Min tale til uddelingen af den digitale Bordingpris

  • by

I går blev Bordingprisen uddelt for noget der ligner 48. gang. Jeg var i dommerkomiteen (sammen med Nikolai Thyssen og Eline Andersen) for den digitale specialpris. Og jeg holdt på komiteens vegne talen, hvor vi motiverede og kårede vinderen. Københavns Rådhus’ festsal var i dagens anledning rimeligt fyldt med redaktører, journalister og andet godtfolk fra magasiner, fagpresse og andre niche-medier. Bordingprisen er nemlig en journalistisk pris til medier af netop denne type. (Læs mere om prisen, som Danske Specialmedier står bag, her).

Her er talen:

—   ###   —

“De sidste 15 år har nettet gennemstrømmet medieverdenen. Først som en lille bæk. Så en å. Og nu vel snart en flod.

På vejen har nettet taget godt for sig af oplagstal. Og har opløst gamle målgrupper. Og skiftet om på rigtigt mange forhold.

Mange medier har haft det hårdt i den udvikling. Men det kan man ikke se, når man ser på de tre specialmedier, der er nomineret til årets Digitale Bordingpris. Faktisk er der op til flere verdensklasse-elementer i de indsendte produktioner!

De nominerede er:

1. Altinget
Til valget i efteråret var du garanteret inde på nettet og tjekke en af kandidatbaserne, svare på spørgsmål og se hvem du skulle stemme på.

Måske var du inde på Altinget. I så fald var du på Danmarks  – og måske verdens – ældste og dermed første af slagsen. Siden 2001. Højdepunkt netop ved valget sidste år, hvor den blev taget 56.000 gange på Altinget – og næsten 1,5 million gange på TV2, hvor den også lå.

Det er smart. Kontrolleret crowdsourcing, hvor politikere selv skabet indholdet. Hvor brugerne selv skaber relevansen. Og hvor redaktionen – på toppen af databasen – laver nyheder og journalistik. Her (refererer til et slide på skærmen, red.) afsløres en konflikt i SFs selvbillede.

(Se Altingets kandidatbase her, red.)

2. Ingeniøren
Der var tæt med mennesker – læsere – da Ingeniøren tidligere i år inviterede til åbent hus om deres nyeste projekt.  Med en af Danmarks fremmeste højtalereksperter i spidsen var de samlet om udfordringen: Skab verdens bedste højtaler.

Initiativet var Ingeniørens. Og bestod i artikler, videoer, blogs og læserindragelse – masser af læserinddragelse.

Danmark i forvejen verdensførende på aukustik. Og måske lykkes det rent faktisk Ingeniøren aktivt at have hjulpet til en produktudvikling af… verdens bedste højtaler. I så fald følger de i sporet på deres første projekt af samme skuffe: at bygge en bemandet rumraket. Et projekt, der stadig følges verden over.

(Se Ingeniørens Verdens bedste højtaler her, red.)

3. Samvirke
I februar 2011 relancerede Samvirke. Og åbner nu på fornem og inkluderende vis for en stor og mangfoldige brugerskare.

Sitet byder sig med sit stof-mix og sit brug af mange forskellige udtrykselementer – fra quiz’er over videoer til vitaminrige artikler – godt til for de Googlende masser.

Samtidig med at det med både egen brugerindragelse og fin tilstedeværelse på Facebook har formået at skabe liv og spænde et net af relationer mellem sig selv og den offentlighed Samvirke henvender sig til.

De tre indstillede projekter er alle i toppen af klassen, når du taler om hvordan nettet bruges aktivit idag. De kan alle både deres web 1 og web 2.0 og forstår at udnytte det til ug i en redaktionel sammenhæng.

Inden jeg løfter sløret for vinderen, vil jeg gerne opfordre jer alle til selv at gå i gang. I det omfang i ikke allerede er det! Og indsende til næste år, så I kan få anerkendelse for jeres anstrengelser.

(Se det relancerede Samvirke her, red.)

Et lille tip fra komiteen: efter web 2.0 kommer der ikke noget web 3.0. Måske er næste bølge, som Steve Jobs yndede at tale om,  post-pc æraen. Den hvor medieoplevelsen spredes bort fra computerskærmen, ud i verden – og i første omgang til mobiler og tablets. Vi vil rigtigt gerne se niche-medieløsninger der spiller på, og bruger, de mobile mediemaskiner max.

Og vinderen er:
Ing.dks crowdsourcing-projekt ”verdens bedste højttaler”. Viser på forbilledlig vis, hvorledes et specialmedie kan engagere og samle et begavet og vidende publikum og – dygtigt faciliteret af redaktionen – medvirke til skabelsen af et produkt i potentiel verdensklasse  – samtidig med at selve processen dokumenteres og udspilles i et åbent og dialogbaseret, digitalt univers skabt af specialmediet ing.dk.”

—   ###   —