Ugens links: Pølseøkonomi, stjerneskud og tanker på film

  • by

“Kreativ” er årets hitord hos Linkedin, dansk farveblindheds-app på international topliste, NASA tester kæmpe armbrøst som meteor-harpun, ny teknologi kan oversætte vise dine tanker som film og musik-mand afslører streaming-tjenesternes pølsemands-økonomi. Det er den korte udgave af ugens “Lund på nettet”, først bragt i Politiken i går. Læs med!

Kreativ krise
Nød lærer nøgen kvinde at spinde, siger et gammelt mundheld. Og den strategi ser flere og flere ud til at slå ind på, når det drejer sig om at sælge sig selv midt i en økonomisk krisetid. I hvert fald, rapporterer det professionelle netværks-site Linkedin på deres blog, er ‘kreativ’ nu det allermest brugte tillægsord i folks online cv’er. Som om denne verdens arbejdstagere gerne vil signalere, at de kan få lidt til at strække langt.

Til gengæld er ‘innovativ’, der også lyder mere af at bruge penge og sidste år var nummer to, nu helt ude af top-10. På landeniveau afslører statistikken dog forskelle. I Italien er eksempelvis ‘problem solving’ nummer et. Det er nok også en god egenskab at have dernede.

Farveblind hjælp
Jeg har ofte spekuleret på, om det røde lys ser grønt ud, hvis man er farveblind. Nu har jeg – takket være colorblind vision på min iPhone – fundet svaret. App’en lader mig se ud gennem telefonens kamera, men gør det igennem et farveblindhedsfilter, der gengiver farverne, som de ser ud, hvis du lider af protanopi (rødblindhed) eller en af de andre typer farveblindhed. App’en er lavet af danskeren Simon Strandgaard og bliver hædrende fremhævet hos The Next Web sammen med syv andre såkaldte apps, der alle lægger nye datalag på verden.

PS. Hvordan ser det røde lys så ud, hvis du har protanopi? Det er beige.

Stjerneskud
»Når du ser et stjerneskud, lad dit ønske flyve ud«.

Sådan nynner de måske hos Nasa i disse dage, mens de hygger sig med deres nye, to meter store armbrøst med en encentimeters stålwire som buestreng. Armbrøsten er, skriver Wired, et led i Nasa’s forsøg med at harpunere meteorer, der med op til 250.000 km i timen og nul tyngdekraft kan være svære at lande på, når Nasa skal tage ‘jordprøver’ fra dem.

Ideen er, når forsøgene i laboratoriet er færdige, at meteorer skal bringes på skudhold af opsendte rumfartøjer, der fyrer harpunen af og hiver den udtagne prøve i land igen. Til den tid vil det dog være kanoner, ikke armbrøster, der bruges som våben.

Tanker på film
»Jeg kan se, hvad du tænker«. Sådan kan forskere fra Gallant Lab på Berkeley i ramme alvor nu sige til hinanden. De har studeret, hvordan hjernen bliver påvirket, når vi ser film, har lavet en model for, hvilke former for hjerneaktivitet der trickes af hvilke former, farver og bevægelser, og er nu i stand til at gå den anden vej også: fra hjerneaktivitet til levende billeder. Læg dig under skanneren, og et tilhørende computerprogram vil finde de klip fra 5.000 timers YouTube-videoer, forskerne har fodret programmet med, som passer bedst med det, du tænker, og mikse dem sammen til en film.

Tricket kan indtil videre rekonstruere, hvilke film du ser, og det er forbløffende præcist. Håbet er, at det snart vil kunne optage dine drømme.

Pølseøkonomi
Tænk, hvis pølsemanden nede på hjørnet skulle betale en 20’er per kunde til pølseindustrien. Eller – hvis der var flere penge i det – halvdelen af hele omsætningen. Og tænk, hvis industrien ensidigt kunne skrue priserne i vejret, uden pølsemanden kunne stille noget op, endsige skifte pølseleverandør. Hvor mange pølsevogne tror du så, der ville være på det lokale torv? Ikke mange.

Skift så ‘pølsemand’ ud med ‘musikstreamingtjeneste’ og ‘pølseindustri’ ud med ‘pladeselskaber’, og du har de vilkår, som Spotify og de andre nye musiktjenester på nettet opererer under, fortæller Michael Robertson (der dog bruger hotdog og dollar i sit eksempel) på Gigaom. Af samme årsag mener han, at streamingtjenesternerne aldrig vil kunne komme til at løbe rigtigt rundt.