Ugens links: Flyvende rester af bilvrag censureret

Denne gang med flyvende racerbil-vragdele, censur på youtube, pirater i asyl og batteriopladere på et atoms tykkelse.

Pirater i asyl
Har du lyst til at se film på nettet, men ikke lyst til at betale, viser svenske The Pirate Bay gerne vej til nærmeste lovlige eller ulovlige download. Tjenesten er godt nok dømt ulovlig ved domstole i både Danmark, Sverige og en række andre lande, men piraterne har hidtil været gemt bag de servere, som det lovlige svenske Piratpartis hjemmeside ligger på, hvorfor myndighederne ikke har kunnet kræve piratsitet lukket uden samtidig at lukke munden på et politiske parti. I sidste uge kappede piratparti og -tjeneste imidertid tøjlerne, fortæller svt.se, men heldigvis for Pirate Bay har piratpartier i Norge og Katalonien nu overtaget det politiske asyl, så det hele kan snurre videre i både syd og nord.

Spyt i bøssen
Vil du vide mere om The Pirate Bay historien kan jeg anbefale den spritnye dokumentarfilm “The Pirate Bay – Away From Keyboard”. Filmen udmærker sig blandt andet ved at være både gratis og betalt: instruktøren Simon Klose har lagt hele molevitten på Youtube, hvor den i skrivende stund har trukket lidt over 1,5 million ihvertfald delvise visninger til en pris på nul kroner. Men du kan også se filmen ovre på dens egen hjemmeside og her koster det 10 $, hvilket indtil videre har indbragt næsten 40.000 $. Og før produktionen overhovedet startede, samlede Klose 50.000 $ ind på crowdfunding-sitet Kickstarter.

Away from keyboard – eller bare: AFK – er i øvrigt en betegnelse for det man laver, når man ikke sidder foran computerskærmen. Det, som anklagerne i retten kaldte IRL (“In Real Life”). Men IRL er et skidt begreb, mener folkene bag Pirate Bay, for hvem siger virkeligheden er mindre “real” i computerland, som det fint forklares i en replikudveksling i filmen.

Vilde videoer
En af tidens latente konflikter, som hele pirat-diskussionen også er en udløber af, er den mellem ophavsret og ytringsfrihed. Forleden brød den igen ud efter at arrangøren af racerbilsløbet DRIVE4COPD 300 NASCAR trak copyright-kortet og fik Youtube til at fjerne en video, der viste hvordan det massesammenstød, der i den officielle version emmer af katastrofe-æstetik, set fra tilskuerpladserne var et mareridt af flyvende bilrester, der sårede 28 mænd, kvinder og børn. Efter et døgns heftig mediekritik vurderede Youtube dog at arrangør-klagen alligevel ikke holdt og videoen kom online igen, og ytringsfriheden vandt – i denne spektakulære sag – et knebent point. Læst og set hos Washington Post.

Opladning: fem sekunder
Dagens batteriteknologi udgør den største hæmsko for disse års udvikling af megatrends som “the internet of things” (at alting kommer på nettet) og “wearable computing” (også dit tøj). Derfor skal der lyde et højt huraa for Richard Kaner fra University of California, der har opfundet en oplader, der kan fremstilles med en DVD-brænder og som på bare fem sekunder kan tanke din iphone  eller – selvom det nok tager lidt længere tid – din elbil op. Hemmeligheden hedder graphene, et et-atom tykt og super-super-ledende vidundermateriale, fortæller mailonline.

Denne blogpost har først været bragt som “Lund på nettet” i Politiken, den 6. marts 2013.