Ugens links: Byg og print en dukke

MakieLab printer dukker on-demand, mens Harvard-forskere bygger med atomer. Din egen sorte boks i bilen kan spare big time på benzinen og Spotify har vokseværk. Tag en tur med på nettet.

70.000 dukker
I forrige uge tegnede, hvad man må formode er en skønsom blanding af nørder og små piger tilsammen 70.000 dukker. Det skete, ifølge Techcrunch, da MakieLabs nye iPad-app, hvor du selv kan vælge alt fra hovedfacon til håndtaske, så dagens lys.

makie

Appen er gratis, men er du tilfreds med resultatet, kan du klikke på en knap, hvorefter din præcise dukke bliver printet ud i 3D, håndmalet, klædt på og sendt til dig med posten sammen med en faktura, der let ender på en lille tusse. Til gavn for blandt andet danske Sunstone Capital, en af investorerne bag.

Byg med atomer
For 50 år siden var der omkring 16 transistorer i en computerchip. I dag er der op til 5 milliarder; hver af dem fylder omkring 22 nanometer — ca. som 50 brintatomer — og de er sat i sirlig rækkefølge. Hemmeligheden ligger desværre ikke i ekstremt fingernemme ingeniører, men i kemi, og på Harvard Universitys hjemmeside kan du på en 1 minut og 53 sekunder lang video se, hvordan forskere med en ny metode kan blande dna-stumper sammen og få dem til at samle sig i klodser med de fineste mønstre ‘indgraveret’ på overfladen. Samme metode næste generation af tre-dimensionelle atom-transistorer kan bygges af. Ren, men avanceret, lego.

Sort boks til bilen
Du sparer op til 30 procent på benzin, hvis du accelererer og bremser pænt og holder dig under 110 km/t., og har du svært ved det, kan du få hjælp af diskrete bip fra Automatic Link, en lille æske på størrelse med en tændstik-æske, som sættes i din bils ODB-stik.

Dimsen kan blandt andet også hjælpe dig med at finde tilbage til din parkerede bil og er endnu en lille brik til det the internet of things, vores liv i stadig højere grad udspiller sig i. Koster 69,95 dollar (men fungerer kun sammen med din smartphone, så sådan en skal du også have) og leveres fra maj — i hvert fald i USA. Læs og se video hos Engadget.

Millioner betaler
Hos svenske Spotify kan du lytte til stort set al musik i hele verden, helt gratis og helt lovligt, hvis du kan leve med en reklameafbrydelse i ny og næ. Vil du slippe for dem, og vil du også gerne kunne spille med din tablet eller smartphone, koster det 100 kroner om måneden. Det er der nu over 6 millioner, der gør, den ene million er kommet til siden december, skriver cnet.

Succesen skyldes blandt andet, at Spofity-musikken er bundet op på Facebook, hvor musikdeling er hot. Hvor hot, kan du læse hos Venturebeat: 40 milliarder gange har Spotify og andre fået Facebookbrugere til at gøre reklame for sig selv.

Denne blogpost er en let udvidet udgave af klumme først bragt i Politiken den 20. marts 2013.