Chokoladeklog støvsugerscanner

  • by

Ugens links. Du bliver klog af chokolade, kan hjælpe Apple med avanceret dansk talegengivelse, kan scanne en bog med en støvsuger og bliver overvåget fra morgen til aften. Sådan lyder udsigterne fra ugens links.

Chokolade-Nobel
Jeg lever for tiden mit liv efter mottoet ‘chokolade er en grøntsag forklædt som slik’ og lapper derfor Franz Messerlis seneste forskning – publiceret i New England Journal of Medicine – i mig. Her finder Messerli en meget klar sammenhæng mellem et lands samlede chokoladeindtag og antallet af tildelte Nobelpriser: F.eks. spiser vi danskere hver 8-9 kg chokolade om året og har scoret 11 nobel-statuetter. Holland spiser det halve og har også kun den halve medaljehøst.

Jeg har læst det hos BBC , som har lavet stikprøveinterview med Nobelpristagere – tre ud af fire elsker chokolade. BBC advarer samtidig om, at statistisk sammenhæng ikke i sig selv beviser noget som helst …

Modersmål reddet
Et uhyggeligt aspekt af Apples dominans er, at selskabet er så udpræget amerikansk. Siri, den intelligente talegenkendelse i iPhonen, der kan huske dig på at vande blomster, når du kommer hjem eller give dig telefonnummeret på det nærmeste pizzeria, er f.eks. uanvendelig herhjemme. Den forstår hverken dansk eller Valby-engelsk, og jeg var bange for, at dansk som sprog var ved at blive hægtet fuldstændigt af i udrulningen af de stadigt mere omsiggribende globale IT-systemer. Men nu ser det ud til, at mine bekymringer bliver gjort til skamme: 9to5mac fortæller, at Apple søger dansktalende til netop deres Siri-afdeling. Jeg kipper med flaget.

Støvsuger bladrer
I en verden fuld af algoritmer og nanoteknologi er det befriende at se, hvordan lavteknologi bliver ved at drive alting fremad. F.eks. har ingeniører hos Google i deres såkaldt frie tid bygget en ny bogskanner, der kan bygges for en brøkdel af prisen på en normal professionel en af slagsen. Tricket er at bruge en støvsuger til at skabe undertryk i skanneren, så bogens sider kan vendes automatisk, når den trækkes hen over en særdesignet revne i skannerens sliske. Se det i praksis hos Slashgear.

Big Brother kommer
Andrea Hernandez er high school-elev på John Jay High School i Texas og har for tiden en bortvisning hængende over hovedet, fordi hun ikke vil gå med den overvågningshalskæde, alle det sidste halve år har skullet bære i skolen. Halskæden gør, at skoleledelsen hele tiden ved, hvor eleverne befinder sig. Det fortæller Wired.

Samtidig kan du hos Venturebeat læse, at saudiarabiske mænd nu får en automatisk sms, hvis deres koner letter fra King Khaled International Airport. Det er en trend, og du kan forvente mere af den slags fremover. Sikkert også herhjemme. Men bare rolig: Du vænner dig til det. Så føles det ikke så slemt…

Denne blogpost har også været bragt i den trykte udgave af Politiken den 28. november 2012. Dog uden aktive links.