Smag med næsen og andre historier

  • by

Ugens links: En ny karaffel opløser mad til dampe du indånder med sugerør. Outsourcingbølgen er på retur – men når produktionen vender hjem, er det i form af robotter. Og så står tidens trends i internettets tegn. Læs med i denne uges håndplukkede historier fra det store net.

Smag med næsen
‘Hvordan ønsker De deres tarte tatin: flydende, frosset eller fordampet?’. Engang gav den slags spørgsmål ingen mening. Men efter et tiår med først det molekylære og senere det nye nordiske køkken kan du ikke bare bestille, men også selv frembringe æbletærter i f.eks. gasform. Coolest-gadgets.com fortæller således om Le Whaf, en funky karaffel, der omdanner maden til skyform, hvorefter du indånder den med et særligt sugerør. Bare hæld lidt æbletærte-essens – eller måske en whisky – i, og aktiver de piezoelektriske krystaller, der driver karaflens ultralydsværk, så bølger smagen frem. Hvert hiv koster en enkelt kalorie, karaflen selv 129 €. (Læs også gerne hos ecodesign.com)

Ud og hjem igen
General Electrics (GE) GeoSpring Hybrid-vandvarmer er både energivenlig og – som det første af GE’s produkter i lang, lang tid – produceret i Louisville, Kentucky, USA. Ikke i Kina.

Selv om arbejdslønnen er højere, har det vist sig at være en god forretning for GE: Materialeomkostningerne og antallet af arbejdstimer er faldet, kvalitet og energivenlighed steget, hvilket igen skyldes den meget bedre føling, GE fik med produktionen, da firmaet igen fik den helt tæt på kroppen. Apple og WhirlPool med flere er på samme kurs i et opgør med 20 års kortsigtet outsourcing-filosofi, fortæller Forbes. Nu skal produktionen hjem igen.

Robotternes herre
Ligesom alt andet bliver robotter også hele tiden smartere og smartere. Den udvikling er i sig selv med til at hive produktion tilbage til os i Vesten, for jo færre mandetimer der er brug for ved samlebåndene, jo mindre fordel har asiaterne af deres billige arbejdskraft.

Skal danskere have job i fremtiden, kan det derfor meget vel blive som robotkontrollører af den ene eller anden slags. Spørgsmålet er, om vi er uddannet godt nok til det. Det er amerikanerne nemlig ikke, hvis man skal tro New York Times og Googles topchef Eric Schmidt, der efterlyser en ny massiv uddannelsesindsats. Måske er vi danskere bedre stillet der. Måske skulle vi også til at oppe os.

Hvad er lydmuren?
Forleden kom Google med sine årlige hitlister. I kategorien ‘Hvad er’ handlede de fem hurtigst voksende søgninger på eller under overfladen om internettet selv. Det kalder på svar: Wordfeud (nr. 5) er Scrabble til smartphones. Sopa og Acta (nr. 4 og 2) er to heftigt kritiserede internationale antipirat-regelsæt, Movember (nr. 3) en moustache-båret prostatakræft-kampagne. Lydmuren (nr. 1) er den grænse, Felix Baumgartner gennembrød, da han fulgt af det ganske internet hoppede ud fra kanten af stratosfæren.

Denne blogpost optrådte først i den trykte udgave af Politiken den 19 december 2012. Her i en let forbedret udgave.