Lund på nettet: Soda, pop eller coke?

Soda slår pop slår coke. Smartphones slår dumbphones. Korte videoer billeder. Og 3D print den gamle skulptør. Sådan cirka lyder essensen af denne uges håndplukkede links fra det store net.

Soda, pop eller coke
Hvad kalder du en sød, kulsyreholdig læskedrik? Det er det – i hvert fald på amerikansk – ikke helt let at svare på, som du kan se på et af de farvelagte USA-kort, der i sidste uge gik som en lille steppebrand over nettet spredt fra blandt andet Business Insider.

everyone-knows-that-the-midwest-calls-it-pop-the-northeast-and-west-coast-call-it-soda-while-the-south-is-really-into-brand-loyalty

Af kortene fremgår det, at man i både New York og Californien siger »soda«, mens Midtvesten svarer »pop« og sydstaterne »coke«. Lige meget hvilken sodavand der er tale om. Ud over at gøre mig klogere på amerikansk mindede eksemplet mig om, hvor stor magt billeder har på nettet, fordi de er så gode at dele. Om, hvor rigt og varieret et sprog vi har herhjemme. Og om, at vi skal huske at værdsætte det, så længe det varer.

Mobiler til Afrika
Det er ikke kun Facebook og Google, der – som du kan læse i dagens analyse – tror, at den fattige verden vil på nettet med mobilen. De kloge er enige: Ericsson venter i deres nye Mobility Report, at 40-50 procent af alle mobiler i udviklingslandene i 2018 vil være af den internetagtige smartphone-type. Mens det respekterede analysebureau IDC gætter på, at der alene i 2017 bliver solgt over en milliard smartphones i lande uden for USA, Europa, Canada, Japan, Australien og New Zealand.

Korte videoer hitter
Det sociale netværk Twitters signatur-element er statusopdateringer på under 140 tegn. Omkring dette kolde, formelle kriterium har der – på bedste dogmemaner – de sidste år udviklet sig en helt ny genre af korte beskeder, der går lige til benet.

Nu ser det samme ud til at gentage sig med videoer. I hvert fald er Twitters nye videotjeneste, Vine, hvor hver video må vare maks. seks sekunder og til gengæld går i ring, blevet så stor en succes, at der nu deles flere Vine-videoer end billeder fra den ellers superhotte Instagram-billedtjeneste. 2,5 million videodelinger blev det til i fredags, ifølge The Verge.

3D print hos Amazon
3D-printerrevolutionen rykker nærmere. Sidste landvinding finder du hos Amazon.com, der nu har åbnet en hel afdeling for både printere, det plastik, du typisk bruger til at skrive med, og de programmer du bruger, når du, før du skriver f.eks. den nye kaffekop ud, gerne vil modificere hanken, så den bliver lidt større. Samt selvfølgelig bøger om emnet.

Amazons 3D-afdeling er et tegn på, at 3D-printerteknologien er på vej mod sand forbrugerelektronik-status. Ellers har den primært været brugt i industrien, hvor f.eks. danske Widex udskriver plastikdimser til høreapparater, mens amerikanske Mattel 3D-prototyper nye Barbiedukker.

Denne blogpost er først bragt som “Lund på nettet”-klummen i Politiken den 12. juni 2013.