Islands nye grundlov crowdsourcet

  • by
Ugens links: Island laver ny grundlov på nettet, robot laver burger, nørd følge-i-skole drone og Jaguar film. Det kan du læse i denne uges håndplukkede links.
Forfatning på nettet
Island er ved at vedtage en ny grundlov, og grundlovskommissionen har lagt det foreløbige udkast ud på sin hjemmeside, hvor kommentarer og forslag strømmede til, de fleste via Facebook. Mange seriøse, nogle gav gode diskussioner, og enkelte er taget helt ind i grundlovsteksten. Det gør Islands nye grundlov til verdens første crowdsourcede forfatning. I det hele taget har processen været påfaldende åben: Den startede med, at 950 tilfældige islandske borgere over 18 år blev udtrukket fra folkeregistret og udpeget til en første forsamling. Senere blev 25 mand valgt til den egentlige kommission. Det og meget mere fortæller en af deltagerne, Thourvaldur Gylfason, om i et fint interview på eiii.com.
Robot laver burger
I takt med at computere i almindelighed bliver smartere, hurtigere og billigere, vinder også robotterne frem. De vil hive arbejdspladser hjem til Danmark igen – men de vil også fjerne endnu flere ufaglærte job. Tag f.eks. robotten Burgeon. Den kan selv både hakke, forme og grille bøffer, riste boller, skære salat og pickles og samle det hele pænt – og truer med/lover at overflødiggøre en god del af de ansatte i fastfoodindustrien. Firmaet bag arbejder p.t. på at få kapaciteten op, så robotten kan levere en frisk burger hvert 10. sekund, fortæller dvice.com.
Med drone i skole
Eiii.com kan også fortælle, at du ikke skal blive overrasket, hvis du en dag ser en lille dreng på vej til busstoppestedet med en helikopterdrone svævende en meters penge eller to over hovedet. Måske passer dronen bare på ham. Det er i hvert fald tilfældet, hvis det er Paul Wallics søn, du spotter. Hans far – altså Paul – har nemlig samlet et dronesæt og påmonteret en smartphone, hvis videokamera kan sende live, og en gps-modtager. I sønnens skoletaske har han så lagt en gps-sender, og nu kan Paul sidde tørskoet hjemme foran computeren og sikre sig, at sønnike trygt når bussen.
Jaguar til filmen
Til foråret er der premiere på kortfilmen ‘Desire’ med Damien Lewis (der p.t. kan ses som suspekt CIA-agent i ‘Homeland’ på DR 1), Jordi Mollà og den nye Jaguar f-type i hovedrollerne – og musik af Lana Del Rey. Lige nu er filmen ved at blive optaget, og interesserede kan følge ‘behind the scenes’-optagelser via YouTube, Twitter og Facebook. Det er Jaguar selv, der står bag dette sidste nye skud content marketing , hvor traditionelle reklamer erstattes med fedt indhold og tydelige sponsorlogoer – en genre, du lærte at kende, da Red Bull i september lod Felix Baumgartner springe ud fra kanten af stratosfæren. Set påautoblog.com.