Analyse: Derfor kæmper tech-giganterne om den tredje verden

Skal Facebook, Google og de andre store teknologivirksomheder vokse, er det ikke i USA eller Europa, slaget skal slås. Det er de milliarder i den tredje verden, som endnu ikke er på nettet, der skal vindes. Kampen er i gang. Her følger en frontberetning.

“Vi har verdens mest succesfulde nettjeneste og en milliard brugere. Vi er børsnoterede og har fundet svaret på den mobile udfordring og fremtidens søgning. Men vi er ikke i mål endnu. Vi skal blive endnu større. Næste mål er resten af verdens befolkning. Det er der, væksten de næste år skal komme fra. De fem milliarder, der ikke bruger hverken os eller nettet i dag«.

googleblimp isafmedia cc

Google vision om vejen til Afrika: trådlåst net fra luftballoner. Photoshop-forslag cc Isafmedia

Sådan cirka lyder det, da Facebooks stifter og daglige chef, Mark Zuckerberg, slår tonen an på et kæmpe internt fællesmøde – det årlige ’all hands meeting’ – i januar i år.

Da jeg ad bagveje hører om meldingen et par måneder senere, giver den god mening. Alene herhjemme tjekker tre millioner – to tredjedele af alle voksne danskere – hver måned statusopdateringer. I USA og store dele af Europa er billedet det samme. Det er svært at se Facebook blive meget større her.

Facebook Home til Afrika
Men meldingen får også flere andre ting til at falde på plads. Særligt mobilsystemet Facebook Home, Facebooks seneste, store tiltag. Her er er alting helt fra startskærmen indrettet, så det snurrer omkring dig og dine Facebook-venner, -nyheder, -billeder og -chat m.m. Systemet har fået knubbede ord med på vejen (blandt andet her hos BusinessInsider og her hos Techcrunch) og sælger ikke godt. Men det vil komme stærkt igen. For Facebook Home handler ikke om at slå hverken iPhone’en, HTC eller Samsung på hjemmebane. Facebook Home handler om den tredje verden.

Analysen er klar: Vejen til de store globale markeder i denne verdens udviklingslande går ikke gennem store og dyre computere. Vejen går gennem mobilen, der vil blive den første og for mange eneste internetmaskine. Kan du sætte dig på mobilen, har du derfor trukket vinderkortet.

Det er det, Facebook vil med Home. At få systemet til at spille maks., er et første og nødvendigt skridt. Det næste bliver massive tilskudsprogrammer, så mobilerne bliver til at betale – også i Afrika.

Angriber gennem Android
Bid i den forbindelse mærke i, at Facebook har valgt ikke at lave sin helt egen telefon, men derimod at modificere det Android-system, der ligger på 70 procent af de smartphones, der bliver solgt.

Sigtet er, at alle både eksisterende og nye Android-brugere bliver lige til at spise, bare de klikker på en knap eller to.

Facebook-chips skal sikre featurephones
Men det er ikke kun smartphone-brugerne, Facebook vil have fat i. Også – og måske særligt – de billigere featurephones skal vindes.

Det var derfor, Facebook tidligere i år indgik samarbejde med lavprischipfabrikanten Spreadtrum. Facebook ville sikre sig, at også discount-mobiler kan køre Home.

Google satser på balloner
Det er ikke kun Facebook, der vil eje den tredje verden, dennes mobiler og alle de reklameindtægter, der følger med. Google vil også. Derfor er også Google gået i discountchip-mode og har, som man forleden kunne læse i Wall Street Journal, en trumf i ærmet: De vil forsyne det fattige Afrika med trådløst internet, blandt andet gennem opsendelse af balloner, der hver kan dække hundredvis af kvadratkilometer. Google er allerede i konkret dialog med både Kenya og Sydafrika.

Apple springer over
For Apple er situationen ikke helt så let. De er ikke til massemarkeder, men til dyre luksusmobiler med solide overskudsgrader.

Derfor bliver al snak om en discount-iPhone også rutinemæssigt fejet af bordet. Apple kan til nød – som det skete i Indien i sidste måned – gå med til at give særlige rabatter på de normale iPhones. Ellers er en billig iPhone sidste års nedsatte model.

Det gode ved historien er, at verden vinder, lige meget hvilket af teknologiselskaberne der løber af med sejren i kampen om de oversøiske territorier. Nettet bliver spredt, mobiler vinder frem, alle bliver forbundet, og viden flyder frit. Ikke bare i Vesten. Men i hele verden.

Denne blogpost er skrevet til og bragt som analyse i Politiken den 12. juni 2013.

1 tanke om “Analyse: Derfor kæmper tech-giganterne om den tredje verden”

  1. Pingback: Jon Lund » Blog Archive » Telefonkort over verden (note)

Der er lukket for kommentarer.