Ugens links: Armbånd gætter din sport

Nike’s nye armbånd gætter hvad du laver, FBI opgiver at hacke en alfons-anklagets Googlemobil, Encyclopedia Brittanica stopper på tryk, teknik-site splitter ny iPad ad og Den Nye Produktion skaber fremtidens jobs. Fem historier fra det store net, indsamlet og mangfoldiggjort i dagens Politiken – og her på bloggen. God læselyst.

Farvel, bog
Leksikonet over alle leksika, ‘Encyclopedia Brittanica’, er udkommet for sidste gang. På papir. Efter 244 år stopper trykpressen, og de mange velredigerede og fakta-tjekkede – ja, fakta-konstituerende – ord vil fremover kun findes i digital form.

Nyheden er, som Dan Gilmoore bemærker det hos the Guardian, en milepæl i videnshistorien. Ikke desto mindre var den til at forudse. Ingen gider længere bakse med 32 (!) bogbind for at slå en oplysning op. Endsige betale for de dyre sider, når andre – Wikipedia, jeg kigger på dig – kan producere ca. samme viden gratis.

Armbånd gætter sport
‘At hoppe’ og ‘at hoppe’ er ikke nødvendigvis det samme. Nogle gange sjipper du, andre gange løfter du dig mod basketballkurven. Det ved Nikes nye ‘fuelband’-armbånd, og hvad mere er: Det kan, ud fra den måde, du bevæger dig på, gætte, hvad du rent faktisk er i gang med. Og vise dig, hvor mange af virksomhedens nyskabte kondipoint – kaldet fuel+ – du dermed optjener. På armbåndets display. Eller på din smartphone. The Next Web har en fin lille anmeldelse (fås p.t. kun i USA. Pris ca. 250 dollar).

Nikes armbånd er et af de første massemarkedstiltag på ‘quantified self’-området: dimsedutter af alle slags, der opsamler data om dig selv og, håber entusiasterne, ad den vej kan hjælpe dig til et bedre liv.

Uoplåselig Alfons-mobil
Googles mobilsikkerhed har netop fået et adelsmærke af de sjældne:

Selv FBI kan ikke bryde ind i firmaets Android-telefoner. Det er kommet frem under en sag mod en mistænkt i en rufferisag, der lige nu kører i San Diego, fortæller Ars Technica.

For at låse en Android-mobil op skal du ikke bare kunne en kode, men også tegne det rigtige mønster med fingeren på skærmen. Og det voldte FBI problemer:

Efter tre forkerte forsøg på at låse den anklagedes mobil – som måske rummer vigtige beviser – op, gik mobilen i det obligatoriske og altså uoplåselige sort. FBI måtte derfor bide i det sure æble og har nu fået en kendelse, der siger, at Google skal hjælpe de uheldige agenter.

Split din iPad ad
Der går sjældent mere end et par timer, fra en ny gadget har set dagens lys, til de første såkaldte tear-downs kan ses på nettet: billedserier, der viser, hvordan gadget’en systematisk splittes ad, del for del, til der ikke er mere tilbage. Således også med den nye iPad, der kom i butikkerne i sidste uge. iFixit.com var taget til Australien, hvor butikkerne åbnede først, for at være nummer 1 i køen, og kunne på deres site stolt fremvise en lillebitte processor og det nye 5-megapixel kamera. Og så kunne de afsløre, at næsten al pladsen i iPad’ens indre optages af – et kæmpestort batteri.

Tear-down-fænomenet er basalt set fascinerende og viser meget håndgribeligt, hvad den nye aktive forbruger er for en. Og hvor svært det er at bilde ham eller hende noget ind.

Farvel job, goddag igen
»De kommer ikke igen«. Sådan sagde Steve Jobs til Barack Obama, da han for et år siden spurgte til den million stillinger i iPhone-produktionen, som Apple har outsourcet til Kina. Det fortæller fremtidsguruen Vived Wadhwa i Washington Post. Men, fortsætter han, det er der andre stillinger, der gør. Det sker, når den ‘nye produktion’ vinder frem. Produktion, der bruger helt nye avancerede materialer, som kræver specialistviden. Produktion, der bruger nye meget smartere, mindre arbejdskraftintensive maskiner – men som stadig skal passes og plejes af mennesker, der både er kloge og kan håndtere komplekse opgaver. Wadhwa mener, det er en chance for USA. Jeg siger, at der i endnu højere grad er en chance for Danmark.