Twitter – røv og nøgler?

  • Jon Lund 

(Først bragt i en let tilrettet version på kommunikationsforum.dk)

“Det der Twitter – det da røv og nøgler, er det ikke” sagde redaktøren til mig forleden. “Kan du ikke skrive noget om det – sådan en god skarp sag?”. “Øh, tjo” svarede jeg. For jeg forstod hvad han mente: Det virker næsten naturstridigt at det andet sociale netværk holder momentum selvom tilsyneladende næsten ingen bruger det. En slags digital brumlebi, der forlængst burde være faldet til jorden. Men samtidig er jeg selv en ivrig twitter-bruger. Det var faktisk der jeg får hovedparten af min viden om hvad der rør sig. Min informations-kanal nr 1.

Så hvad skulle jeg sige? Det er svært at disse sine egne darlings. Men her er 12 ting jeg ved – og to observationer.

1. Twitter er en dværg herhjemme
Antallet af danskere der læser tweets er meget småt. Ca. 147.000 voksne var i december 2010 forbi twitter.com siger FDIMs Gemius-måling. Andre ca. 30.000 kom forbi ad andre veje, hvis man skal tro Twitter tommelfingerregel. I alt 180.000 – små 5 procent af alle danske surfere. Sammenlign med Facebooks over 2,6 millioner brugere og du har en dværg.

Illustration: Brug af Facebook og Twitter i USA og Danmark, Dec 2008-2010 iflg. hhv. Comscore og FDIM/Gemius. Twitter-tal modificeret for at tale brug af Twitter gennem apps/klienter med. Procent af den voksne surf-population.

2. …og en mandsling i USA
Heller ikke i USA er Twitters brugertal imponerende. Facebook til sokkeholderne. Men er dog ca. tre gange større end herhjemme siger det førende amerikanske analyseinstitut Comscore.

3. Brugertal står stille
Twitter-tallene har ikke rørt sig meget siden de brød igennem mindstemålet på måleskalaen i foråret 2008. Faktisk faldt Twitter i løbet af 2010 med 8 procent. Og tidligere har twitter-brugen herhjemme været endnu større. Men ikke meget. Se mere diskussion her.

I USA vokser Twitter dog fortsat og fik 18 % flere brugere i løbet af 2010.

4. Kun en fådel følger nogen overhovedet
Langt de fleste af de 180.000 der læser Twitter kommer mere eller mindre tilfældigt ind fra nettet. De Googler – eller følger et link. Kun 28.000 danskere havde ved årsskiftet oprettet deres egen konto – og sådan en skal du have for at kunne følge andre. Tallet kommer fra overskrift.dk, der automatisk gennemcrawler det danske twitterverse (som Twitter-universet kaldes).

5. Endnu færre skriver
At have en twitter-konto er dog ingen garanti for rigtig aktivitet. Af de 28.000 har halvdelen har aldrig skrevet mere end 10 tweets, siger overskrift.dk. Omvendt skriver den hårde kerne meget: næsten 2000 danske twittere har skrevet over 1000 tweets hver (du kan se dem alle sammen her).

6. 90-9-1 reglen passer
En sidebemærkning: Antallet af aktive brugere ser hårdt ud, når man ser det sort på hvidt. Men det passer fint med 90-9-1 tommelfinger-reglen: Langt de fleste brugere (90 procent) er med på en kigger. Og kun en fådel (9 procent) er overhovedet aktive. Og en lille klike (1 procent) er dem der driver værket. Twitter-forholdet her er 86-13-1.

Illustration: 90-9-1 reglen passer næsten på Twitter. 1 % af de 180.000 danskere der bruger Twitter på en måned skriver meget. 13 % følger primært. Og 86 % læser kun. Tal fra overskrift.dk og FDIM/Gemius.

7. 15 pip om måneden
De få twittere er til gengæld aktive: 15.000 danske tweets bliver det ialt til om dagen. Det svarer til at hver enkelt i gennemsnit skriver 15 tweets om måneden. Og det er ikke kun de 416 mest aktive der går til makronerne. De første 2.000 mest aktive skriver alle et par tweets om dagen hver. Siger overskrift.dk.

8. Masser af links
Twitterne taler også om noget – det er ikke kun smarte bemærkninger. Overskrift.dks sammentælling viser at 1/3 af alle tweets indeholder links. 5.000 links bliver hver dag pumpet rundt i det danske twitterverse. Men mange af dem er gengangere. Måske halvdelen?

9. Batter ikke omtale-wise
Hvem links’ene peger på vides ikke rigtigt. Men det er ihvertfald ikke de danske aviser. Den mest twittede nyhedartikel den sidste måned er fra Information og handler om smartphones og information overload.  Den blev nævnt 16 gange på Twitter. Til sammenligning: den mest Facebook’ede artikel var fra Politiken og handler om Danske Banks nulskat. Den fik 2.403 Facebook-likes, 2.595 Facebook-kommentarer og blev delt 541 gange på Facebook.

Det kan du se på Filip Wallbergs I Like robot. Samlet set finder han at 96,8 procent af omtalen af nyheder på nettet sker på Facebook. Og 3,2 procent på Twitter.

10. Twitter driver ikke trafik – hos Information
Når man spørger Information, bekræfter de tallene. Deres statistiksystem siger at 0,39 procent af alle besøg kommer fra Twitter. Måske er tallet lidt lavt sat: måske er det i virkeligheden dobbelt så stort – for det kan være svært at se når folk klikker igennem fra deres egne Twitter-apps, og ikke kun fra twitter.com. Måske skal tallet dobles. Så får vi 0,8 procent. Og Information har en aktiv Twitterprofil med 4.333 followers.

Til sammenligning: Facebook.com står på papiret for 11,6 procent af Information.dks besøg. 20-30 gange så meget som Twitter. Og Information har kun 3 gange så mange Facebook-fans, som Twitterfollowers. (Tak, Nikolai Thyssen, for at dele data).

11. …heller ikke hos blogs
Ude i blogosfæren er der heller ikke det store influx fra Twitter. På madbloggen bergholt.net blev det til 65 besøg sidste måned (igen: gang måske med to) – ud af 32.000 ialt. Mellem en kvart og en halv procent. Facebook gav næsten 10 gange så meget. Bloggeren (og twitteren) bag – Kasper Berholt (tak for at dele data Kasper) – har ellers flere followers på Twitter (463) end venner og fans på Facebook (hhv. 153 og 185).

12. …eller på niche-sites
Hos sustainablecities.dk – et af Dansk Arkitektur Centers nichesite for bæredygtige byer – har de også både Facebook og Twitter-profiler. De har dobbelt så mange Twitter-followers (617) som Facebook-fans (350). Men igen er trafik-tallene vendt på hovedet:13 besøg fra Twitter, 218 fra Facebook. Ud af en total på små 20.000 den sidste måned. (Tak til Rune Huvendick for at dele).

13. Kaput som sprednings-site
Det er hvad jeg ved. En masse tal, der temmeligt entydigt viser, at Twitter ikke batter meget hvis du gerne vil have meget omtale eller meget trafik. Omtale (og trafik) får du meget mere af hos Facebook. Eller – hvis det kun er trafik og synlighed du vil have – hos Google.

Twitter batter ikke som spredningsmedie. Information får måske 0,8 procent af deres trafik fra Twitter, madbloggenbergholt.net under en halv procent og sustainablecities.dk kan kun mønstrer en halv promille. Her hos mig selv (billedet) klarer jeg mig noget bedre. 3-4 procent af min trafik kommer fra Twitter. Men jeg skriver også om sociale medier – så du, kære læser, er nok ikke helt gennemsnitlig.

14. Små og tætte relationer
Min egen brug af Twitter er delt: jeg elsker når folk omtaler mig eller linker til mig. Det gør de lidt mere end i eksemplerne ovenfor. Men jeg gør det jo også i sociale medier – og det er noget af det Twitter-folket godt kan lide.

Men det er ikke det hele. Faktisk betyder fælleskabet mere for mig end antallet af kliks. Eller rettere: udvekslingen af viden, at have adgang til hvad der rør sig lige nu blandt mange hundrede mennesker, jeg synes har noget at give af. De påvirker mig på måder der er dybere end det direkte klik. Og giver krop til relationer, der måske kan blomstre op i andre sammenhænge. Lur mig, om ikke de andre i twitterverset har det på samme måde med mig. Det håber jeg ihvertfald. Faktisk tror jeg det er Twitters hemmelighed. Det er ihvert fald ikke røv og nøgler.

###   ###   ###

Note: om brug af Twitter gennem twitter.com-hjemmesiden vs. forskellige Twitter-klienter
Langt de fleste – langt, langt mere end halvdelen – af dem der selv twitter, twitter gennem klienter som f.eks. TweetDeck. Ikke gennem twitter.com. Det er også klart at langt de fleste der er på twitter (i forstanden har en konto) også læser gennem klienter.

Men det er kun twitter.com der rigtigt kan tælles af statistikkerne. Ihvertfald når det gælder hvor mange der egentligt bruger Twitter. Og når det gælder, hvor mange besøg en hjemmeside får fra Twitter.

1. Antallet af brugere
Tallene fra både Comscore i USA og FDIM/Gemius i Danmark tæller hvor mange mennesker der mindst een gang i løbet af en måned har været inde på twitter.com. Dermed tælles langt de fleste hard-core twittere med. For langt de fleste lander på et eller andet tidspunkt på twitter.com – faktisk 78 procent, siger Twitter selv. Også selvom man normalt går på Twitter gennem en klient som f.eks. TweetDeck (som jeg selv bruger). De 78 procent har jeg taget højde for i ovenstående.

2. Antallet af besøg fra Twitter
Der er som det fremgår ovenfor rigtigt mange flere der læser Twitter end der har en konto. Langt de fleste brugere kommer til Twitter gennem Google og links på nettet. Og de havner på twitter.com. Når de klikker videre til andre sites, vil disse andre sites alt andet lige registrere at de kommer fra Twitter.com – ihvertfald ikke fra klienter. Det er her fordoblingstallet kommer ind: antallet af kliks fra twitter.com til et eller andet website er ganget med to. Hvis det var antallet af tweets skrevet, ville en fordobling forslå som en skrædder i helvede. Med det er det ikke. Det er antallet af kliks på links i tweets vi taler om. (Derfor kan en fordobling stadig godt være for lavt. Men jeg synes det lyder rimeligt).