Unge danskere siver fra Facebook

  • Jon Lund 

Mens Facebook vokser sig større og større slår opbakningen fra de unge revner. Antallet af 15-24-årige danske Facebook-brugere er faldet 9,7 % over det sidste år. Og dem der er tilbage bruger 10,7 procent mindre tid på at læse og skrive på det populære site. De unge er dog fortsat blandt de klart største Facebook-brugere. Det fremgår af min nye rapport “Facebook og de unge – 2009-2010”, der bygger på en analyse af de officielle trafiktal fra FDIM/GemiusAudience og udkommer idag.

Unge danskere besøger facebook.com mindre i dag end de gjorde for et år siden. En del er helt holdt op med at benytte det ellers populære site. Mens 439.000 unge mellem 15 og 24 år i august 2009 brugte den sociale netværkstjeneste, var det samme kun tilfældet for 396.000 15-24-årige i august 2010. Det er 43.000 unge danskere, der således helt har droppet det ellers på alle måder toneangivende site. Og det sker på et tidspunkt, hvor Facebook ellers er vokset – fra ialt 2.416.000 voksne danskere i august 09 til 2.535.000 i august 2010.

Frafaldne brugere ikke marginale
Og det er ikke kun de marginale unge brugere, der aldrig rigtigt havde fået et forhold til sitet, der holder sig tilbage. Dem der er faldet fra, brugte næsten lige så lang tid som alle andre før de kvittede Facebook, fortæller de tal jeg har fremanalyseret. Altså unge, der har fået nok af den sociale netværksaktivitet på Facebook.

Mindre intens Facebook-brug
Også den store majoritet af 15-24-årige der holder fast på sitet er tilsyneladende blevet en anelse mere lunkne i deres sociale begejstring. Ihvertfald bruger de mindre tid på sitet i dag end de gjorde for et år siden. Dengang brugte de unge i snit lidt over 23 minutter om dagen. I dag er tallet faldet til under 21 minutter. Og også her går de unge mod trenden. Den peger nemlig på et øget tidsforbrug: fra 15,5 minutter om dagen i august sidste år til 16,5 minutter i år, når alle Facebook-brugere skæres over en kam.

Mobil-platform sluger tid istedet
Faldet i det målte tidsforbrug behøver dog ikke have noget med mindsket interesse at gøre. Faktisk kan forklaringen være den stik modsatte: at de unge er gået over til i langt større grad at bruge Facebooks populære apps til deres mobiler. Denne form for mobilbrug tæller nemlig ikke med i statistikken. Og det er derfor ikke muligt at sige hvor meget af tidsforbruget der reelt er flyttet til den mobile platform, og hvor meget der er “forsvundet”.

Til gengæld er det usandsynligt at særligt mange af de unge der helt er holdt op med at bruge Facebook, bare er skiftet over til mobiler istedet for PC. Den effekt garderer målemetoden sig nemlig i rimelig grad imod.

Twitter ikke arvtager
Til gengæld er det ikke lige til at sige hvad de laver i stedet. Der er ikke umiddelbart nogen andre større sociale tjenester at få øje på. Twitter.com f.eks., er også faldet i opbakning igennem det sidste år, viser jeg.

Almindelig sund justering
Spørgsmålet er også om der overhovedet er tale om en gruppebevægelse bort fra sitet. Når man ser på de unges samlede brug af Facebook er den nemlig fortsat helt i top, sammenlignet med andre aldersgrupper. Faktisk er de 15-24-årige fortsat overrepræsenteret med 20 % på sitet. Ligesom de stadig bruger klar mere tid end gennemsnittet. Måske er den relative afmatning blot et tegn på en sund tilpasning efter en overdreven Facebook-brug og udtryk for en naturlig adfærdsjustering.

Facebook fortsat på toppen
Min undersøgelse viser også, at Facebook overordnet set aldrig har været stærkere i Danmark end i dag. Kun juni måned i år havde Facebook en anelse flere brugere, men det skyldes at sommerferien endnu ikke havde sluppet sit tag i august. Alt peger på at Facebook endnu engang vil cementere sin position når septembertallene kommer.

I forhold til det resten af det danske internetlandskab står Facebook stadig som den klart største tidssluger. Ialt brugte danskerne 21.790.120 timer på Facebook i august i år. Nummer to på listen, Google, nåede kun op på 19.372.902 timer.

Download hele  rapporten

Send, download og print. Pris: 345 ddk/€45,50 (ex. moms/VAT)

Facebook og de unge 2009-2010” 17 sider .

Send en email til jon@jon-lund.com med subject “Køb Facebook og de unge-rapport”. Husk dine kontaktinformationer. Så sender jeg rapporten (PDF) og faktura pr. mail.

10 tanker om “Unge danskere siver fra Facebook”

  1. Hej Mads,

    Metoden er temmeligt kompleks og den er blandt andet beskrevet på side 15 i denne rapport fra FDIM: http://www.fdim.dk/downloads/FDIM_1_Kvt_2010.pdf.

    Kort fortalt er der tale om en panel-undersøgelse med 75.000 deltagere, der alle automatisk rapporterer al surfning til FDIM (dvs. Gemius, der udfører målingen for FDIM). Disse rigtigt mange observationer bliver derefter vejet efter alle kunstens regler. Både efter demografi (køn, alder osv) – men også efter deres internetadfærd. Alt i alt er metoden noget af det bedste du kan opdrive til at fastslå hvormange brugere et site site har. Men læs beskrivelsen i rapporten, den er skrevet i et relativt letlæseligt sprog.

    mvh

    Jon

  2. Det er nogle meget interessante tal, og jeg kan jo ikke lade være med at spekulerer i om der kan være en fejlkilde. Jeg tænkte f.eks. om det kunne være en ændring i url’en, altså at folk var begyndt at bruge – facebook.dk fremfor facebook.com eller lign?

    Jeg tog lige tal fra Google trends for regionen dk – http://www.google.com/trends?q=facebook.dk%2C+facebook.com&ctab=0&geo=dk&geor=all&date=all&sort=0

    Det kunne være interessant simpelthen at kontakte en stak unge, finde nogen som har forladt facebook og hører hvorfor egentlig det.

  3. Nix, tallene har intet med profiler at gøre – men om hvor mange danskere over 15 år der mindst een gang i løbet af en måned har besøgt Facebook. Det står fint beskrevet i metodebeskrivelsen.

  4. Jeg gætter på at det så også er forklaringen på at facebook angiver at der er 800.000 mod dine 400.000 i aldersgruppen. Facebook tæller profiler, og du tæller aktive brugere?

    Jeg skal tale med nogle gymnasie klasser om et par uger, jeg skal prøve om jeg lige kan lige lidt kvalitativ analyse af situationen.

  5. Hej Mads,

    Jeg ved ikke meget mere om hvordan Facebook selv opgør deres tal end du gør. Men de er ihvertfald ikke et udtryk for hvor mange unge brugere de har – måske er det som du skriver antallet af (aktive?) profiler de opgør? Danmarks statistik (statistikbanken.dk) siger at der ialt er 687.000 unge danskere i alderen 15-24 år. Altså et pænt stykke under 800.000.

    De 439.000 jeg angiver svarer til ca 64 procent af alle i aldersgruppen skulle have været på Facebook i løbet af august 2010. Det lyder intuitivt rimeligt, synes jeg.

    mvh Jon

  6. Pingback: Facebook statistik – er der et virkelig et fald i antal? | Gorm's blog

  7. Pingback: Will Facebook be around forever? | Opera Aperta

Der er lukket for kommentarer.