Ugens links: Ben, myrer, boller, tweets

  • Jon Lund 

Tænk hvis hospitalet kunne slukke for dine ben, hvis du ikke betaler. Uhyggelig tanke, som Cory Doctorow forfølger. Internettet – eller ihvertfald grundtrækket i TCP-IP-protokollen er millioner af år gammelt og opfundet af de røde myrer. Norsk tankstation sælger 1,3 million boller om året. Twitter flakser lystigt videre. Læs fire af ugens links, udvalgt og nænsomt perspektiveret.

Hvem ejer dit ben?
I gamle dage havde vi forskellige slags maskiner: biler, køleskabe, videoafspillere, telefoner. I dag har vi computere i forskellige bokse. Biler er computere, vi putter vores kroppe ind i – pacemakere og høreapparater er computere, vi putter vi ind i vores krop.

Det kalder på et perspektivskift. Når en hacker kan trænge ind i alt – ikke bare din mobil, tablet eller computer – bliver it-sikkerhed pludselig meget vigtigere. Og tanken om, at privathospitalet kan slukke dit proteseben, hvis du ikke betaler afdraget, giver voldsom aktualitet til spørgsmålet om, hvem der bestemmer over en computer: ejeren eller brugeren.

Det er blandt emnerne i Cory Doctorows tale ’The coming civil war over general purpose computing’ på BoingBoing. Hør den.

Myrer opfandt nettet
Når du taster ’politiken.dk’ i din browser, sender du et signal til Politikens webserver, der finder forsiden frem, skærer den i tusind stykker og sender dem tilbage mod dig. Hver bid kringler sig vej gennem nettet, og hver gang de finder en glat og hurtig passage, sender de en o.k.-besked tilbage: Send flere bits! Når alle bidderne er fremme, samles de og vises på din skærm.

Alt det kan du takke TCP-IP-protokollen, der blev opfundet i 1970’erne, for. Eller måske … røde myrer. I hvert fald viser det sig, at protokollens centrale algoritme er næsten præcis den samme, som den andre forskere bruger, når de skal forklare, de røde myrespejderes adfærd, når de er ude og lede efter mad, fortæller Stanford University.

’Bolleland’ hitter
På E6 små 100 km nord for Oslo ligger Norges ’bolleland’, Statoil-tanken Espa. Her bliver alle kunder nødet til at købe tankens særlige boller. Og de, der selv beder om en, bliver spurgt, om de ikke vil have flere. Det har givet pote. Sidste år solgte Espa-tanken 1,3 millioner boller, og i år er målet højere, fortæller nyhedssitet e24.no. Det er så mange, at Espa-tanken ikke selv kan følge med og har outsourcet produktionen til en rigtig bager.

Godt at høre i en tid, hvor intelligente computerstyrede ovne, der kan bage uden bageruddannelse, ellers har taget stort set alle tankstationer og kiosker med storm.

Twitter flakser stadig opad
Twitter er som en humlebi, der for længst burde være tvunget ned af presset fra Facebook, men alligevel flakser lystigt videre. Overskrift.dk fortæller, at der i maj var næsten 78.000 aktive danske Twitter-konti. I slutningen af 2011 var tallet 55.000 og året før 28.000.

Jeg bruger Twitter som notesbog: Når jeg falder over et sjovt link, tweeter jeg om det. En gang om ugen samler jeg op og vælger fire ud til denne spalte. Vil du se alle de historier, jeg ikke får plads til – og har du lyst til at kigge mig over skulderen? Følg mig på Twitter, hvor jeg går under navnet @jonlund.

Denne blogpost er oprindeligt skrevet til og bragt i Politiken i dag onsdag den 5. september 2012. Her med aktive links og enkelte andre forbedringer.