Lund på nettet: Røst fra Graven

  • Jon Lund 

Fortvivl ikke hvis du får mail fra dine afdøde kære – det er bare Google der spøger. Selv hvis du mister begge hænder er der stadig hjælp at hente fra din iPhone. Bitcoins er facinerende men også en tvivlsom investering. Og så har du værsgo ikke at Google! Sådan lyder indgangsbønnen til ugens link – håndplukket og rettet til.

Røst fra graven
“Kære skat, jeg er død. Her er alle mine mails og billeder. Pas godt på dem”. Sådan en mail har jeg lige skrevet. Nu ligger den klar til at blive sendt til mine kære, når jeg ikke længere er på denne jord.

Mailen er skrevet i Googles nye “inaktive konto”-manager, som jeg først læste om hos Wired, og som i fire skridt lader dig fortælle, hvad der skal ske, med alt det Google har gemt for dig, mens du levede. Det er hårdt, fordi beskeden vil blive dine allersidste ord. Derfor skal du formulere dem med omtanke.

Med sikker hånd
Det er ikke bare efterlivet digitaliseringen spiser sig ind på. Også i det rigtige står for skud. Det kan Jason Koger i bogstavelig forstand skrive under på. Han er den første i verden, der har fået begge hænder amputeret og erstattet med proteser, hvor både fingre og håndled er fuldt kontrollerbare og som styres med en smartphone. Dvs. langt hen ad vejen styrer hånden sig selv – det smartphonen hjælper med, er særligt avancerede håndstillinger.

Jason Kogers håndarbejde er imponerende og giver et fint indblik i, hvor udflydende skellet mellem menneske og maskine er i dag. Se selv med hos CNN.

In bits we trust
Den er smart, men gør os også uhørt sårbare, den der digitalisering: I sidste uge lagde to danskere NemID ned i syv timer. For en halvtredser kunne de købe slagkraft nok på nettet til at lamme serveren bag, fortæller Version2. Ca. samtidig gennemlevede den virtuelle møntfod Bitcoin ekstreme kursudsving (fra ca. 260 til ca. 80 dollar på to dage) fordi centrale servere – kan du læse hos Techcrunch – også her blev overanstrengt. Og en tysk hacker demonstrede, som Venturebeat fortalte, hvordan han kunne overtage kommunikationen mellem kontroltårn og fly. Jeg tænker: måske er det kun et spørgsmål om tid, før alting er hacket. Gåsehud.

Ikke “ugooglebart”
Siden 2011 har verbet “at google” været officielt dansk. I december gik svenskerne skridtet videre og optop ordet “ogooglebar” – i betydningen “som inte går att hitta på webben med en sökmotor” – på listen over nye svenske ord.

Det skulle de ikke have gjort. Google er et varemærke og det skal fremgå, lød det fra søgegiganten. Nej det skal ikke, replicerede det svenske Språkrådet. “Vill vi ha ogooglebar i språket så ska vi använda ordet och det är vår användning som avgör betydelsen – inget multinationellt företag med påtryckningsmedel. Ordet är fritt!”, proklamerede Spåkrådets chef Ann Cederberg på rådets blog og fjernede “ogooglebar” fra listen igen i protest. Godt talt!

Denne blogpost er skrevet som det faste ugentlige “Lund på nettet”-element i Politiken og bragt her den 17. april 2013.