Første sociale lokale tilbudsfinder til både Facebook og smartphone på banen

 • by

For et par måneder siden blev jeg tippet om en ny smart tilbudsfinder, der var under udarbejdelse. Sådan en, hvor brugere kan tippe hinanden om gode tilbud, når de spotter dem – ganske enkelt ved at hive deres smartphone op, og knaste fundet ind, evt. suppleret med et hurtigt foto fra mobil-kameraet.

Screendump af Sparetrippet til iPhone

Sparetrippet laves både til iPhone og Android, ser det ud til, fra skærmsiderne, men jeg har kun prøvet iPhone-app’en. Og for at det ikke skulle være løgn er den tæt vævet sammen med Facebook, hvilket både gør den lettere at bruge og sørger for at de gode tilbud bliver spredt mere effektivt. Jeg har ikke før set sådan noget – hverken i Danmark eller elsewhere. “Sparetrippet” hedder den.

Wow, det er cool
Først tænkte jeg: wow, det her er cool. Det er alle – eller ihvertfald 3-4-5 af de store Buzz-words, der koges sammen i en enkelt tjeneste: Det er en lokal tilbudstjeneste – ligesom Groupon eller herhjemme f.eks. downtown, Sweetdeal eller Dagensbedste. Det er en app.  Den er lavet til smartphones – og ikke blot til iPhone, men også til Android. Og den er tænkt social – ligesom alting for tiden.

Sparetrippet som Facebook-app

…men fænger ikke rigtigt
Men når jeg så har Sparetrippet i hånden er det lige som om det ikke helt svinger for mig. Måske er det fordi den er i beta, og stort set alle tilbuddene ligenu er ren mumble-jumble-tekst, og dem der ikke er det, ser stadig ud som om det er rene test-indtastninger. Måske er det fordi der, af gode grunde, endnu ikke rigtigt er nogen brugere på systemet. Så måske bliver det meget bedre lige om lidt.

Der er ellers ihvertfald fem smarte ting ved Sparetrippet
Sparetrippet er ellers godt tænkt. Jeg kan se ihvertfald fem smarte ting i den:

1. Sparetrippet er – fordi den ligger på din smartphone – lige ved hånden, når du spotter et tilbud. Det gør det let at indrapportere gode fund.

2. Sparetrippet finder selv gode tilbud i nærheden – igen fordi den ligger på din smartphone, der takket være dens indbyggede GPS hele tiden ved hvor du befinder sig.

3. Det er – på grund af den tætte Facebook-sammenvævning – let at bruge Sparetrippet. Du behøver ikke opfinde nyt brugernavn og password. Og når du skal indtaste et tilbud, har den Facebooks register over butikker i nærheden at trække på. Så du kan for det meste nøjes med at vælge den butik, hvor du har fundet tilbuddet, fra en liste på skærment.

4. Tilbudsfinderen bliver ikke så let væk. Det sker ellers ofte for smartphone-apps – du downloader den, prøver den en gang eller to, og glemmer så alt om den, hvorefter den drukner blandet de mange andre apps, du har liggende på din mobil. Men Facebook-sammenknytningen gør, at tjenesten af og til vil poppe op i din nyhedsstrøm på Facebook, og minde dig om dens eksistens.

5. De gode tilbud på tilbudsfinderen vil – igen takket være Facebook – let blive spredt ud gennem brugernes vennekredse.

Men er der nok motivation for brugeren til at bruge den?
Smarte systemer er imidlertid ikke nok. Hvis ikke det smarte er så smart at brugerne kan se at de selv får klare fordele ved at investere kræfter og tid i systemet, kommer det aldrig til at flyve. Og det kan jeg godt have mine tvivl om. Særligt fordi tilbudsfinderen først for alvor kan give dig gode tips, når rigtigt mange anvender systemet. Og det kommer der jo aldrig, før systemet er en succes. Så det bider sig selv i halen.

Fiat 500 som kunstigt åndedræt
For at motivere nye brugere, udlover tilbudsfinderen en præmie til månedens bedste tilbud. På Facebook-siden står der lige nu, at man kan vinde en Fiat 500. Men det, tror jeg, kun er noget der står der her i testfasen. Udviklerne bag systemet fortæller mig, at præmierne, når tilbudsfinderen går live, bliver penge og gavekort.

Men selv penge og gavekort vil ikke kunne holde tilbudsfinderen i live i det lange løb, hvis ikke grundideen tager rigtigt fat. Spørgsmålet er: er der nogen grupper af mennesker der vil synes tilbudsfinderen er så god, at de rigtigt vil tage den til sig? Hvis heldet er med dem, så ja. Men det kan ligeså godt gå grueligt galt.

Hvad med Foursquare, Deals og Places?
Det man kan med tilbudsfinderen kan man nemlig også med andre systemer. Foursquare, f.eks., ligger på mange måder tæt op ad Sparetrippet. Og Facebook places og deals ligeså. Er der nok ekstra i Sparetrippet til at det gør en forskel. Eller er de andre systemer faktisk så gode at de på grund af deres udbredelse i sig selv vil vinde – også selvom Sparetrippet på et enkelt punkt eller to måtte være mere to-the-point?

Diffus branding
Det er JyskeBank der står bag Sparetrippet. Sikkert fordi de tror at det giver lidt branding både at være først med smarte tjenester. Og fordi hele Sparetrippet jo handler om at spare penge, hvilket jo også er sådan en bankdyd. Men ærligt talt er det ikke superklart for mig, hvorfor det ligepræcis er JyskeBank, der giver mig denne app. Som branding er det hele lidt diffust.

Men JyskeBank skal alligevel have credit, synes jeg. Jeg kan godt lide deres måde at tænke ud af boxen på med kaffe i banken, storstilet web-tv med allehånde fine programmer og nu også fine nye apps. Det giver for mig – som ikke-JyskeBank kunde – et billede af en bank der rækker ud og vil mig et eller andet. Om det også ville kunne få mig til at skifte bank er nok en anden ting.

—   —   —

Kortene på bordet – eller som de siger “full disclosure”
Jeg har ingen økonomisk relation til hverken Jyske Bank eller Komfo, der har lavet tilbudsfinderen. Men jeg tjener blandt andet penge på at rådgive om og holde foredrag om tjenester som Sparetrippet.

Det er Mikael Lemberg fra Komfo, der har tippet mig om Sparetrippet og givet mig test-adgang. Mikael Lemberg sidder i bestyrelsen for DONA, hvor jeg er formand.

8 thoughts on “Første sociale lokale tilbudsfinder til både Facebook og smartphone på banen”

 1. Korte tanker herfra:
  Den investering en bruger skal gøre, for at give værdi til andre overstiger klart udbyttet. En præmie er ikke nok.

  De som har tilstrækkeligt værdi ud af at indtaste tilbud er tilbudsgiverne selv. Da vil app’en egentlig blot tage form som en tilbudsavis, og da en tilbudsavis er et push medie, her lagt i et i et Web 1.0 setup, så spår jeg den ringe chance for at kunne få fat.

  Bevarres… Her er en lokationsbaseret tilbudsavis, som ikke var mulig at lave tidligere, men der mangler for mig at se udfra ovenstående beskrivelse, et egentligt socialt aspekt der gør app’en så spændende, at man slet ikke kan holde snitterne fra den.

  Jeg er ikke selv ud af tilbudsjæger-segmentet, så jeg bliver måske lynhurtigt morfar-pessimist. Men blandt hipstere med penge til en smartphone, skal der ske mirakler, for at få dem.. dvs os, til at gide finde en app frem, for at indtaste et tilbud på en burgermenu der er 15 kr billigere end hos ham i nabogaden.

 2. Hej Thomas – tak for kommentaren. Sjovt, jeg havde slet ikke overvejet: at det er butikkerne selv, der har størst incitament til at indlægge tilbud. Men det er det selvfølgelig. Selvom det jo i sig selv ikke er særligt socialt.

  Retfærdigvis skal det siges, at der er et par sociale funktioner, jeg ikke får nævnt ovenfor: Alle tilbud kan “likes” og kommenteres, så de bliver til egne “sociale objekter” – og likes og kommentarer publiceres (tror jeg) på FB. Og så er der to views: et med alle tilbud og et kun med dem dine FB-venner har lagt ind.

  mvh Jon

 3. ok, så begynder end-user værdien at pible frem. For indtil da, var det måske nærmest en beskrivelse af det værste ved Foursquare.

  5 ud af 20 tips på venuet Fields er lagt af forretningerne selv. Uden at lægge skjul på det. Måske 2-3 af de resterende har gjort sig lidt umage i deres formuleringer, så det ikke er for tydeligt.

  Resten af tipsne er negative..

  Nu er denne App så i mine øjne en tand mere interessant – hvis altså den passerer kritisk masse i brugertilslutning.

  .. at det er et djævelsk langt ridt, er en præmis for alt ‘social’ i disse år.

 4. Tak for dine tanker, Jon. Interessant at læse hvordan andre øjne ser på et projekt af denne kaliber. Jeg har som sagt været projektleder hos Komfo på applikationen, og vil gerne uddybe lidt med de tanker vi selv har gjort os om applikationen og konceptet.

  Personligt tror jeg ikke at app’en vil blive brugt som sådan som “tilbudsfinder” i den forstand, at folk gider tippe hinanden om billige bananer og burgermenuer. Til gengæld tror jeg den er perfekt til at finde det man kunne kalde “gode køb”. Altså der hvor det ikke nødvendigvis er prisen der er afgørende, men måske mere kvaliteten eller sjældenheden.

  To funktioner fra app’en som jeg gerne vil fremhæve lidt ekstra er følgende:

  1) Muligheden for at filtrere køb ud fra kategorier, så du kun ser de køb, der interesserer dig mest.

  2) Slå “Powershopping” til og modtag push notifikationer med det samme på mobilen, hvis der deles et godt køb, der interesserer dig, i nærheden af hvor du fysisk befinder dig.

  Således sikrer vi at brugerne kun informeres om lige præcis de gode køb, der interesserer dem, og til gengæld får dem “on the go” uden selv løbende aktivt at skulle gøre noget for det. Det åbner op for brugen af app’en til de “gode køb” frem for de “kedelige tilbud”.

  En af mine venner, der pt. tester app’en delte for nylig et godt køb, hvor han i en butik i København havde spottet Nephews seneste album på LP til 89 kr. Her er prisen ikke det væsentligste at dele, men mere at der er tale om en vare der er svær at opdrive, og som betyder noget for et helt bestemt niche-segment.

  Som jeg ser det, bliver Sparetrippet ikke en app for folk, der er ville med geo-tjenester og sociale netværk. Det bliver en app for folk, der er vilde med tøj eller mad eller musik eller alle mulige andre nicher. Og det er nok ikke noget dårligt udgangspunkt for at kunne nå bredt ud. 🙂

 5. Hej Jon m.fl.

  For os i Nykredit er det et meget interessant indlæg – fordi vi har en app/facebook-service der ligner rigtig meget, som vi kalder Sparetips. Den har været i luften i godt et års tid, og brugerne har afleveret knap 400 rigtig brugbare sparetips … høj kvalitet, men ikke aktuelle på samme måde som Sparetrippet. Så flere lighedspunkter, men også afgørende forskelle.

  Jeg har også skrevet et par indlæg om det på vores Nykredit-blog (http://weblog.nykredit.dk/?s=sparetips), så det vilel være fedt med en vurdering fra jeres side, her eller på vores blog 🙂

  Venlig hilsen Thomas Kragh, Nykredit

 6. Hej igen Thomas – nu har jeg set jeres Sparetips-app. Spændende og meget tidligt i var ude.

  Jeg tænker at den lider under at være lidt for meget dame-blads-brevkasse til min smag med gode råd som “skriv på begge sider af papiret”. Det kan godt være at der er fem andre der har “thumb’et” den op, men det er altså ikke den slags råd, der får mig til at blive vildt stor-forbruger af jeres app.

  Der skal mere til, hvis I for alvor skal ud over rampen!

  mvh

  Jon

 7. Hej Jon

  Du er ikke i målgruppen kan jeg læse, men det er du måske i virkeligehden heller ikke til Sparetrippet ?
  Men det er der mange andre som er – 250.000 (visits) har læst om det pt. via nykredit.dk, mobil og facebook, så vi er da ude på rampen i hvert fald 🙂 Pointen i fht jeres debat her på din blog, er at vi i hvert fald er kommet ud over problemet med kritisk masse af indhold – 400 sparetips som brugerne leverer flere af dagligt, og ratings fra andre, gør at det er nok til at bruge lidt tid på (for andre end dig kan jeg forstå 🙂

  Vi sætter iøvrigt lidt fut i markedsføringen i løbet af sommeren, og så kan vi jo se om et par måneder om det er trip eller tips folket vil have, eller begge dele 🙂

  Og tak for din kommentar – venlig hilsen Thomas

Comments are closed.