Ny undersøgelse: Jyllands-Posten er for jyder – også på nettet

  • Jon Lund 

Jyllands-Posten er for jyder. Berlingske og Politiken for københavnere. Ekstra Bladet og BT er for alle. Sådan er det på print. Og sådan er det også på nettet. Vest-danskere står for 70 procent af den samlede læsetid på Jyllands-Postens site, mens øst-danskere tegner sig for hhv. 70 og 80 procent af læsetiden på Politiken og Berlingskes sites. Det er blandt hovedresultaterne i min nye undersøgelse, der er baseret på en analyse af offentligt tilgængelige tal fra Danmarks Statistik, TNS Gallup, Gemius og FDIM.

Læs videre nedenfor – eller start med at se min videogennemgang her:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3flnMebFks0[/youtube]

Tallene er bemærkelsesværdige, fordi de viser, at nettets helt anderledes måder at fungere på kun i mindre omfang påvirker danskernes avis-læse-tilbøjeligheder. Google, der viser relevante resultater, ligemeget hvilket nyhedssite de kommer fra, slår ikke igennem på nyhedslæsning fra de store aviser. Den lette adgang til alle aviserne – de er bogstaveligt talt kun et museklik væk – ændrer ikke det store. Og heller ikke den gode pris på online-nyhederne – de er gratis – gør nogen nævneværdig forskel.

Ikke samme tætte forhold
Den geografiske skæve fordeling af avis-læsetiden er dog ikke hele sandheden. Når man ser på, hvor mange øst- hhv. vest-danskere, der besøger de forskellige avis-sites, udglattes billedet noget, viser undersøgelsen. 43 procent af Jyllands-Postens net-læsere fra øst-danmark. Og 42 hhv. 37 procent af Politikens og Berlingskes netbrugere er vest-danske. Det er altså ikke fordi øst-danskere slet ikke læser Jyllands-Posten på nettet, eller vest-danskere slet ikke læser Politiken og Berlingske. Men de har slet ikke samme tidsmæssigt tætte forhold til de tre nyheds-sites.

Appelerer til alle
Det er ellers ikke fordi københavnere ikke gider læse Jyllands-Postens artikler, eller fordi jyder ikke gider læse Politikens og Berlingskes. Det gider de godt, viser undersøgelsen: Der er ikke den store forskel på hvor lang tid øst- og vest-danskere bruger på nyheds-hjemmesiderne, når først de er kommet forbi.

Illoyale brugere
Hvis Jyllandsposten vil have flere københavnske læsere og Berlingske og Politiken flere jyske er det loyaliteten de skal gøre noget ved. Hvor en vest-dansk bruger aflægger 19 besøg hos JP på en måned, aflægger østdanske brugere kun 12. Omvendt hos Politiken og Berlingske: her aflægger vestdanskere kun hhv. 13 og 7 besøg mens østdanskere er helt oppe på hhv 16 og 10 besøg. Det er vanen, det handler om her: De sites der er dine førstevalg, når du skal tjekke nyheder, vinder. Og her har JP altså et sjællandsk problem, mens Berlingeren og Politiken står svagt vest for storebælt.

Vertikaler trækker mod vest
Berlingske Tidendes håb om et bedre fodfæste i det vest-danske bæres bedst af de berlingske vertikaler – sites der dækker hver deres specifikke emne, og som er trukket ud som deres helt egne hjemmesider. Som et hele klarer Berlingskes fælles vertikaler – sports-sitet sporten.dk, spille-sitet spilop.dk og erhvervs-sitet business.dk m.fl. – sig da også bedre end Berlingskes eget site i et øst-vest perspektiv, selvom de stadig har tyndgepunktet placeret på sjælland.

Ekstra Bladet og BT er all-round
I modsætning til de tre morgenaviser har Ekstra Bladet og BT fat i hele landet – på stort set alle parametre. Øst-vest-splittet på brugere siger hhv. 49-51 procent for Ekstra Bladet og 52-48 for BT, mens 49 procent af tidsforbruget for begge sites sluges af øst-danskere og 51 procent af vest-danskere.

Læs hele undersøgelsen  – Download rapporten

Send, download og udskriv. Pris: 345 ddk/€45,50 (ex. moms)

Digital view: “Landsdækkende net-avisers geografiske skævheder”, 15 sider.

Send en email til jon@jon-lund.com med dit navn, evt. firmanavn og adresse med “Køb Netaviser geografiske skævheder” som subject, og du modtager rapporten som PDF samt faktura

2 tanker om “Ny undersøgelse: Jyllands-Posten er for jyder – også på nettet”

  1. Pingback: Tweets that mention Jon Lund » Blog Archive » Ny undersøgelse: Jyllands-Posten er for jyder – også på nettet -- Topsy.com

  2. Pingback: Dette er ikke en betalingsmur | IndieVid

Der er lukket for kommentarer.