Silk Road forgår, sorte markeder består (analyse)

  • Jon Lund 

Det sorte markeds-site Silk Road blev lukket af FBI i sidste uge og den formodede bagmand anholdt. Men det varer kun kort, for fundamentet står stadig.

En fuld måned sidste år er Silk Road en del af mit liv. Hver dag er jeg inde og tjekke det store sorte netmarked. Jeg søger efter hårde stoffer. Jeg klikker og noterer pænt priser og udbud ned. Jeg gør det i embeds medfør: hjælper en kunde med at afklare hvordan narko-markedet på nettet rent faktisk fungerer. Jeg er ikke selv er ude efter at købe noget.

Idag er jeg igen forbi. ”Dette site er beslagt af FBI” står der nu med store typer på forsiden. I sidste uge lykkedes det nemlig de amerikanske myndigheder både at finde den centrale server og den formodede bagmand.

silkroadseized

“Beslaglagt! Hilsen FBI”. Sådan ca. står der på Silk Road-sitets forside idag.

Selve aktionen der leder op til lukningen er dramatisk og lyder som noget fra en film. Klokken er kvart over tre om eftermiddagen, og Ross Ulbricht, en 29-årig studerende, har netop sat sig til rette på Glen Park biblioteket i San Fransisco. Han ligner alle andre, har jeans og en rød t-shirt på. Han logger på bibliotekts net, åbner Silk Road-hjemmesiden og… bum. Seks-otte civilklædte mænd er over ham, presser ham mod vinduet. ”Det er FBI…” siger de. Ulbricht bliver arresteret og hans computer, der er i fuld indlogget tilstand og giver adgang til alt hvad der måtte være af  administrator-oplysninger, konfiskeret.

rossulbrichtgoogleplus

Ross Ulbricht, som han præstenterer sig på Google+

FBI har været på sagen længe. I to år har de opereret flere forskellige profiler på Silk Road. De har handlet over 100 gange. De har købt stoffer for at samle beviser.

Min vej til Silk Road
Det er ikke let for mig at komme på Silk Road, da jeg selv første gang logger ind i september 2012. Min almindelige browser dur ikke. Sitet kører nemlig ikke på det almindelige internet-system, men på et særlige netværk af ”Onion”-routere, der anonymiserer al trakken, så ingen ved hvem du som bruger er – eller hvad du laver. ”Tor” hedder netværket og for at komme på det, kræves der en særlig Tor browser. Den downloader jeg, og derefter går alting smertefrit, om end væsentligt langsommere end på det normale net.

Jeg har hørt om Tor før. Men da mest som et system, der gør det muligt for dissidenter og demokrati-forkæmpere at bruge nettet uden at magthaverne kan gribe ind. Altså som demokrati-fremmende redskab.

Men det er ikke kun systemkritere der kan bruge anonymitetens slør. Det kan kriminielle også. Og det er det de gør på Silk Road: bruger Tor til at skabe det perfekte sorte marked, hvor du med garanti ikke kan opdages, fordi ingen ved hvem du er.

Hemmelig valuta
Men Silk Roads mummespil stopper ikke her. Også den møntfod du handler med er alternativ. Ingen dollars eller kroner her. Alting købes med Bitcoins. En særlig valuta, som i modsætning til alle andre valutaer ikke har hverken et land eller en nationalbank i ryggen.

I kølvandet på finanskrisen, der i væsentligt omfang var affødt af et bank- og pengeskabelses-system, der var ude af kontrol, har bitcoins og andre alternative valutaer været i vælten. I Silk Road-sammenhænge er det dog ikke denne mere ideologiske dimension, der har drevet værket. Her er det vigtige, at bitcoins er totalt anonyme. Når du betaler med bitcoins over nettet kan ingen se hvem du i virkeligheden er. I stedet for banker er bitcoins nemlig baseret på computeralgoritmer, der er spredt over hele nettet i et sindrigt system af krypteringsnøgler.

Anklageskriften mod Ross Ulbricht er langt og omfattende. Han er anklaget for at være manden bag Silk Road, hvor der de sidste halvandet år menes at være omsat for over 1,2 milliarder dollars. Heraf menes de 80 millioner dollars at være røget i Ulbrichts egen lomme.

Det er hovedsageligt narko-handel, som den jeg researchede, der har genereret den store omsætning. Men ikke kun: På Silk Road har du også kunnet købe hacker-ydelser og våben og alle mulige andre ting, som folk har haft lyst til at handle i ly for nyfigne blikke.

Silkroadforside

Silk Road sitet, som det så ud da jeg selv browsede løs for et år siden. Bemærk de mange forskellige kategorier af varer i menuen til venstre. Og mit brugernavn i toppen, det kryptiske “S1lkr0adus3r”.

RIP, Silk Road
Silk Road er lukket nu. Et narkomarked er nede og tak for det. Så længe det varer. Tor-netværket er nemlig tilsyneladende intakt. Efter alt at dømme var det menneskelige fejl, og ikke smart kontra-hackeri, der blev Ulbrichts og Silk Roads endeligt.

Også bitcoin-valutaen ser ud til at klare sig. Nyheden om Silk Road-beslaglæggelsen fik godt nok kursen til at styrtdykke fra 137 til 112 dollars. Men kun kortvarigt. Allerede dagen efter var den oppe igen.

Imens kan vi se frem til en underholdende retsag mod Ulbricht. Udover narkohandel og hæleri og organisering af sortbørs-aktivitet byder anklageskriftet også på andre artigheder. F.eks. at Ulbricht skulle have både bestilt og betalt et lejemord. Hos en lejemorder, fundet på Silk Road selv. Men det er en anden historie.

1 tanke om “Silk Road forgår, sorte markeder består (analyse)”

  1. Pingback: Jon Lund » Blog Archive » FBI får penge og knubrede ord med bitcoin

Der er lukket for kommentarer.