Sex-gadgets, BNP, “tyvstjålet!”

  • by

Ugens links. Billeder fra industrialiseringens barndom, fra iPhonen og makroøkonomien, Apples nye ur og en sexet web-konference. Her er ugens links:

Klik-toris
De fleste er i jeans og T-shirt eller åbent stående skjorte, når de hotte it-folk mødes til konference. Alligevel er der dog også ofte en vis stivhed at spore. Således også til sidste uges Web Summit, der blandt andet kårede årets nye iværksætter. Stemningen blev imidlertid nærmest løssluppen, da Vibease i finalen præsenterede deres smarte personlige massageapparat: en håndtaske-designvibrator, formet til den kvindelige anatomi, som kan fjernstyres via en særlig mobil-app. (»Stort markedspotentiale«, mente juryen.)

Til par, der bare savner hinanden.


Ooops - her skulle have været en video!
Hvis du vil se den, skal du slå "statistics, marketing" cookies til.
Youtube og de andre vil nemlig have en cookie for spille.


iPhone 5 booster BNP
Når verdens største firma sender et nyt flagskibsprodukt på markedet, giver det genlyd, også i de økonomiske nøgletal. Da de seneste tre modeller af Apples iPhone – 3GS, 4 og 4S – kom på markedet, viste det sig efterfølgende, at USA’s bruttonationalprodukt konsekvent overgik forventningerne i de pågældende kvartaler med mellem 0,6 og 0,8 procentpoint. Det er ikke bevist, at de overraskende høje væksttal skyldtes Apple – men det ligner et mønster.

Denne gang spår JP Morgan, at den nye iPhone 5 alene vil trække USA’s BNP i fjerde kvartal op med 0,3 procent. Alt sammen ifølge Wall Street Journal og Business Insider, der også har fundet årsagen til det uventede hop på 9,5 procent i Kinas eksporttal for september. Gæt selv hvilken.

Rød viser, stop
Mere Apple: En eller anden hos Apple har røde ører i disse dage. Det smukke ur i den nyeste iPad-opdatering viser sig nemlig at være »tyvstjålet« – for nu at bruge det ord, Steve Jobs selv anvendte, da han kort før sin død anklagede konkurrenten Google for »slavisk at kopiere« Apples iPhone.

Det er Schweiz’ statsbaner, SBB, tyveriet er gået ud over. Eller som SBB noget mere urbant formulerede det, da de så Apples nye ur med den karakteristiske røde sekundviser: »Vi er stolte over, at dette ikoniske urdesign benyttes af en globalt succesfuld virksomhed«. Meningen var dog den samme, og i sidste uge fik Apple venligt tildelt licens, fortæller theverge.com.

Børnearbejde 1.0/2.0
Langt de fleste gadgets er ’Made in China’ og omegn. Blandt andet Apples iPhone, der produceres i stor stil af Foxconns over 1 million kinesiske samlebåndsarbejdere. Det har der været kritisk lup på efter flere selvmord og rapporter om børnearbejde.

I gamle dage fandt børnearbejdet sted hos os i Vesten. Det kan du f.eks. se hos edudemic.com på en række fantastiske billeder fra det amerikanske rigsarkiv, dateret omkring 1920, med alt for små børn og alt for store maskiner.

Denne blogpost er først bragt i Politiken i dag onsdag den 24. november 2012. Her med aktive links og enkelte andre forbedringer.