Hæv bitcoins til kaffen

Fra i dag af kan du i en lille kaffebar i Vancouver, Canada, hæve penge i verdens første bitcoin-automat. Bitcoins er den rene digital møntfod, der udmærker sig ved at fungere uden hverken nationalbank eller regering i ryggen.

 

Automat-direktøren foran den nye maskine. Screendump fra Venturebeat, der fortæller historien. Det er John Koetsier, der har taget billedet.

Bitcoin-automaten gør det muligt at få udbetalt bit-coins i klingende canadisk mønt (så min overskrift er en lillesmule misvisende; for der kan ikke komme bitcoins ud af automaten) og tilsvarende at købe bitcoins til den aktuelle – og temmeligt svingende – dagskurs. Den avancerede dankortautomat hele kræver håndaftryksscanning og kan af anti-hvidvaskningsgrunde maksimalt håndtere 3.000 canadiske dollars for dig om dagen.

Jeg har beskæftiget mig en del med Bitcoins, men kan stadig ikke helt greje hvilke fordele det rigtigt giver. Jo, altså, der er en omfattende anonymitet forbundet med bitcoins, hvilket blandt andet gør dem velegnede netop til hvidvask og sorthandel. Og så er der et protestsignal mod det etablerede finanssystem i at bruge dette selvbestaltede alternativ. Måske er der mere i det end som så. Hvis du ved hvad det er, hører jeg meget gerne fra dig.