Kunstigt øje giver blinde synet igen

  • Jon Lund 

Ugens links: Blinde ser, bilen kører af sig selv, Twitter er fordoblet og Danmark verdens tredjehurtigste mobile bredbåndsland. Læs fire aktuelle punktnedslag på nettet, følg linksene og bliv klogere.

Blinde kan se
Computerne er hoppet fra server-rummet og over på dit skrivebord og videre til din lomme i form af smartphones. Snart vil de – som du kan læse i dagens analyse – bevæge sig ud på din krop som f.eks. nye smarte armbåndsur. Men samtidig er de også på vej ind i din krop. Argus ii fra Second Sight, f.eks., indopereres i dit øje og sender elektriske syns-signaler der beames ind fra et videokamera du har monteret på brillen, udenom beskadigede synsceller og direkte videre ind i dit syns-system.

argusii
Sådan ser indmaden til Argus II fra Second Sight ud. Der hører også et sæt særlige briller med video-feed med til systemet. Foto fra firmaets hjemmeside.

Argus ii giver ellers næsten blinde et grovkornet sorthvidt-syn og gør at de f.eks. kan se skuespillerne på scenen, men ikke deres mimik og er nu, fortæller Wall Street Journal, godkendt til brug også i USA.

Twitter fordoblet
Twitter kæmper – sammen med Linkedin, Google+, Pinterest og de andre sociale lillebror-tjenester – mod storebror Facebook, som ingen af dem når til sokkeholderne når alverden på nettet skrives i mandtal. Det tvinger dem til at dyrke deres egne nicher, og det gør de godt. Linkedin har nu over 200 millioner brugere på verdensplan (mod Facebooks 1,1 mia) fortæller The Next Web. Samtidig fortæller Stefan Bøgh-Andersen på den sociale medie-overvågningstjeneste overskrift.dk at antallet af Twitter-konti herhjemme er fordoblet det sidste år. Nu er vi 135.000 danskere med Twitter-profil (mod ca. 3 millioner med en Facebook en af slagsen).

Danmark IT superland
På næsten alle parametre ligger Danmark – sammen med det øvrige skandinavien og typisk Belgien, England, USA, Japan og sydkorea – helt i top. Det glemmes alt for ofte. Senest blev vores superlandspostiton bekræftet af det engelske netværks-test firma Open Signal, der kårerede Danmark til verdens tredje-hurtigste 4G mobilbredbåndsland i verden. Det er Gigaom der bringer nyheden og også kan fortælle at Sverige kom ind som nummer et og USA nr. 8.

Førerløs bil-boks
Der er en verden til forskel på biler med cruise-control og bakke-sensorer, der selv styrer farten og bipper, hvis du er ved at støde ind i bilen bagved – og så de sataner fra Google der med radar, laser, ultralyd og GPS kan køre helt uden chauffør. Og så alligevel: forskere fra Oxford prøvekører for tiden der egen nye føreløse boks, der kan sættes i almindelige biler og selv styre køretøjet gennem trafikken, stoppe for krydsende fodgængere mm. Boksen kræver hverken store opbygninger eller ændringer af færdselsreglementet for at komme på gaden. For tiden står den i ca. 5.000 engelske pund, men ventes med tiden at komme ned på 100 fortæller Business Insider.

Denne blogpost har først været bragt som “Lund på nettet” i den trykte udgave af Politiken den 20. februar 2013.