Derfor ligger Amazon i dag side om side med Google, Apple og Facebook i kampen om verdensherredømmet på nettet

  • Jon Lund 

Amazon.com startede som boghandel men er i dag – sammen med Google, Facebook og Apple – en af de fire store magter, der sidder på nettets fremtid. Det er nemlig ikke kun i online bogsalg Amazon dominerer. Også i krigen om cloud computing er Amazon den største. Og på tabletfronten en seriøs iPad-konkurrent. Det lyder meget broget men hænger godt sammen. Her er historien.

I maj 2011 lancerede Google-chefen Eric Schmidt på D9-konferencen en tese, der siden har præget international teknologidebat: tesen om den nye firebande. Fire firmaer, der i dag definerer netvirkeligheden for verdens forbrugere. Google selv som kongen af søgning, Facebook som kongen af sociale netværk og Apple som kongen af tjekket udstyr. Både tankevækkende og – set fra et dansk synsvinkel – absolut genkendeligt.

Amazons direktør, Jeff Bezos. Pressebillede.
Jeff Bezos, manden bag Amazon.

Anderledes med det fjerde medlem: Amazon. En god, stor og global boghandel, tænker de fleste. Men en del af den altdominerende firebande? Næppe!

Og alligevel: Amazons offentlige bøger fortæller – iflg. The Economist – om 81.000 ansatte – flere end nogen af de andre tre. En omsætning på 57 milliarder dollar (ca. 325 mia. kr.) om året – det dobbelte af Facebooks. Analysefirmaerne vurderer, at sitet selv står for næsten 20 procent af al (!) e-handels-omsætning i USA. Læg dertil, at Amazon ikke længere bare er en boghandel. Det er i hvert fald tre ting mere (læs også Wired her for mere). Tre ting, der tegner væsentligt større perspektiver.

1. Amazon er et stormagasin
Amazon startede i 1999 som netboghandel. Det er de stadig, men bøgerne er ikke længere kun af papir, og der langes i dag flere elektroniske end trykte eksemplarer over disken. Ja, Amazon har udviklet hele mediedelen af deres forretning, der i dag står for 30 procent af omsætningen – med masser af både musik, film og spil. Du kan også finde både tv-apparater, foodprocessorer og golftasker på hylderne, hvilket giver mening, fordi servere er ligeglade med hvilke varer der ligger på dem og har ubegrænset plads. I dag er Amazon et stormagasin.

2. Amazon laver fede tablets
Skal du have en ny tablet, skulle du seriøst overveje den Kindle, som Amazon udviklede og sendte på markedet i 2007, tre år før iPaden. Dengang var Kindlen en ren e-bogs-læser, der passede særligt godt til Amazons egne e-bøger og skulle sikre Amazons e-bogs-salg. I dag står Kindlen for 22 procent af det amerikanske tabletsalg og er også til film, musik og apps, alt sammen stadig koblet tæt til indholdet fra Amazons hylder. For det er på indholdssalget, pengene skal tjenes. Kindlen nærmest foræres væk.

3. Amazon ejer skyen
For et par måneder siden gik et af tidens mest populære spil, ‘Minecraft’, det hotte videosite Netflix og mange flere i gulvet. De havde knas med deres servere, der alle stod hos … Amazon. Amazon har nemlig de seneste år opbygget en heftig nebengesjæft med at drive alskens tjenester for andre ude i den såkaldte cloud – eller skyen, som den rene netbaserede computerverden ofte kaldes. Faktisk er Amazon i dag verdens absolut største skyleverandør. En hel procent af det samlede net menes at køre på Amazons maskiner.

Også her er der mening med galskaben. Amazon så meget tidligt at de kunne tjene penge på at give andre adgang til den avancerede globale ehandels-platform de selv møjsommeligt havde opbygget. De havde jo allerede lavet den. Og så tog det ene skridt det næste.

Selvom det er halvandet år siden Schmidt formulerede firebandetesen holder den stadig og Amazon mosler derudad. De seneste uger er de gået i priskrig mod Google og Microsoft om lagerplads i skyen (prisfald omkring de 30 procent), har lanceret et nyt Kindle-abonnement til børn med ubegrænset adgang til ‘Peter Pedal’, ‘Svampebob Firkant’ og masser af andre film, bøger og spil (ca. 40 kroner/måned) og åbnet et nyt site i Brasilien.

Herhjemme gør Amazon fortsat ikke meget væsen af sig. Som e-handels-site ligger de – sammen med de andre tre-fire største af slagsen – og hygger sig med hver i omegnen af 2 procent af alle nethandler. Og danske kunder skal købe ind på sitets engelske eller tyske filial – en dansk findes ikke. Tilsvarende med Kindlen: Du kan slet ikke købe de nye versioner herhjemme. Dansk-sprogede e-bøger er stort set ikke eksisterende og også børnepakker og andet sjovt kan du som dansker skyde hvide pile efter.

Måske er vi for lille et sprogområde til at være besværet værd for de internationale kæmper. Måske er det bare stilhed før storm.