Lund på nettet: Guillotine-briller, internet-ægteskaber og big data skilsmisser

Briller der kan få kronprinser til at tro de springer med faldskærm, andre til at føle Guillotinens hårde stål, internet-ægteskaber og big data skilsmisser. Det er emnerne for denne uges Lund på nettet links-samling.

Spring ud
I fredags legede Norges kronpris Haakon at han sprang ud med faldskærm. I virkeligheden stod han på gulvet iført et sæt af de nye Oculus Rift gamer-briller, og igennem dem så han udsigten som den tager sig ud, når du faktisk selv springer. Inklusive at billedet følger med, hver gang du selv drejer hovedet. “Awesome” lød den kongelige dom til Techcrunch.

haakon oculus

Det norske kronprinsepar – Haakon og Mette-Marit – han med Oculus Rift, hun med et dejligt smil. “Awesome”. Billede: TechCrunch.

Brillerne findes indtil videre kun som udvikler-prototype men rejste næsten 2,5 million dollars – ti gange mere end målet – da udviklerne bag samlede ind til den gode ide på kickstarter.

Hovedet af
Også på Vallekilde højskole har de fået fingre i et par af brillerne. Her simulerede de forleden guilliotine, og udsigten gennem brillerne bød på stråkurv og menneskemængde som de ser ud, når du har hovedet i position og venter på den kolde klinge. For at gøre skafotte-oplevelsen troværdig, lagde deltagerne sig hen over en stol med brillerne på, og på vidoer på geek.com kan du se hvordan de farer sammen når spil-lederen prikker dem let i nakken samtidig med at de hører faldøksens hvislende lyd. Det er “virtual reality”, som at være der selv. I modsætning til “augmented reality” der undertekster den rigtige virkelighed med diverse bonusinformationer.
(Læst via Ingeniøren)

Gift
Jo mere internet, jo mere gifter de unge sig. Den nyeste forskning, omtalt hos Wall Street Journal, viser at de mest bredbåndsudrullede amerikanske stater har mellem 13% og 30% flere giftermål mellem hvide 21-30-årige, end de ville have haft i en verden uden internet. Den romantiske opblomstring skyldes ifølge forskerne ikke de mange signaler, der pludselig er i luften, men derimod at dating-portaler skyder sig ind som mellemliggende varibel. Fordi de, med forskernes ord, reducerer den “søge-friktion”, der ellers er forbundet med partnervalg. Præcis på samme måde som job- og boligportaler gør det lettere at finde nyt arbejde og sælge sit hus.

Skilt
Der er seks procents risko for at min kone og jeg bliver skilt inden for de næste fem år. Sådan plejer det nemlig at være, hvis man har været gift i 19 år, er mand, akademiker og var 25 da man blev gift. Det ved jeg, fordi jeg har taget skilsmisse-testen hos divorce360, der bygger deres forudsigelser på de amerikanske befolkningsregistre. Testen giver en forsmag på de typer indsigt, livet i det data-gennemvædede samfund vil byde os. Jeg trøster mig med at de seks procent er indenfor normalområdet. Og med at testen glemte at spørge om det vigtigste: elsker du din kone?
(Læst via Pernille Tranberg)

Dette blogindlæg er skrevet og bragt som “Lund på nettet” i Politiken den 15. maj 2013.