Tre ud af fire politikere står til at tabe valgkampen på Facebook. De kan ikke indrykke “synes godt om”-valgannoncer og misser dermed chancen for effektivt at mobilisere vælgerne og skaffe nye stemmer på det alt-dominerende sociale netværk. Miseren skyldes at de fortsat kører med private Facebook-profiler i stedet for officielle “stem-på-mig”-sider. Og det er synd – både for dem selv og for den demokratiske proces. Det er blandt resultaterne i min nye undersøgelse af Facebook-indsatsen blandt de Københavnske folketings-kandidater. Jeg har simpelthen gennemtrawlet partiernes hjemmesider, fundet deres kandidater og tjekket dem ud på Facebook.
Illustration fra rapporten “Klar til Valgkamp på Facebook”
Mit fokus på valgannoncer skyldes at de kan få en kandidats Facebook-tilstedeværelse bredt langt ud over de normale snævre kredse. Og at valg-annoncer er en milliard gange mere relevante for den enkelte vælger når de optræder online end når de står i en avis. Alene det at annoncerne fortæller hvem af dine øvrige online-venner der sympatiserer med kandidaten, giver en helt ny nærhed i den politiske kommunikation. Det gør det lettere for vælgerne at forholde sig til en politiker-skare, der ellers let kan virke fjern. Og det gør det lettere for politikerne at fiske stemme.
Virker ikke af sig selv
Men de smarte net-annoncer virker ikke af sig selv, og det er kun de politikere der har gennemskuet systemet, der for alvor kan hive stikkene hjem i den forestående valgkamp. Og det har de færreste, viser min gennemgang af de politiske partiers folketingskandidater i Københavns storkreds. Hele 72 procent af dem har private Facebook-profiler. Profiler det er teknisk umuligt at indrykke “synes godt om”-annoncer for.
DF taber – SF og Liberal Alliance på den grønne gren
Særligt kandidaterne fra Dansk Folkeparti sakker bagud. Blandt de 10 der opstiller i Københavns Storkreds har ikke en eneste en officiel Facebook-side. Faktisk er det kun fire af dem der overhovedet er på Facebook – og det kræver godkendelse at se hvad de tre af dem skriver. Men også de radikale ligger i den tunge ende. Blandt de 11 opstillede i Københavns storkreds har kun en enkelt kandidat en officiel side. Alle de de øvrige har dog almindelige profil-sider – og de er åbne for alle at kigge på.
Hvis evnen til at køre valg-reklamer på Facebook afgør valget, ligger SF og Liberal alliance til gengæld lunt i svinget. Her har 60 procent af kandidaterne den rette Facebook-profil.
Hårdt for de nye
Tallene afspejler også en konflikt mellem de professionelle politikere og de unge håbefulde. Blandt de politikere, der allerede er i Folketinget, er 64 procent Facebook-valgreklame-klar. Det samme gælder kun for 16 procent af dem, der endnu ikke har fået sæde i tinget – og som for manges vedkommende må køre deres egen valgkamp på bedste beskub.
Jorden brænder under Pind og Aamund
Undersøgelsen viser også, at jorden særligt brænder under Søren Pind og Malou Aamund: de har snart ikke plads til flere venner på deres private profil-sider. Med hhv. 4.154 og 4.383 venner ligger de faretruende tæt på de 5.000 venner, der er Facebooks maksimale grænse på private sider. De to har derfor meget snart valget mellem ikke at få flere venner overhovedet – eller skifte side, og starte forfra på venne-rekrutteringen.
Facebook flytter stemmer indenfor partier
Facebook-valgkampen flytter særligt stemmer mellem kandidater fra samme parti, viser den nyeste danske valgforskning. Det er derfor særligt de menige parti-soldater, der ligger lige under toppen, der har brug for at rykke, hvis de vil vælges. Rådet til dem i min undersøgelse er klart: hvis du ikke allerede har en rigtig Facebook-side skal du oprette den med det samme. På den måde står du stærkest, når valgkampen rigtigt er i gang, og der er brug for reklamer til at købe sig ørenlyd ud over ens egne snævre cirkler.
På skuldrene af personlig aktivitet
Undersøgelsen viser også, at det hverken er Facebook-siden eller reklamerne for den, der i sig selv får politikeren valgt. Uden aktivitet på siden og en stor fan-skare er begge dele ligegyldige. Ligesom oprettelsen af særlige Facebook-grupper for politikerens mærkesager kan booste kampagnen, fordi politikeren på den måde kan nå ud til nye potentieller vælgere og disses venneskarer.
Download hele rapporten
Send, download og print. Pris: 345 ddk/€45,50 (ex. moms/VAT)
“Klar til valgkamp på Facebook” 20 sider .
Send en email til jon@jon-lund.com med subject “Køb Klar til valgkamp på Facebook-rapport”. Husk dine kontaktinformationer. Så sender jeg rapporten (PDF) og faktura pr. mail.
Godt set, Jon.
Interessant at Danmark, som har en af verdens højeste andele af befolkningen på Facebook, ikke har formået at bruge mediet bedre. I grunden underligt at specielt Obama’s 2008 kampagne på sociale medier ikke har flyttet mere.
Der er gratis mandater til de partier der forstår at negle Facebook først.
Pingback: Tweets that mention Jon Lund » Blog Archive » Politikere laver Facebook-selvmål på stribe -- Topsy.com
Pingback: Jon Lund » Blog Archive » Facebook-SWOT for folketingskandidater
Der er lukket for kommentarer.