Breaking: Social Search spottet på Google.dk

For ti minutter siden søgte jeg efter “Jesper Juul”, computerspil-manden, på Google. Resultatet var den velkendte liste. Men en enkelt ting skilte sig ud. Tjek resultat  nr 4 på listen (udover reklamerne, altså): jesperjuul.net. Neden under søge-resultatet-teksten er der et lille billede og teksten “Jonas Heide Smith har delt dette på Twitter”.

Og det er ikke fordi Google er begyndt i almindelighed at gøre opmærksom på hvergang en eller anden har twittet om noget. Google skriver det kun, fordi Jonas er en af de 334 personer jeg følger på twitter. Han er den del af min “sociale cirkler” og derfor ser Google det som en kvalitets-stempling at Jonas har tweetet om det. Når dem jeg omgås taler om noget, er det nok interessant, tænker Google. Og fortæller mig om det.

Og ganske rigtigt: det er den Jesper Juul, som Jonas skriver om, jeg leder efter. Ikke den berømte børne-psykolog/terapeut. Og det Jonas skriver om Jesper Juul er ganske rigtigt også en anbefaling. (Selvom linket kunne jo godt have været interssant hvis Jonas havde disset ham). Når jeg klikker på Googles fremhævning af Jonas’ tweet, kommer dette frem:

Udover at Google viser mig, at Jonas har tweetet om linket jesperjuul.net, har Jonas’ tweet formentligt også fået resultatet højere op. Googles mægtige maskine bruger alle mekanismer, for at finde ud af hvad der skal stå først i søgeresultaterne. Google går selvfølgelig op i om det ord man leder efter står på siden, hvor mange gange det står der og om det står i overskrifter og lignende. Derudover går Google rigtigt meget op i, om hvor mange der linker til de sider, som indeholder søgeordet. Jo flere der linker til den, jo bedre er siden nok, er rationalet. Nu har Google fået en streng til at slå på: om dem der linker er nogen du kender.

Jeg spottede første gang Googles nye sociale søg for fem dage siden. Men dengang var det kun på Google.com det virkede. Nu er det også kommet til Danmark ser det ud til.

PS. Før du kigger efter spor fra dine egne sociale netværk i Googles søgeresultater, skal du både logges ind (det er du automatisk, hvis du bruger gmail, Googles webmailsystem). Og du skal selv ind i indstillingerne og koble din twitter sammen med din Google-konto, for at få det til at virke.

PPS. Det er ikke kun Twitter Google tager med i dens forsøg på at bestemme søgeresulaternes sociale relevans for dig. Også Facebook og alle dem du mailer og chatter med og har i din kontaktbog kan du få Google til at tage med.

PPPS. Her kan du se Googles intro-video om “social search”:


Ooops - her skulle have været en video!
Hvis du vil se den, skal du slå "statistics, marketing" cookies til.
Youtube og de andre vil nemlig have en cookie for spille.


PPPS. Microsofts søgemaskine, Bing, der officielt samarbejder med Facebook har også lanceret social søgning i denne uge. Det har jeg ikke kunnet få til at du endnu. Men her er Bings video hvor de fortæller om det:
http://www.youtube.com/watch?v=xPYVqHZKF2g

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *