I dag starter jeg for alvor i polypoly

  • Jon Lund 
Jon Lund and Thorsten Dittmar in front of the new Copenhagen polypoly office

Jeg har fået nyt job. Her fra nytår er jeg gået all in på at starte en ny data andelsbevægelse op her i Danmark.

Vi hedder polypoly og tror på, at vi, hvis vi går sammen, kan ændre den skæve måde, vores fælles data verden er bygget op på. Det er mig på billedet sammen med Thorsten Dittmar, der har stiftet polypoly.

I polypoly er vi samlet om ikke at ville overvåges, ikke manipuleres. Vi synes det er forkert, at nogle få store (verdens største, faktisk) virksomheder har støvsuget os for data om os og vores hele liv, og har brugt disse data til at sætte sig solidt på stort set hele internettet. Uden at give os en klejne for det og, i det omfang det har været dem muligt, uden at spørge os om lov.

Vi er heller ikke meget for den kinesiske udgave, hvor det er staten, der overvåger alt. Faktisk mener vi, at vi selv, hver især, skal have lov at bestemme, hvem der skal vide hvad om os, og til hvilke formål informationerne indsamles. Og at vi selv skal kunne sige, hvad vi skal have for det, hvis vores data skal bruges til at skabe værdi.

Vi tror på, at der skal mere end ord til, hvis vi skal skabe en mere retfærdig dataverden. Og på at det er muligt at skabe alternativer, også teknologisk, der rent faktisk kan gøre en forskel. Det er dem, vi vil bygge sammen. Ligesom bønderne, der for 150 år siden gik sammen om de første andelsmejerier, for at tage magten tilbage over deres vigtigste råstof: deres køer, mælk og smør, går vi sammen om at tage magten tilbage over vores tids vigtiste ressource: vores data.

Du kan allerede se de første resultater af vores anstrengelser i polypod app’en, som du kan hente i din app-store. Når den er helt færdig, kan du bruge den som hjem for alle dine data. Og tilbyde virksomheder og organisationer at du SELV kan køre deres algoritmer på dine data, hvis de vil vide noget om dig. Gerne mod betaling.

Der er vi ikke helt endnu. Men du kan allerede nu tage første skridt, og bruge app’en til at hente dine data ned her fra Facebook. Du kan se hvad Facebook ved om dig, fremstillet i fine små grafikker. Og snart kommer turen til Google, derefter Amazon og alle de andre. Om et år kan din app være loadet med data. Klar til at blive sat i spil. På dine præmisser.

Vi er ikke kun en forening, der vil gøre noget godt for os selv, brugerne. Vi vil også gøre godt for danske og europæiske virksomheder og organisationer. Med os vil en hvilken som helst virksomhed kunne få adgang til at køre analyser og algoritmer på de samme datamængder som Facebook, Google og Amazon. Fordi vi gør det muligt for brugerne, at hente alle disse data ned til sig selv, og selv bestemme, hvem andre der også må bruge dem. Vi gør det også meget lettere for virksomheder at holde deres egne kundedata opdateret, fordi din polypod selv vil hjælpe med at give besked, når du f.eks. flytter adresse. Og vi gør det muligt for virksomhederne at spare en masse penge på centrale servere og datacentre, der bliver overflødige, fordi det er din polypod på din mobil kan klare alle beregningerne.

polypoly er en europæisk andelsvirksomhed med base i Berlin. Og som du måske kan forstå er jeg selv stærkt begejstret for det hele. Fordi det flugter virkeligt godt med alt det, jeg selv tror på. … og du skal da heller ikke snydes for at chancen for selv at komme med. En andel koster 5 euro (og du må meget gerne købe flere) og for dem får du indflydelse, del i et kommende overskud og den rare følelse af, at være med til gøre en forskel. Det er lige her det sker: https://polypoly.coop/en-de/membership

Tags: