Analyse: Sådan bliver den mobile revolution

  • Jon Lund 

Alle taler om, at smartphones vil vende op og ned på mediebilledet. Det vil de også. Men den store revolution kommer først, når mobilerne ikke længere er mobiler. Det er allerede ved at ske.

»Venstre klar«. »Batteri lavt«. Stemmerne står krystalklart for mig; i højre øre en myndig herrestemme, i venstre en venlig dame. Men det er kun mig, der kan høre dem, for stemmerne kommer fra … mit høreapparat. Det lyder lidt syret og er det også: Af og til tænker jeg på mig selv som et menneske, der er ved at smelte sammen med computere. For det er, hvad mine høreapparater (fra danske Widex) er: små computere, jeg har puttet ind i min krop.

Jeg mærker en kort vibration om venstre håndled. Den kommer fra et lille elegant armbånd (af typen “Up” fra Jawbone), som tæller mine skridt og måler min søvnrytme, men som også minder mig om, når jeg har siddet stille for længe og ville have godt af at gå lidt rundt. Armbåndet er en anden af de computere, jeg har gjort til en del af min krop.

Af gode grunde er hverken høreapparat eller armbånd udstyret med en skærm. Det har de ikke plads til. Høreapparaterne klarer sig uden, men armbåndet er smart og benytter sig af skærmen på den tredje computer, jeg bærer tæt på min krop: min mobil. På mobilskærmen kan armbåndet vise mig grafer og statistik over antallet af skridt samt længden af mine forskellige søvnfaser. I flotte farver.

Det er ikke et tilfælde, at det netop er mobilen, armbåndet bruger som skærm, for der er rigtig mange smartphones i omløb. Herhjemme har hver anden husstand en smartphone, sagde Danmarks Statistik i maj 2012. Og der kommer hurtigt flere. Et år før var det kun hver tredje.

Smartphonens gennembrud
2012 blev i det hele taget året, hvor smartphonen fik sit gennembrud – også på nettet. Cirka 15 procent af alt netsurferiet sker nu med de små håndholdte fremgår det af FDIMs tal, og i mediebranchen er det mobile net på alles læber. Hvordan ser det ud?

Et langt stykke hen ad vejen er det mobile net og det almindelige net fuldstændig ens. På mobilen kan du tjekke mail, gå på nettet og spille spil. Skærmen er bare mindre, og du har den med dig overalt. På andre punkter er det mobile net sit eget. Billeder fylder meget mere på mobilen – fordi mobilen også, modsat computeren, er et fuldgyldigt lommekamera. Det bruger folk og sender fotos til hinanden i et væk i et billedunivers, der følger sine helt egne dynamikker. Sidste skud på stammen her er Snapchat-appen – og Facebooks efterabning, “Poke” – hvor billederne selvdestruerer, så snart de er blevet set. Perfekt til frække, pinlige eller meget personlige billeder, som helst ikke ses af andre end dem, de lige er sendt til.

Et godt råd: Brug kameraet
Billedkreativiteten er ikke udtømt derude, og et godt råd til alle, der drømmer om selv at lave en mobil-app, der tager kegler, er også i år: Brug kameraet. Men mobilen vil også udvikle sine særtræk ud ad andre tangenter, for eksempel mobilens gps (landkort, løberuter, gode restauranter og information om det område, du befinder dig i).

Ligesom tv ikke er endt som radio med farver, er mobilen i lommen også kun et overgangsfænomen, og den helt store mobilrevolution kommer, når de bærbare dimser, der fungerer helt i deres egen ret, for alvor vinder frem. Som de briller, Google har meddelt, at de lancerer i 2014, og som selv lægger undertekster på verden og fortæller dig, hvad du ser, når du ser igennem dem. Googles briller ventes på gaden i 2014.

I 2013 bliver det ikke helt så vildt. Men computere af den slags, du putter i eller på din krop, er i fremdrift, og du vil se flere af dem i 2013. Tænk version to og tre af mit armbånd. Eller på mit høreapparat. Kan du høre stemmen? »Venstre klar – fremtid ret forude«.

1 tanke om “Analyse: Sådan bliver den mobile revolution”

  1. Pingback: Big Brother A/S øger trafiksikkerhed | IndieVid

Der er lukket for kommentarer.