Træthed i App-land

På fem år har apps skabt en helt ny verden. Apple har ført slaget an, og alle andre er løbet efter. Men nu viser de første træthedstegn sig. Apps’ene ender alt for ofte i glemslens mørke. Og så bliver de sværere og sværere at lave.

I sidste uge relancerede Matas sig selv på mobilen. Nu kan du på din smartphone købe al den solcreme og shampoo, du lyster. I sidste måned var det metroens tur. Her kan du følge med i forsinkelser og løse billet på farten. Begge er rigtig fine mobilløsninger (læs mere om Matas’ her og Metroens her) og ligner langt hen ad vejen apps. Men det er de ikke. De er hjemmesider, der er smart kodet.

Apps har ellers været det helt hotte, siden iPhonen tog verden med storm for fem år siden. De små mirakelmaskiner med store flotte skærme og fingerstrøgsbetjening havde nemlig andet end hardwaren at byde på. iPhonen var bakket op af et kæmpemæssigt lager af småprogrammer, som kunne installeres med ganske få fingertryk: apps – en forkortelse af ‘applikation’, som smart nok også associerede til ‘Apple’.

Mange var gratis, og langt de fleste andre kostede beskedne 6-12 kr. stykket. Og bagved lå et fantastisk partnerskab mellem Apple og alverdens programmører: Lav alle de apps, I kan, og vi sørger for udstillingsvinduet hos alle med en iPhone. I sætter selv prisen, vi sørger for at levere og opkræve pengene og tager en tredjedel af salget for ulejligheden.

Modellen, der også virker på iPods og iPads, har været en uhørt succes. I sidste uge meldte Tim Cook, Apples topchef, at glade indehavere af Apples apparater nu har installeret i alt 30 milliarder apps. Og at selskabet til dato har givet 30 milliarder kroner videre til alverdens app-programmører (du kan læse mere om de nyeste tal her hos Asymco).

Men nu begynder tøjet at stramme. Det er der fire grunde til.

1. Apps er dyre
Der er 1363 forskellige kombinationer af Android-devices og styresystemer, fandt OpenSignalMaps. Og apps'ene bør tilpasses nærmest hver enkelt af dem. Stort arbejde.Det er svært at lave apps. Så længe det kun var Apples tre apparater, var det til at håndtere. Men i dag er der flere Android-mobiler fra Google (gode bud på hvor mange der er af hvilke mobiler kan du finde her hos Gartner eller her hos IDC). Og de fås modsat Apples apparater i en sand syndflod af varianter. 1.363 forskellige Android-konfigurationer talte app-producenten OpenSignals sig for nylig frem til (det er det du kan se på billedet her). Og Microsoft begynder også så småt at røre på sig. Det er aldeles uoverskueligt.

2. Apps bliver glemt
Du kan have mange apps på din smartphone. Men på første side er der kun plads til et par håndfulde. Resten er gemt væk. Og bliver alt for ofte glemt, når nyhedens interesse har fortaget sig.

3. Apps kan ikke googles
Når du bruger apps, skal du ind ad fordøren. Alt det spændende indhold kan ikke googles. Det betyder, at mange brugere har svært ved at finde dem..

4. Apps er asociale
Det er også svært at tale om en app på nettet. For du kan ikke linke til den. Det hæmmer mund til mund-markedsføringen.

Apps’ene er en guldgrube for Apple, og selskabet retter derfor ind hvor muligt. Til efteråret vil Apple gøre Facebook til en del af selve iPhone-kernen og åbne nye muligheder for at tale om og søge efter apper på nettet.

Syndfloden af varianter har Apple svært at gøre noget ved. Det er Googles problem. Og ikke Googles eneste. Hos Google halter app-salget også: Brugerne har sværere ved at komme til lommerne, blandt andet fordi Google ikke har kreditkortoplysninger på nær så mange kunder som Apple. Og bliver succesen med de ikke-søgbare apps alt for stor, risikerer Google også at skade sin pengemaskine: netsøgningen. Masser af grunde til, at et loft over app-udviklingen måske passer Google fint. (Læs også “Apple is really going to kill Google” ovre hos Business Insider).

Der er nogle ting, du kun kan med en rigtig app. Avancerede spil og augmented reality, f.eks., har en strålende app-fremtid for sig. Men apps er ikke vejen frem for alle. Særlig fordi udbuddet af alternativer, der fungerer næsten som en app uden at være det – html5, responsivt design og andre smarte teknikker – de sidste år vokset sig stor og stadig smartere.

Det er metroen og Matas eksempler på. Mange flere vil følge trop.

Dette blogindlæg er skrevet – og først bragt som – artikel i Politiken den 20. juni 2012.