3D-print fra gulv til loft

  • Jon Lund 

Ugens links: Et labyrintisk museum, udskrevet på 3D-printer, live-reportage fra  HMV-fyring pr corporate Twitter-account, knogle-båret lyd i brillerne og Nordkoreanske fangelejre på Google Maps. Det er emnerne for denne uges håndplukkede nethistorier.

Googl fangelejr
Indtil i sidste uge var Nordkorea en bar plet på landkortet. I hvert fald hos Google Maps. Hos den store nabo i nord, Kina, var veje og byer, butikker og museer fint markeret – ligesom hos søsterstaten i syd, Sydkorea. Men det hermetisk tillukkede diktatur var blankt.

Det er det ikke længere, kan du læse hos CNN. Takket være lokalkendte frivillige, der de sidste par år har fodret Den Store Korttjenestes crowdsourcede ‘map maker’-database, kan du nu se det hele. Og få rutevejledning til for eksempel hovedstaden, Pyongyang, atomcentret Yongbyon eller fangelejren Bukchang. God tur.

Lyt til din indre stemme
Næste år forventes Googles nye briller, som Google-chefen Larry Page flere gange har flashet offentligt, på gaden. Brillerne er komplette computere, hvor glasset bliver brugt som skærm, så du får undertekster på verden, mens den passerer revy.

Men hvordan opnår du samme effekt på lydsiden, hvor høretelefoner har det med at blokke lydbilledet af? Det spørgsmål har et nyt Google-patent, som Engadget fortæller om, måske svaret på. Her sendes lyden ikke gennem øret, men gennem knoglerne, så brillesnakken høres som din indre stemme.

Tag, gulv, loft
De fleste murere vil tage sig til hovedet, hvis du foreslår dem at bygge et hus, hvor det, der er gulv, først skifter plads til loft, så til tag og endelig til undersiden af gulvet, før det hele starter forfra igen. Ikke desto mindre, skriver BBC, er det sådan, grundplanen ser ud i arkitekten J. Ruijssenaars seneste projekt.

Det er da også en 3D-printer, der er tiltænkt murertjansen. Lag for lag skal den udskrive husets skelet med ‘sandstensblæk’. Huset er inspireret af den irske natur, og håbet er at lave et unikt landskabshus i alle lande. Husprinteren vil i så fald være den samme. Kun tegningerne skiftes ud.

 

Vi bliver alle fyret
“Vi tweeter live fra HR hvor vi alle er ved at blive fyret! Exciting!!” Sådan skrev den 21-årige Poppy Rose Cleere, der styrede de sociale medier hos den britiske underholdningskoncern HMV – dem med hunden og grammofonen –  forleden.

Det specielle var, at det ikke var hendes egen konto Cleere udsendte sine tweets fra, men HMVs officielle. På et tidspunkt går det dog op for HMV at der er noget galt, kan man forstå på Cleere: “Hørte lige vores marketingdirektør (han bliver, folkens) spørge “hvordan lukker jeg Twitter ned?”” Det skulle han nok have tænkt på lidt før.

HMV har dog lige nu større problemer end Twitter. Firmaet er pt under administration af Deloitte, og har en truende konkurs over hovedet. Læst hos Forbes.

Denne blogpost stammer oprindeligt fra den trykte udgave af Politiken den 6. februar 2013. Her i en let forbedret udgave.