Analyse: Derfor køber Yahoo! Tumblr

Internetgiganten Yahoo! overtager blogplatformen Tumblr for milliarder af kroner. Her er historien.

“Fuck Yeah, David”. Sådan lød den noget utraditionelle afskedssalut fra David Tarp, da han sidste mandag i en blogpost fortalte, hvorfor han havde solgt blog-sitet Tumblr til Yahoo! for svimlende 1,1 milliarder dollar – over 6 milliarder kroner. 1,2 milliarder kroner i kontanter går til ham selv. Afslutningshilsenen fik mig til at tænke tre ting.

tumblr fuck yeahDavid Tarps “Fuck yeah”-salut på Tumblrs staff-blog

For det første: Tarp er er 26 år og droppede ud af high school, før han fik sin studentereksamen. Han er selfmade og entreprenant. For det andet: Tonen på Tumblr er ung og fandenivoldsk, hvor »Fuck Yeah« er en del af normaljargonen. Og for det tredje: at køberen, Yahoo!, er gammel og trængt. Den gamle internetgigant, der var stor før Google og stadig er en del af den amerikanske superliga (selv om Yahoo! herhjemme aldrig rigtig er slået igennem), kæmper for at holde sig relevant i USA.

Tarps »Fuck Yeah« understregede hans øvrige pointer i indlægget: Han fortsætter selv som chef, der kommer ikke fyringer, hovedkvarteret bibeholdes, udviklingsplanerne fortsætter uanfægtet, og Tumblr bliver i det hele taget – med en henvisning til Yahoo!s karakteristiske farve – ikke lilla.

Selv om ordvalget var skarpt, var det formentligt nødvendigt. Allerede dagen før – om søndagen – var nyheden sluppet ud, og søndag aften var der folkeflugtsstemning på Tumblr, hvor 72.000 blogs på en enkelt time flyttede ud – alene til den konkurrerende blogplatform WordPress. Siden er strømmen vendt, og der findes i skrivende stund over 110 millioner Tumblr-blogs.

Facebook 2.0
»Tumbler er Facebook 2.0!«. Sådan lød det i februar i år fra David Rifkin på Techcrunch. Rifkin havde indtil da tænkt på Tumblr som en slags udvidet billed-blogging-site. Og det er da også det indtryk, du får, hvis du browser ind forbi: indlæg efter indlæg, der ikke består af andet end store billeder med ganske få ords tekst.

Men dels er der også lange og avancerede blogposter på Tumblr. Dels gør Tumblr tre ting, der får dem til at stikke ud: Hos Tumblr følger du andre Tumblr-blogs. Din egen oversigtsskærm bliver hele tiden opdateret med det, de andre, du følger, skriver. Hos Tumblr kan du re-blogge: overtage hele blogposter fra andre og poste dem hos dig selv. Det gør det let at føre en righoldig blog, blot ved at holde øjnene åbne og trykke re-blog, når du ser noget fedt. Og så lægger Tumblr op til, at du har mange blogs. Og ingen af dem behøver du oprette i dit eget rigtige navn.

Denne cocktail af fine offentlige blogs og pseudonym-blogs, der kun følges og re-blogges af de få indviede, der kender til deres eksistens, giver et frirum, hvor du kan skrive og dele billeder uden nødvendigvis at have hele familien og vennekredsen med på en kigger. Deraf Facebook 2.0.

Købet er et kæmpe sats
Det er givetvis denne fornemmelse, der har fået Yahoo!s topchef, Marissa Mayer, der fylder 38 i morgen, til at lægge de mange penge på bordet. 1,1 milliarder dollar er cirka tre gange så meget, som Google i sin tid købte YouTube for. Og i samme størrelsesorden som det beløb, Facebook i vinter gav for fotodelings-app’en Instagram, der ellers kunne være blevet en seriøs konkurrent. Mayer håber på, at Tumblr ikke bare bliver en succes i sig selv, men også kan ryste op i resten af Yahoo! – et mål, hun har forfulgt med usædvanlig mange opkøb i løbet af foråret. Ingen dog så store som Tumblr.

Købet er ikke desto mindre et kæmpe sats. Tumblr havde i april 184 millioner besøgende – heraf et par hundrede tusinde danske – og omsatte sidste år for beskedne 13 millioner dollar. Og selv om annoncesalget ifølge rygter kører efter planen, er der lang vej til den omsætning – for ikke at tale om overskud – der kan retfærdiggøre den høje pris. Går det ikke godt, slutter det – næsten – som det startede. Med et »Fuck you«.

Denne blogpost er skrevet til og bragt som analyse i Politiken den 29. maj 2013.