Ugens links: punktnedslag i den mobile revolution

  • by

Ugens links: Den store mobile revolution kommer først, når mobilerne ikke længere er mobiler. Sådan skriver jeg her. For at illustrere pointen er her fire brand-aktuelle punktnedslag i de sidste par ugers nyheder.

Ups, Zuck
Mellem jul og nytår kunne alle på nettet forlyste sig over et julekøkkenbillede med Facebook-konge Mark Zuckerberg og storgrinende familie. Taget og lagt på Facebook af storesøster Randi, i hvad hun troede var en opdatering, der kun kunne ses af vennerne. Billedet var dog ikke mere privat, end at alle, der var venner med personerne på billedet, også fik det frem på deres skærme, og fluks var det over det hele, fortæller Forbes. Det er ikke kun Zuckerberg-familien, der har problemer med at styre, hvem der kan se hvad på nettet, og ironisk nok var det, som Zuck & co. morede sig over på billedet, Facebooks nye billedtjeneste, der netop for at sikre mod fremmede øjne sletter billeder, så snart de er blevet set.

Batteri i øret
Batterier er for store, bliver for hurtigt flade og hæmmer i det hele taget udviklingen af nye, små og bærbare apparater. Derfor er det oplagt at se sig om efter alternativer – for eksempel i din krop, der ret beset er et kæmpe selvkørende kraftværk. Det er lige, hvad forskere fra MIT – Massachusetts Institute of Technology – har gjort: Med en lillebitte ladestation og et par ledninger er det lykkedes dem at samle strøm fra det lille biologiske ørebatteri, der normalt leverer strøm til at oversætte lydbølger til hjernesignaler. Ikke meget, men nok til at sende trådløse beskeder til omverdenen – uden at hørelsen af den grund blev nedsat. Desværre er det indtil videre kun marsvinene i MIT’s 8laboratorier, der har glæde af den ny teknologi.

Ind i computeren
Høreapparater er, som jeg bemærker i denne uges analyse, computere, du putter ind i kroppen. På samme måde er »biler computere, du putter din krop ind i«, som Cory Doctorow har sagt det. Det sidste kan Toyota og Audi tale med om. I denne uge fremviser de – ifølge Wall Street Journal – deres bud på selvkørende, førerløse biler. Kraftigt inspireret af Google, der allerede har testkørt flere hundredtusinde kilometer på de amerikanske veje med deres bud på genren: bil + afstandsføler + kamera + radar + laser + en hulens masse elektronik. Og lobbyet ny førerløs trafiklovgivning igennem i Nevada.

Øjet styrer
Jo mindre en knap bliver, jo mere bøvlet er det at ramme den med fingrene. Det er blandt andet derfor, at stemmestyring stormer frem både i Googles og Apples mobilsystemer. Øjenstyring er ikke helt så langt fremme, men det er den hest, danske The Eye Tribe satser på, fortæller version2.dk. Her er ’klik’ erstattet med ’kig’ – og det så godt, at de nu har fået 15 millioner fra højteknologifonden til deres eksporteventyr.

Denne blogpost optrådte først i den trykte udgave af Politiken den 9. januar 2013. Her i en let forbedret udgave.