Armbånd fortæl; sådan virker Facebook

  • by

Ugens link: Intelligente armbånd, Facebooks hemmelighed, smartphones der har sejret og avislæsere der forsvinder. Sådan lyder denne uges fire punktnedslag i det store net. Læs med her.

Armbånd, fortæl!
Jeg har lige bestilt et nyt, smart lille gummiarmbånd. Du kan ikke se det, men indeni er det spækket med elektronik, der måler, hvordan jeg bevæger mig, tæller mit kalorieforbrug og kan vække mig fra en powernap, 26,5 minut efter jeg er faldet i søvn.

Armbåndet hedder Up og er fra Jawbone. Og faktisk er min bestilling lidt af et sats: Første udgave af armbåndet var nemlig så fejlbehæftet, at alle kunder fik pengene retur.

Det er et år siden, og nu melder Jawbone klar igen. I mellemtiden har de fået konkurrence fra både Nike Fuelband+, som har opfundet sin helt egen irriterende måde at tælle kalorier på, og FitBit, der er en klips, jeg hele tiden ville tabe. (Læs iøvrigt fin anmeldelse/sammenligning af Up og FitBit her hos TechCrunch). Lige nu kæmper de alle for at finde den rigtige form. Om fem år har vi allesammen en dims af en slags, der tracker vores sundhed.

Sådan virker Facebook
For 49 kroner og 15 øre kan du nu få Facebook til at vise det, du skriver, til alle dine venner på det store sociale netværk. Måske troede du, det allerede var tilfældet. Men dertil er der alt for mange, der skriver alt for meget. Alle ville simpelthen drukne.

Derfor redigerer Facebook nyhedsstrømmen, og TechCrunch kan nu løfte sløret for de fire spørgsmål, der afgør, om du ser en vens opdatering eller ej: Plejer du at ’synes godt om’ den pågældende vens aktiviteter? Synes mange godt om denne præcise opdatering? Plejer du at synes godt om opdateringer af den pågældende type (f.eks. billeder)? Har andre brugere klaget over denne præcise opdatering?

Smartphones overalt
En gang imellem er det svært at forstå, at det kun er fem år siden, den første iPhone med sin store berøringsfølsomme skærm så dagens lys. I dag er 40 procent af alle nye mobiler smartphones, og tallet stiger hele tiden, fortæller cnet.

Ud over at have vænnet os alle til superintuitiv teknologi har smart8phonebølgen ændret mobilindustrien. Apple sidder på små 15 procent af smartphonekagen, mens de mange Google Android-mobiler nu står for 72,4 procent.

Den gamle kæmpe Nokia er til gengæld decimeret og har 2,6 procent, mens Microsoft har 2,4.

Avislæsere forsvinder
Antallet af gange, danskerne går i teatret, har været det store debatemne i slipstrømmen på Kulturministeriets nye kulturvanerapport. Men der er andre artigheder i rapporten. F.eks. fortæller den, at stort set alle danskere (92 procent) læste avis hver dag i 1964 – men at kun 46 procent – præcis det halve – gør det i dag. Halvdelen af dem, der ikke læser avis, angiver, at de får nyhederne fra nettet i stedet. Det er tal, der sætter dagbladenes aktuelle krise i perspektiv. Og fortæller historien om en Stor Dagsorden der engang sikrede, at vi alle talte om det samme.

Denne blogpost er først bragt i Politiken i dag onsdag den 21. november 2012. Dog uden med aktive links.