Lund på nettet: Send flere penge

Mails med penge, biler der flyver, plakater er snyder og slanger der kvæler busser. Sådan lyder stikordene fra denne uges udvalgte links. Læs med.

Send flere penge
Engang kunne du gå til kongen og få byttet dine mønter til guld. I dag er penge rene symboler; en stor illusion, der kun fungerer, fordi vi alle sammen tror på, at de er noget værd. Af samme årsag egner penge sig perfekt til at blive sat på 0- og 1-taller og sendt gennem nettet – en chance , Google nu har grebet med budskabet: Send flere penge, vedhæft dem til din email. Systemet virker, men kun få har endnu adgang til det. En dag vil dollartegnet måske også dukke op ved siden af papirklipikonet nederst i dit mailprogram. Pas på: Det kan blive dyrt at klikke på det.

Flyvende bil styrter
I en af min barndoms 007-film er James Bond udstyret med en bil med udfoldelige vinger. Det – og så Harry Potter – kom jeg til at tænke på, da jeg på cbcnews.com læste om en flyvende bil, der kort før klokken ni om morgenen forrige fredag styrtede ned i et træ bag Ellison folkeskole i Vernoni Canada. Ingen kom alvorligt til skade.

Flyvende bil

Sådan ser det ud når bilen flyver. Se videoen på Youtube.

Den flyvende bil var den femte af sin slags i luften, er af mærket Maverick, som fås fra 94.000 dollar, og som – når det paraglideragtige stel er foldet sammen på taget – også kører fint på almindelige veje.

Set fra neden
På nettet ved vi aldrig, om vi ser det samme, når vi ser på samme side. Her personaliseres nemlig i stor stil. Men tankegangen har også fat i den virkelige verden. Tag for eksempel den store plakat, som reklamebureauet Grey har lavet for den spanske afart af Børnetelefonen. Voksne ser et drengeansigt og en tekst med budskabet: Vær opmærksom på børnevold. Er du derimod under 1,35 cm høj, er ansigtet på plakaten tydeligt forslået. Og så står der med stort: »Ring til os, hvis nogen gør dig noget«. Tricket, der gemmer to billeder i et, hedder ‘lentikulært tryk’, og du kender det sikkert fra 3D-klistermærker. Se plakaten i aktion hos Gawker.

ZOO vandt
Reklamer i det offentlige rum kaldes med et enkelt ord ‘outdoor’. Omsætningsmæssigt slår kategorien radio og biografer i Dansk Oplagskontols løbende undersøgelser, men er klart lillebror i forhold til magasiner, aviser, tv og nettet.

Hvilket ikke forhindrer outdoor i at have et hav af underkategorier som telefonboksreklamer, stilladsreklamer og … reklameindpakning af biler.

Og her har Københavns Zoologiske Have netop udmærket sig. I en top-10 over verdens bedste reklameindpakkede biler kårer exoticvehiclewraps.com Zoos udsmykning af en bybus med en slange, der knusende snor sig om bussen i hele dens længde, som alle tiders nummer et. Det er »fede farveovergange, kreativitet og 3D, når det er bedst«.

Denne blogpost er skrevet og først bragt som “Lund på nettet” i Politiken den 22. maj 2013.