iPhone skyder med peberspray

  • by

Ugens links. Har du talt kinesisk for nyligt? Affyret peberspray med din iPhone? Aflæst din saldo på dit kreditkort? Eller plejet omgang med rotter i dit eget størrelsesforhold? Altsammen er muligt! Læs bare her.

Computer taler mandarin
Forestil dig en computer, der, når du siger noget på dansk, gentager det på mandarin. Uden unødig forsinkelse, med kun få fejl og udtalt med din egen stemme. Hvis man skal dømme efter Microsofts Rick Rashids imponerende, 10-minutters livedemonstration i Tianjin i oktober, er det nærmest allerede virkelighed.

Oversættelseskvaliteten skyldes ’deep neural networks’ – Rashid havde fodret computeren med en time af sin egen snak. På videoen på technet.com kan du følge den engelske transskribering på skærmen bag Rashid, og det ser virkelig overbevisende ud. Det kinesiske kan jeg ikke bedømme, men salen – fuld af kinesiske studerende – klapper begejstret.

iPhone skyder peber
’There’s an app for that’, lød en gammel Apple-reklame. Nu skal sloganet snart udvides til også at gælde covere. Et af de mere kreative af slagsen forvandler din iPhone til et regulært angrebsvåben af den slags, du altid har ved hånden. Det har indbygget pebergasspray. Fjern en split, drej på en knap og skyd – ligesom hvis du tog et billede. Coveret ser smart ud, og gaspatronen kan let tages af og sættes på igen, når du skal gennem en mørk gyde. Set hos Digital Trends.

Kreditkort med skærm
En ny korttype fra MasterCard, som cnet fortæller om, er usædvanligt interaktiv. Kortet, der ligner et almindeligt kreditkort, har både indbygget tastatur og skærm. Meningen er, at kortet skal overflødiggøre denne verdens NemID-nøglekort: Er du ude at købe ind og skal betale, kører du det gennem terminalen, som du plejer. Skal du logge ind i din netbank eller betale særligt store beløb, skal du fra kortets skærm læse den engangskode, du skal taste ind for at komme videre. Planen er at skærmen også snart skal kunne fortælle dig kortets saldo.

’Hej rotte’
Står du ansigt til ansigt med en almindelig mand, vil du overraskende nok holde større afstand, end hvis du tror, han i virkeligheden er en forklædt rotte. Det er et af resultaterne af et forsøg udført ved universitetet i Barcelona, som du kan læse om hos PLOSone. Forsøgspersoner blev sat til at fjernstyre en robotrotte i et bur, hvor der også var en rigtig rotte. Samtidig befandt forsøgspersonen sig også i et virtuelt rum, hvor hans robotrotte bevægede sig rundt som mand. Og den rigtige rotte som en anden mand. Forsøgspersonens opgave var nu at lokke rotten rundt, hvilket gik fint. Men når forsøgspersonen blev snydt til at tro, at rottemanden blev styret af et rigtigt menneske, blev afstanden mellem de to øget. Vi mennesker er åbenbart mere berøringsangste over for hinanden end over for dyr.