Lund på nettet: Hold liget koldt med eBay

Snart kan du få en ny lås, du kan åbne med mobilen – og en Mercedes med QR-kode instrukser, som Falck kan læse hvis uheldet er ude. Hvis du er hurtig kan du også nå at sikre dig et ligkøleskab af staten New York. Og så slås Apple mod egne advokater. Sådan lyder essensen af de links jeg harhåndplukket og kommentere i denne uges Lund på nettet.

Lås op med mobilen
Internettet gnaver løs af den eksisterende fysiske verden, hvor det kan komme til det. Det er gået ud over din både din lokale pladepusher og bankfilial. Men din låsesmed er også under pres – senest fra August, en ny lås, der let passer ind i din hoveddør. August låses ikke op med nøgler, men trådløst med din mobil. Med ’autounlock’. Endda uden du behøver have den op af lommen.

Skal du have håndværkere eller svigermor på besøg, kan du give dem og deres mobiler adgang også. Og skrive beskeder til dem, som de ser, når døren går op. August er fedt designet og koster 199 dollar (1.140 kroner), når den snart kommer i butikkerne, skriver Wired.

Ligkøleskab til salg
Der er ikke det, du ikke kan købe på nettet. Den sandhed sætter en igangværende auktion på eBay endnu en gang streg under. Her kan du frem til og med i morgen byde på et brugt ligkøleskab. Køleskabet er for tiden i brug på Manhattans Psykiatriske Center og fremstår i traditionelt børstet stål-look. Det er små to meter højt og bredt, har fire skuffer og er »i god stand«. Alt sammen ifølge sælgeren, staten New York. I skrivende stund er der budt 1.500 dollar (8.600 kroner) – men husk også at tænke på afhentning og transport, som man selv skal sørge for.

Apple vs. advokaterne
Den udbredte brug af patenter i Silicon Valley og omegn beskytter opfindere, men skaber samtidig et giftigt miljø. Det kan Apple og John McAleese tale med om, som du kan læse hos ArsTechnica. Få dage efter iPhonen kom frem i 2007, søsatte McAleese sammen med sin kone og en partner, der havde patenter på touchskærmområdet, en plan for at lænse Apple. »Jeres touchskærme bruger vores patenter«, lyder det derfor nu i en en rullende amerikansk retssag. Det pikante ved historien er, at McAleese arbejdede hos en af Apples advokater. Det gør han så ikke længere.

Smadret QR-kode
Du kender dem sikkert, de her små firkantede sort-hvide labyrintagtige mønstre, som du kan skanne med din smartphone. QR-koder hedder de. De fleste er aldeles nytteløse og spild af tid. Men ikke dem på de nye Mercedes-modeller, som Mashable skriver om. De fortæller, hvordan bilen er bygget op, så Falckfolk og andre hurtigt kan se, hvor de ikke skal skære, hvis bilen er forulykket, og passagererne skal befris. Og så er de placeret, så mindst en af dem gerne skulle være mulig at skanne, selv i forulykket tilstand: Den ene ved siden af benzindækslet, den anden på modsatte sides vinduesstolpe.

Denne blogpost er først bragt som “Lund på nettet” i Politiken den 5. juni 2013.