Sådan satser danske GN ReSound med Apple-samarbejde. Derfor kan det gå galt.

  • Jon Lund 

Danske GN ReSound går efter massemarkedet med verdens måske første iPhone-høreapparat. Det er bare ikke sikkert, at det lykkes.

Næste år lancerer danske GN ReSound verdens første ’made for iPhone’-høreapparat: »Nu er dit høreapparat hovedtelefon«, lyder løftet. Trådløst. Med en mikrofon i knaphullet – og helt uden hænder.

iPhone-høreapparatet er godt nyt for GN ReSound. Det bringer firmaet et vigtigt skridt hen mod det voksende massemarked af hørehæmmede, der kun vil bruge høreapparater, hvis de er små, smarte og cool, som blandt andre bloggeren David Copithorne peger på i et meget læsværdigt indlæg. Dermed kan de give ekstra tyngde til en af Danmarks techbastioner i en milliardindustri, hvor tre af de førende seks producenter er danske med Oticon-selskabet William Demant i spidsen med ca. 25 procent af verdensmarkedet. De to andre, GN ReSound og Widex, har hhv. 13 og 10 procent.

Succesen kommer dog ikke af sig selv. GN ReSound skal spille sine kort rigtigt – bestemt ikke umuligt, men sporene skræmmer. Store virksomheder har før opfundet fremtidens teknikker og alligevel tabt alt på gulvet. Tænk på Xerox, kopimaskinefabrikanten, der opfandt computermusen og gav den væk til Apple. Eller Kodak, der opfandt det digitalkamera, der endte med at dræbe dem.

Her er tre barrierer, der skal forceres:

1. Ny målgruppe, nyt produkt
I dag er den typisk kunde næsten 70 år før han får sit første høreapparat. Kan han lokkes bare et par år hurtigere til fadet med med mere socialt spiselige iPhone-høreapparater er det stort.

Spørgsmålet er, om GN ReSound kan tillade sig at holde her: Når et høreapparat bliver til hovedtelefon, kan hovedtelefoner også blive til høreapparater. Så længe GN ReSound og hørerapparatindustrien tænker på sig selv som hjælpemiddelproducenter, åbner de en kæmpeflanke mod almindelige hovedtelefoner af den slags, du køber i Fona eller Hifi-klubben – ikke hos lægen.

GN har muligvis set udviklingen. Lige nu bruger man millioner på et hemmeligt projekt, der skal få de almindelige Jabra-headsets, som søsterdivisionen GN netcom laver, til at spille sammen med høreapparaterne. Men hvilken retning de tager, er uvist.

2. Billigt alternativ
Mens GN er i værkstedet, og de andre tænker, er små nye begyndt at røre på sig. “Er høreapparater det næste startup boom?”, spørger CNBC om amerikanske Audicus der laver livsstilshøreapparater til de unge, der i stigende grad bliver skadede af høj musik i ørerne. Og de gør det til en femtedel af prisen ved på klassisk internetmaner at skære sælgeren væk: Få din hørelse tjekket hos din egen ørelæge og upload resultatet. Så klarer vi resten.

Som bonus får Audicus på den måde også et direkte forhold til slutbrugeren. De etablerede tænker mest på, hvad der gør forhandleren glad, og mister let følingen med de rigtige kunder.

3. Socialt netværk for høreapparater
Det er Apple, der har budt GN ReSound op til dans med nye telefoner, der kan tale med høreapparaterne, og en opfordring til alle om at komme i gang. Men Apple har selv skyts i baghånden. Sidste år fik de eksempelvis patent på et høreapparatbaseret socialt netværk. Tanken er, at når høreapparater er på iPhone, er de også på nettet, og når de er på nettet, kan de også tale sammen – og ’like’ og dele hinandens indstillinger for eksempel. Det kan være farligt for GN ReSound og de andre. Sociale netværk kan have uhyggelig kraft.

Apple har også patent på en metode til at opdatere høreapparatprofiler online og har før vist, at de ikke er blege for at brede sig ind på andres områder. Pas på ryggen, GN ReSound.

GN ReSound har et teknisk forspring. Alle andre høreapparater bruger så meget strøm på at streame, at batteriet ikke kan følge med. Hos dem skal du have en ekstra – og klodset – dims i lommen, for at iPhone-tricket dur. Det forspring skal GN bruge klogt. Spørgsmålet er, om de bruger det klogt nok.

Dette blog-indlæg er først bragt i en let modificeret udgave i Politiken i dag 19. september 2012.