer sig bare fortsat godt. De har vist, at indholds-reklamekonceptet holder vand og ikke flagrer. For hver af deres lidt over en milliard brugere omsatte de for 3,2 dollar i andet kvartal i år. Og trenden er fortsat stigende.

Det er i dette lys du skal se Twittes børsplaner. For Twitter ville aldrig vove pelsen uden en forretningsmodel, som de ikke troede markedet ville købe. Men markedet tror igen på reklamerne, vurderer Twitter. Og det gør Twitter også selv. Det er det egentlige budskab bag Twitters børs-twitteri.