C02-motorcykel kører på lort – urne planter selv buske

  • Jon Lund 

En ny japansk motorcykel der kører på lort, urner med selvplantende buske og en kynisk børsmægler.

Det er tre af nyhederne i denne uges gennemgang af de seje, skæve og virkeligt betydningsfulde websider, du ikke selv har fået øje på. Alle sammen med en lille erhvervsmæssig accent. Læs videre her eller i den trykte udgave af onsdagsudgaven af Politiken (12. oktober), som det hele er sakset fra.

Kyniske børskællinger
De værste fordomme om børsmæglere blev bekræftet sidste uge på BBC. Ikke bare er de en flok hysteriske kællinger. De er også uhørt kyniske.

»Jeg har en tilståelse: Jeg har drømt om sådan en krise hver nat i tre år«, sagde Alessio Rastani, der var på live for at kommentere aktiemarkedernes reaktion på den seneste europæiske redningsplan. »Når markedet falder sammen, kan du lave en masse penge på det, hvis du ved, hvad du skal gøre«. Grækenlands og euroens krise og eventuelle løsninger var ikke børsmæglernes bord, mente han. »Vores job er at tjene penge på den«.

Udtalelserne gav genklang overalt på nettet. Eneste problem: Alessio Rastani er ikke rigtig børsmægler, men hobbyspekulant. Mistanken lurer dog stadig: Måske han alligevel har ret? Døm selv indslaget på YouTube.

Nobelguld opløst
Når markederne er i krise, søger mange tilflugt i faste værdier som guld. Men modsat den almindelige opfattelse er guld ikke nødvendigvis en blivende værdi. Det kan man lære på npr.com, der fortæller, hvordan to tyske nobelpristagere under krigen deponerede deres navnetrækprægede guldmedaljer hos Niels Bohr i København for at sikre dem mod beslaglæggelse.

9. april 1940 fik Bohr derfor travlt, og inden den tyske ordensmagt kun få timer senere dukkede op, var det lykkedes ham kemisk at opløse det faste guld, så medaljevæsken kunne hældes i anonyme kolber og smelte sammen med omgivelserne. Efter krigen blev guldet udvundet igen, sendt til Stockholm og genstøbt i de originale forme.

Egoistiske chimpanser
Nobel-guldhistorien havde sandsynligvis fået en langt tristere udgang, hvis Niels Bohr havde været en chimpanse. Chimpanser samarbejder nemlig kun, hvis de selv får noget ud af det, viser nye adfærdsforsøg, som omtales på wired.com. I forskernes forsøgsopstilling kunne chimpanser få belønning (bananer) ved enten selv at udføre bestemte handlinger (hive i et tov) eller udføre handlinger i fællesskab (hive i et andet tov).

Når præmien var meget større for det fælles tov end for det individuelle, var det fællestovet, chimpanserne foretrak. Men hvis den kollektive præmie ikke gav flere bananer til den enkelte chimpanse, end den kunne få ved egen kraft, blev samarbejdet droppet. Tankevækkende.

Plant en urne
Vores omsorg for andre stopper ikke ved levende artsfæller. Også efter døden giver stærke omsorgsbånd sig til kende, og dem kan man tjene penge på. Sidste nyt i bedemandsbranchen er en økologisk urne, Poetree, der ikke bare nedbrydes i jorden, men leveres komplet med plantespire og gødning: Grav urnen med den afdødes aske ned et passende sted, og en smuk koreansk buksbom vokser op fra dens midte, mens urnen opløses og kun efterlader en lille keramikring som mindesten i jorden. Set hos treehugger.com.

Lorte-motorcykel
For at blive i den økologiske genre er en ganske særlig motorcykel fra Toto, Japans største toiletproducent, i disse dage på vej fra Kyushu til Tokyo, 1.000 km tværs over Japan. Motorcyklen adskiller sig på i hvert fald to områder fra almindelige motorcykler:
1. Den kører ikke på benzin, men på biogas udledt af menneskelige ekskrementer
2. Førersædet er et komposttoilet, der i princippet kan betjenes i kørende tilstand

Akkompagneret af et LED-display på toilettets bagside, der løbende giver meldinger om blandt andet den lokale vejrudsigt. Det hele er et stort PR-stunt, der skal skaffe opmærksomhed om virksomhedens ambitiøse CO2-mål. Følg toiletmotorcyklens vej på bloggen tototalk.jp.

Tags: