Nyt Apple-system: iPad-betaling denne vej

  • by

I sidste uge gjorde Apple det lettere for aviser og alle andre at tage betaling for deres iPad apps. Eller gjorde de? Det spurgte Tine fra Mediawatch mig om pr. mail da hun havde læst Apples pressemeddelelse. Ud af vores mailkorrespondance kom historien “Nye regler: Medier får en bid af Apple“. Men den er spærret inde bag en betalingsmur, så her kan du i stedet læse mit fulde svar:

Den 15/02/2011 kl. 10.35 skrev Jon Lund <jon@jon-lund.com>:

Hej Tine

Det Apple siger er, som jeg forstår det, at

1. Aviserne og andre må gerne give gratis adgang til deres printabonnenter hvis de bruger Apples nye system. Det er godt nyt for medierne!

2. Man må også gerne sælge iPad-abonnementer fra sin eget site – uden at skulle gi noget til Apple. Det betyder bla., at hvis du har en webversion af din iPad-app, som The Daily feks har det, og der skriver “køb iPad-udgaven” så får du hele indtægten selv. Du kan også kører egenreklamer på dit alm website eller sende mails til dine eksisterende kunder og drive dem til salg på dit eget site.

Men hvis jeg tager min iPad frem og går ind i appstoren skal jeg også kunne købe der. Og i så fald beholder Apple 30 procent.

I praksis tror jeg langt det meste salg vil komme til at foregå gennem appstoren, fordi det er så let.

3. Den workaround du som udgiver hidtil har kunnet bruge – at lade folk downloade app’en gratis og så når læseren skulle hente en ny udgave af avisen eller magasinet sende ham over at betale på eget site og på den måde by-passe Apple, den dur ikke længere. Hvis du gør det risikerer du at Apple smider dig ud af appstoren.

4. Apples nye system lægger op til at udgiverne nu GODT kan få fingre i kundedata. Både navn adresse og postnr – og også flere ting, sålænge kunden de køber siger OK til det. Og det er udgifterne egen privacy policy der kommer til at gælde. Det er også godt nyt – mange udgivere har været virkeligt bekymrede for at miste kundeforholdet.

Alt ialt: Apple har lanceret en model, der skal opbygge deres monopol på distributionen af nyheder etc ligesom de har på musik på iTunes. Sådan et de faktomonopol synes jeg ikke om og håber at andre tablets med formentligt android i spidsen vil kunne give noget konkurrence. Men der er vi altså ikke endnu.

Men monopolkonstruktionen har dog nogen udveje som ikke findes for musik, og som faktisk er godt nyt for aviser og magasiner. En åbenhed der gør det muligt at give printabonnenter gratis adgang, selv at sælge udenom Apples appstore-kiosk og vigtigt: at bevare kundeforholdet til deres abonnenter. Ihvertfald hvis Apples seneste udmelding står til troende.

Mvh

Jon

Det her med kundedata skurrede dog lidt i mine egne øre. Så efter halvanden time sender jeg denne update til Tine:

Den 16. feb. 2011 01.23 skrev Jon Lund <jon@jon-lund.com>:

Hej igen Tine

(…)

Og så har jeg en lille update:

– Kundedata tingen skal lige ses i praksis før man kan sige om det virkeligt er good news. For kunden skal selv sige god for at hans oplysninger gis videre til udgiveren. Hvis det er forhånds-OK – altså optout- er det godt for udgiver. Er det opt-in er det ikke. Meget få vil vælge uden nogen synderlig grund at gi deres personlige oplysninger videre.

En anden ting der – i samme åndedrag – skal ses i praksis er reglerne for at udgiver selv kan bede om yderligere oplysninger INDEN I app’en. Kan du lave app’en sådan at den kun virker hvis kunden siger OK og fortæller om sig selv? Det vil måske være løsningen for udgiverne.

– køb adgang til app fra egen hjemmeside skal også ses i praksis. Det virker åbenlyst at fx JP/Pol kan indrette deres egen aviskiosk hvor de sælger adgang til egne avistitler. Altså at Apple åbner op for en slags filial-struktur. Men må alle danske udgivere fx også gå sammen i en fælles dansk avis kiosk, fx arrangeret gennem DDF og digitale piblicister? Og vil de i en sådan kiosk – hvor priserne på selve iPad-udgaverne ikke må dumpes alligevel kunne lave andre ting der gør det federe at købe ind der istedet for i appstoren? Bedre service, bundles med ikke-AppStore ting – printabonnementer, Politiken Plus agtige produkter, slankeklubmedlemskaber etc ?

Mvh

Jon