Hvis Facebook var Fjæsbog

  • Jon Lund 

Analyse. Forestil dig, at Facebook er dansk. Så kan du meget lettere forstå hvordan netværket i dag kunne nå en prissættelse på svimlende 100 milliarder dollars. Det er der nemlig fem gode grunde til. Først bragt i Politiken i onsdag den 16. maj.

Lund på nettet, Politiken, 16 maj 2012

I går gik Facebook efter måneders venten på børsen. Da børsen lukkede var kursen lige over 38 $ pr. aktie var det sociale site ca. 100 milliarder dollar – 570 milliarder kroner – værd. Et tal så stort, at du ikke kan forholde dig til det. Men det er, fordi Facebook er globalt.

For at forstå beløbet kan skal du forestille sig, at Facebook er dansk. Tag så min tommelfingerregel: at Danmark på internetområdet svarer nogenlunde til 0,5 procent af hele verden, og billedet er straks mere håndterligt.

Så består den sociale netværksgigant af omtrent 17 mand på et kontor på Vesterbro. Og hele biksen kan erhverves for 3 milliarder kroner. Nogenlunde samme beløb, som Berlingske blev solgt for for fem år siden.

Selv om 3 milliarder kroner for 17 mand lyder dyrt, er der faktisk mening med aktie-galskaben. Her er fem punkter til investorernes tjekliste:

Tjener Facebook penge nok? Alene i Danmark omsætter Facebook hvert år for op mod 150 millioner kroner. Langt de fleste kommer fra annoncører, der gerne vil have danskere til at købe et eller andet. Og rigtig meget drøner lige igennem regnskabskolonnerne og lander som et solidt overskud.

I sig selv er tallet lige i underkanten til prisskiltet. Det skulle helst være nogen gange højere. Men det kan det også meget let blive.

Annoncer boomer. I modsætning til i aviserne er der gang i annoncemarkedet på nettet. I Danmark, et af verdens mest avancerede lande, går en tredjedel af alle annoncekroner nu til nettet.

Sådan er det ikke i Syd- og Østeuropa. Eller i Mellemøsten, Asien, Sydamerika og Afrika. Endnu. Men det kommer, når nettet rulles rigtigt ud. Og det giver mønt til Facebook.

Facebook holder. Facebook har meget bedre fat i sin kundekreds, end nogen andre sites nogensinde før har haft det – Google undtaget.

Ca. halvdelen af den danske befolkning har de sidste tre år, måned efter måned, dag efter dag, lagt en femtedel af deres nettid blandt statusopdateringer og ‘likes’. Uden tegn på afmatning.

I resten af verden vokser Facebook mod samme niveau. Alene sidste år voksede det globale brugertal med en tredjedel. I dag tjekker over 900 millioner mennesker verden over løbende deres nyhedsfeed. Omkring 13 procent af verdens befolkning. Det holder.

Konkurrenterne er langt bagud. Facebook har reelt ingen konkurrenter. Danskerne bruger over 100 gange så meget tid på Facebook som hos den nærmeste ‘konkurrent’, LinkedIn. Twitter, og efter alt at dømme Google+, ligger længere nede. Myspace er faldet helt ud af målingerne. Og der er ingen tegn på, at billedet er ved at skifte.

Mobilen truer. Facebook er i dag nettet. Det skal der meget til at ændre. For eksempel en mobilrevolution. For du bruger ikke nettet på samme måde fra en mobil. Skærmen er mindre. Og du er på farten.

Facebook er med helt fremme. Dets smartphone-app er blandt de bedste. Og det køber aggressivt op for at holde mobilvejen åben. Sidste måned brugte det f.eks. 1 milliard dollar på den hyperpopulære mobilfototjeneste Instagram. Spørgsmålet er, om det er nok.

Facebook er ikke et dansk firma. Det er amerikansk. Der er ikke 17, men 3.500 ansatte. Og det er ikke 3, men næsten 600 milliarder kroner, du skal af med, hvis Facebook skal blive dit.

Hvis du fortsat er interesseret i at købe, skal du ringe til din bank. Det er nemlig kun i USA, aktien handles.