Pi på himlen / Nye dræberdroner

  • Jon Lund 

Ugens links. 3D printer udfordrer våbenloven. Verdens største pi. Robothunde – nye dræberdroner? Film i ægte bredformat. Sådan lyder emnerne for denne uges udvalgte links – alle med let perspektivering.

Print et skydevåben
Du behøver ikke en hel riffel for at have et skydevåben. Juridisk set er det nok at have styrerammen, den del, der holder sammen på kolbe og aftrækker. Og netop styrerammen til en yderst potent AR-15 kan du nu selv fabrikere derhjemme med en 3D-printer og et sæt instruktionsfiler, du gratis kan hente på de nye delingssites, fortæller Boing-Boing. Resten af delene til dræbermaskinen er i fri handel, i hvert fald i USA.

Nu er det ikke længere bare ophavsret og børneporno, men også våbenloven, vi skal til at slås med på nettet.

Pi på himlen
Sidste onsdag skrev fem fly løs på himlen over San Francisco og omegn. Det var hverken hjerter eller reklameslogans, de små røgudladninger frembragte. Det var tallet pi – du ved, 3,1415 osv. Skrevet i 10.000 fods højde med 1.000 (!) decimaler, alle fint læsbare, beretter cnet.com. Men hvert tal var også næsten en halv kilometer højt – og hele talrækken strakte sig over 150 kilometer, hvilket gjorde det til den største fysiske frembringelse af det magiske tal i verdenshistorien.


Ooops - her skulle have været en video!
Hvis du vil se den, skal du slå "statistics, marketing" cookies til.
Youtube og de andre vil nemlig have en cookie for spille.


“Pi In The Sky” Kickstarter from ISHOTHIM on Vimeo.

De fem flyvende printhoveder – sendt i luften af en lokal kunstner i anledning af ZERO1 Biennialen – fløj omhyggeligt over Google, Apple og områdets andre store techfirmaer og midnede dem om, at ikke engang ’the sky’ rigtig er ’the limit’. Hvis de skulle have glemt det.

Robothundene er løs
Det ligner en scifi-film, men den er god nok. US Marines afprøver for tiden et sæt nye robothunde med fire ben og cylinderformet krop, der trofast møver sig gennem selv det mest uvejsomme terræn – og kommer på benene igen, hvis de falder. Hundene reagerer på både fagter og sproglige kommandoer.

Robothundene er tænkt som pakæsler og kan hver især bære små 200 kilo oppakning, fortæller IEEE. Men, forestiller jeg mig, kan vel snildt også udføre andre militære opgaver, hvis de programmeres til det. Tænk dræberdroner til fods. Velkommen til fremtiden.

Ægte bredformat
Vi lever i billedernes tidsalder, og alting handler om større og større skærme. Men også om mobilitet og behovet for hele tiden at være opdateret. To hensyn, der ikke er lette at forene: jo større skærm, jo sværere at slæbe rundt på.

Forvent derfor snart skærme, der kan foldes ind og ud. Og mobiler, der kan beame skærmbilledet ud på en væg. Eller – og det er, hvad et af Microsofts nyeste patenter handler om – et skærmbillede, der projiceres 360 grader ud i hele rummet. Tanken er, at du fortsat vil have en enkelt skærm, hvor det vigtige sker, og at resten af lokalet bliver en stor baggrund. Fedt, når man spiller. Eller ser film. Læst hos arstechnica.

Denne blogpost er oprindeligt skrevet til og bragt i Politiken i dag onsdag den 19. september 2012. Her med aktive links og enkelte andre forbedringer.