Breaking: Seks danske sites er mere brugte på mobilen end på web. De er alle til kvinder.

Mobile first er kvinder first. Det er budskabet fra de helt nye tal Danske Medier Research i dag har offentliggjort  for brugen af de mange hjemmesider, der er med i Danske Mediers (tidligere FDIMs) måling. De nye tal (find dem her) viser ikke bare hvor populære de forskellige sites er målt på antallet af brugere. Nu splittes tallene op så man kan se, hvor stor en del af brugen der kommer fra desktop (/web), mobil og tablet. Det er tal der aldrig før har været kendt. Og det er artig læsning.

Tallene viser en enormt stor spredning. Nogen sites har næsten ingen mobiltrafik på deres sites. På Rejseplanen, 3F, virk.dk og mobilsiden (!) f.eks., er der 10 gange flere desktop-brugere på det almindelige web end mobilbrugere. Ekstrabladet, MetroExpress og udeoghjemme.dk ligger i et stykke i den anden ende. Her er der ikke engang dobbelt så mange brug fra det normale desktop-web.

Men kun for seks sites gælder det, at trafikken entydigt er større fra mobilen end fra desktop. Både når man ser på hvor mange brugere de seks har på hhv. mobil og web, hvor mange besøg der aflægges fra de to platforme og hvor mange sider der ses på hhv. den lille mobilskærm og det større desktopversion af slagsen, er mønstret her entydigt: mobilen vinder. De seks er voresborn.dk, netsundhedsplejerske.dk, sundhedsplejersken.dk, mamanet.dk, mama.dk og realityportalen.dk

Det er en slående liste. De er allesammen rendyrkede kvindesites. Realityportalen er den eneste af de seks der ikke er et fuldtonet kvindesite.

Dermed tager mobilen tråden videre fra de sociale medier, som også er massivt kvindedominerede. Altså: her er der også mange mænd, men mændende er ikke nær så aktive her, som kvinderne. Det er kvinderne der skriver og liker og kommenterer. Meget mere end mændende. Eller: sådan var det ihvertfald da jeg så på det sidst – det kan du læse om her.

Nu ser mobilen ud til at gøre det samme: giver et nyt kommunikationsredskab som det særligt er kvinderne, der får gavn af. Et redskab, der tilsyneladende passer som fod i hose til kvindernes måde at gebærde sig på, interagere, kommunikere og samle information.

Det kunne der garanteret spindes mange flere kønspolitiske ender på. Hvilket jeg skal afholde mig. For nærværende kan jeg bare konstatere at det er kvinderne – og kvindetjenester – der er i front i slaget om den mobile fremtid.

PS. Når jeg skriver mobil her, mener jeg mobil, ikke tablet. Tablets har deres egne tal men her er mønstret ikke lige så tydeligt. Kun et enkelt site er mere brugt på tablet end på web. Og det er disney.dk. Børn, ikke kvinder.