Nordjyske iPad-app holder

  • Jon Lund 

Nordjyske kommer godt fra start med Inside, deres nye ipad magasin. Med to ugentlige udgaver, “seneste nyt” fint og diskret tilgængeligt, god navigation, lækker brug af billedgallerier og videoer og også et par enkelte quiz’er giver de et velfungerende bud på en helt ny genre – der viser vejen for en underdrejet medieindustri. Men der er også mislyde. Blandt andet er balancen mellem feature-artikler og nyheder er ikke i orden og forholdet til det store – særligt det sociale – internet er uafklaret. Sådan lyder min dom i en særudgave af Digital View.

Forsiden på første udgave af Nordjyske Inside

Kongens fald
Engang var “indhold” konge. Sådan er det – som bekendt – ikke længere. Tværtimod: i dag kan du fodre svin med indhold. Indhold formeligt tæppebombarderes ud over de ganske land af en uhellig hær af PR-medarbejdere, twittere, bloggere og facebook’ere, automatiserede indholdsaggregatorer og professionelle nyhedstjenester. På net, sms og mail. 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen, 365 dage om året.

Indholdets fald har bragt medierne i krise. Det store udbud gør det praktisk talt umuligt at hæve priserne over gratis. Hvis et enkelt medie står af ræset, tager et andet dets plads.

Paradoksalt nok er heller ikke brugerne rigtigt glade. Godt nok elsker og jager de overflødighedshornet af tætte relationer, viden, nyheder og de seneste rygter, og googler og “liker” og netværker på livet løs. På den anden er de ved at drukne i informations-havet; de gisper efter overblikket mens de ihærdigt forsøger at skelne halve vinde fra solide fakta, væsentlige historier fra hverdagens ligegyldigheder, stort fra småt og skæg fra snot.

Ipad-redning?
Enter ipad. En online mediemaskine på et skridts solid afstand fra den brølende internet-malmstrøm. Et lean-back apparat, hvor alting sker lidt roligere, lidt langsommere, lidt mere organisk. Som bruges i sofaen, i sengen eller i skødet. Ikke på skrivebordet. Som betjenes med bløde stryg. Ikke med en utålmodig musefinger. En lise for en information-overladden læserskare. En redningsplanke for en skibbrudden industri.

Men holder redningsplanken? Hvem vil – at the end of the day – læse langsomme nyheder? Og hvordan gør man i givet fald? Det er disse spørgsmål Nordjyske med deres nye Inside-udgivelse til ipad byder på. Og byder begavet.

Altmodisch Inside
Nordjyske Inside præsenterer sig roligt, næst alt-modisch i magasin-layout med store opslag, gennemarbejdede artikler og flotte billeder.

Også i emnevalget er Inside magasin-like. Det domineres af et mix af portrætter, features og baggrundsartikler med en blød nordjysk vinkel. Surfernes vesterhav, danske stjernearkitekters, begravelser på Bali. Den nye kvindelige Ingeniør-foreningsformand, Laura Drasbæk og Kvamm og Sommer. Globale majs-priser, Irak, Tyrkiet og de hjemlige parti-ledernes udfordringer. Anders And, Mad-sexlege, AAB og den nye Alfa Romeo.

Billede-galleri visning i Inside artikel om Vesterhavs-surf

Interaktivt magasin
Inside er interaktivt. Der er quizzer, billedgallerier, videoer og smarte info-grafikker. Men derudover ligner Inside et traditionelt trykt blad. Bare præsenteret på en skærm, så man kan interagerer med stoffet. Men det fungerer altsammen helt stand-alone. Uden nogen kontakt med nettet.

Men Inside er mere end et interaktivt magasin. For den interaktive magasin-oplevelse vil alligevel mere end som så.

Hyppig opdatering i fast mønster
Første lille sprække i magasin-polishet ligger i opdateringen. Den sker selvfølgelig online. Og den sker oftere end normalt og det er nyt. Inside udkommer to gange om ugen, mandag og fredag, begge dage kl. 16. En udgave til starten af ugen. En udgave til weekenden. Det giver Inside en mulighed for at hæve sig over den rene baggrund, være lidt mere moderne, og give læseren en livline til det pulserende liv.

At Inside så slet ikke får udnyttet denne mulighed – eller ihvertfald ikke har gjort det endnu – er en anden sag. Når man udkommer to gange om ugen, er det pauvert at det mest her-og-nu-agtige der kan opdrives er kalender-stoffet for de kommende dage.

Aktualitet efterlyses
Det er ikke bare sådan lidt gab, det er faktisk at lade læserne i stikken ikke at give dem overblikket og baggrunden for de sidste dages aktuelle historier men kun for eviggyldige temaer som partiledernes generelle udfordringer og landbrugets eller Iraks strukturelle problemer. Inside skulle burde bringe artikler, der opsummerede hvad der var hoved og hale i de sidste par dages mest omdiskuterede en, to eller tre sager.

De ipad-læsere Nordjyske vil appelere til, kommer jo fra en verden hvor internettet har atomiseret nyhedsformidlingen, og hvor den daglige avis ikke er helt så selvfølgelig som den var engang. De skriger på hjælp til at sætte nyhedsstrømmen i perspektiv.

Med aktuel og solid opdatering af hvad der faktisk sker, ville Inside både give dig nordjysk forankret inspiration og perspektiv. Og give dig som læser sikkerhed for, at du ikke havde misset noget vigtigt.

Breaking news
Insides forcer – udnyttede eller ej – stopper ikke her. For Inside er ikke kun statiske baggrundsartikler og features. Inside er også breaking news. Dvs. – det er ikke noget de gør noget stort nummer ud af. Faktisk er det gemt væk under et ikon i den overordnede navigationsbjælke. Men netop derfor virker det rigtigt godt!

I al sin enkelhed består Insides nyheds-sektion af et seperat skærmbillede, der henter de sidste nyheder fra Nordjyskes hjemmeside. Artiklerne kommer fint og rent frem på skærmen i en udgave, de er skrællet for alle elementer der ikke lige er tekst eller billede. Ingen navigationshjælp, ingen relaterede eller mest læste artikler, ingen reklamer. Ingen “synes godt om” eller artikel-debat.

Seneste nyheder-visning i Nordjyske Inside

Nøgen men levende følelse
Som net-artikler er Insides nøgne “seneste nyheder” blodfattige. Men de giver en anden følelse til Inside. Selv når man læser i den almindelige del af Inside sker det med bevidstheden om, at magasinet har et link ud til det store pulserende net-liv, at det ikke bare er et gammelt dødt blad man som læser har mellem hænderne. Inside er et selvvalgt frirum fra det hæsblæsende net, der ikke fornægter nyhedsstrømmen – eller dets beviselige omend stressende appel – men bare undertrykker den for dig. Du kan hele tiden selv åbne op.

(Og selve Nordjyskes hjemmeside og hele resten af nettet er jo også lige til at få fat i, hvis bare man åbner sin browser på ipad’en istedet – selvom Nordjyske nu godt kunne give mig en genvej derud fra de seneste nyheder, en “åbn i Safari”-knap, så jeg let kunne surfe ud på nettet, hvis jeg havde de tilbøjeligheder).

Redningsplanke-stof
Dette greb – at give læseren en gennemtygget, redigeret, afgrænset og roligt redaktionelt produkt, samtidig med at linen til nettet bevares – holder. Det er ganske simpelt den slags medieprodukter redningsplanker er gjort af.

Men før det rigtigt virker, er der endnu et par balancer Nordjyske skal have styr på. Hør her:

For stor afstand til nettet
Den meget klare anerkendelse af nettet og det meget klare fokus på at den bevidstløse nyhedsstrøm ikke må tage over er et af Insides store styrker. Men når det er sagt, kunne man nok godt løsne lidt mere op, end tilfældet er.

En gang imellem er links ud til det store net bare rigtigt gode. Dem er der ingen af i de første to udgaver af Inside. Men det måtte meget gerne komme. Pænt og ordentligt skiltet, selvfølgelig, og gerne i en version hvor nettet popper op i et layer inde i Inside – men mulighed for derefter at kunne gå i en rigtig browser, hvis man ønskede at komme ud af Inside og på en større surftur.

Socialt handicap
I en tid hvor Facebook og Twitter i større og større grad viser deres enorme potentiale for at gøre verden omkring os vedkommende, fordi du gennem Facebook og Twitter kan se hvad dine venner synes godt om, er det totale fravær af et socialt lag på Inside også påfaldende.

Ikke fordi det er moderne. Men fordi sociale håndtag giver selvstændig værdi for læseren og beriger læseoplevelsen. Antallet af “synes godt om” og tweets fortæller læseren historier der rent faktisk er værd at læse – og ved selv at tippe dine venner på nettet om godbidder opbygger læseren hans egen sociale status. Det giver også værdi. Og så er sociale anbefalinger jo en fantastisk markedsføring for Inside selv.

Kan man tage penge for gratis indhold?
Nordjyskes sociale problem er, at indholdet i Inside kun findes… inside. Links fra de sociale netværk til indhold bag en betalingsmur på en ipad fungerer meget dårligt. Faktisk slet ikke. Hvis du skal dele og linke må du derfor flytte det du vil dele ud på det åbne net. Og kan man gøre det og samtidigt sælge det samme indhold i sin ipad?

Værdien i Inside er ikke indholdet. Ikke indholdet i sig selv, ihvertfald. At AAB var i krise i 1980 behøver jeg ikke Inside til at fortælle mig. Det klarer denne verdens Wikipedia’er fint for mig. Musikvideoen med Kvamm og Sommer kan du lige så godt se på Youtube, hvor den i skrivende stund er blevet set 246.901 gange. Hele Economist’ Tyrkiet-tema fra den 21. oktober kan læses på economist.com.

Værdien i Inside ligger i udvælgelsen af indholdet, redigeringen af det, præsentationen af det. Værdien ligger i Nordjyskes navn og den tillid Nordjyske i årevis har arbejdet for at gøre sig fortjent til. Og værdien ligger i ipad-præsentationen, den afskærmede, rolige og rige læseoplevelse.

Samtidig er nettet ikke kun tilsætning. Netlæsere er ikke bare læsere, som det ikke lykkes at få penge fra. Netlæsere er potentielle betalende kunder i ipad-biksen.

Den kloge strategi er derfor at åbne op. Med måde. Åbne op i en form der skaber det vigtige bindeled til de sociale netværk, hvor artikler kan deles og likes. Men også på en måde, så ikke alt for meget af udvælgelsen, redaktionen og Nordjyskes gode navn gives gratis væk. Måske skal interaktive grafikker være forbeholdt ipad’en? Eller måske skal det fulde indhold kun kunne tilgås f.eks. 5 gange i løbet af en uge? Hvor balancen går mellem social værdi-forøgelse og markedsføring på den ene side og tabte indtægter på den anden er det spørgsmål Inside skal finde i praksis. En ting er sikker: svaret er ikke helt at lukke af.

Er ipads og insides mediernes redning?
Er ipads og tablets i almindelighed og et koncept som Nordjyskes Inside i særdeleshed så den redningsplanke, der kan frelse en nødlidende medie-industri? Det er fortsat tusind dollar spørgsmålet. Inside konceptet holder grundlæggende, og kan med de justeringer jeg foreslår komme helt i top. I så fald kan det levere selvstændig værdi. Og også sælge og sælge godt. Men om det alene er redningen for hele medie-industrien, eller kun kan bære den første håndfuld skibbrudne, er et andet spørgsmål. Et spørgsmål om tal og proportioner. Det lader vi ligge til en anden gang.

Læs hele anmeldelsen  – Download rapporten

Send, download og udskriv. Pris: 345 ddk/€45,50 (ex. moms)

Digital view, særudgave: Anmeldelse af Nordjyske Inside på iPad: “Nordjyske lancerer dansk bud på ny ipad-magasin-genre” 22 sider.

Send en email til jon@jon-lund.com med dit navn, evt. firmanavn og adresse med “Køb Nordjyske Inside-rapport” som subject, og du modtager rapporten som PDF samt faktura

1 tanke om “Nordjyske iPad-app holder”

  1. Pingback: Tweets that mention Jon Lund » Blog Archive » Nordjyske iPad-app holder -- Topsy.com

Der er lukket for kommentarer.