Helles nye Facebook-våben

 • by

(Først bragt på kommunikationsforum.dk i en let redigeret version. Her den originale analyse)

I løbet af de næste par dage vil en helt ny type status-opdateringer begynde at brede sig på Facebook. “Svend stemte 55 dørklokker for Socialdemokraterne nær Vesterbro Torv, Århus”, “Otto er blevet frivillig for Yildiz Akdogan”, eller “Birthe har lavet en folder for Christine Antorini” vil det f.eks. lyde. Ihvertfald hvis Socialdemokraterne får held med den nye Facebook-app, som de i disse timer er ved at lægge sidste hånd på.

Aktivér vælgerne i virkeligheden
Hvis Socialdemokraterne virkeligt får held med deres nye baby, stopper bolden ikke her. For app’en, som dine Socialdemokratiske venner snart vil begynde at statusopdatere fra, vil mere end blot at sprede politiske sympatier rundt i den digitale social-sfære: App’en vil have dine Socialdemokratiske venner til at blive aktive også i den virkelige verdens valgkamp.

Aktive støtter er nemlig det bedste kampagnevåben du kan opdrive, mener de Socialdemokratiske kampagne-smede og citerer “almindelig politisk netværksteori” for at hver person har omkring 20 mennesker i sit nærmeste netværk, som han eller hun kan påvirke til at stemme som sig selv, uanset deres forudgående politiske obervans.

Kan fordoble stemmetal
Alene i den troende inderkreds af Socialdemokratiske partimedlemmer, er der ca 45.000 der ikke normalt er aktive i valgkampen. Hvis de alle aktiveres, og hver af dem ville skaffe 20 nye stemmer, ville det i sig selv være nok til at fordoble det socialdemokratiske stemmetal (der i 2007 androg 881.037) overnight. Regnestykket illustrerer potentialet. Og det viser at væsentligt mindre end gange-20 viral effekt kan gøre det, hvis ellers mobiliseringen virker ordentligt.

Mest gennemførte net-sociale tiltag til dato
Nu er det jo som bekendt svært at spå, så 1000 $ spørgsmålet – “virker det?” – må få lov og stå og blafre i vinden et par måneder endnu. Men at dømme ud fra den en times gennemgang jeg fik i forgårs, er der gode chancer for det. Faktisk vil jeg sige, at hvis en social mediesatsning overhovedet har muligheden for at lykkes, så er det denne. Det er kort sagt en af de mest professionelle og gennemførte Facebook fremstød jeg har set. Både af de politiske og kommercielle af slagsen.

Rent koncept
“Deltag i Facebook-valgkampen og hjælp os med at vælte regeringen” Sådan lyder indgangsbønnen til den nye side. Den toner rent flag: 1. det her er for Socialdemokrater, 2. det er et sted hvor du selv skal bidrage og 3. det handler om en fælles sag: at vinde valget. God retorik, der indskriver brugeren i et fælleskab med et klart projekt og et klart mål. En politiske grundide, som går rent ind hos de slumrende Socialdemokratiske partimedlemmer, app’en først og fremmest er lavet til.

Indgangsbønnen er også en god varebeskrivelse. For det er det app’en handler om: den giver brugeren et vifte af muligheder for at være med. Klik videre hvis du gerne selv vil bidrage. Vi gør det så let for dig som muligt. Og den vidner om et godt konceptarbejde. App’en virker afklaret med sig selv. Så langt, så godt.

Forsiden af den ny S-Facebook app

Socialdemokraternes nye Facebook-app. Sådan så forsiden ud i forgårs med Testindhold. Villy er formentligt væk når den endelige version går live.

Hvad er du til?
Nu skal de gode hensigter omsættes til handling – og der skal være noget for enhver; mange åbninger, så så få som muligt tabes på gulvet. Det klarer app’en også fint.

Nogle af de ting app’en vil have dig til, er lige til, og kræver ikke den store indsats. F.eks. kan du lave dit eget “Stem S-profilbillede” som tilføjer en lille reklamebjælke til et eksisterende billede fra dit profilbilled-album. På på den måde signalerer du hvor du står partimæssigt. Fra den lette involveringsgenre kan du også se arrangements-kalenderen og melde dig til events – eller bare se, like eller evt. dele videoer på sidens videogalleri. Eller uploade din egen. (Faktisk uploader du slet ikke videoen til selve app’en. Du deler en video ved at poste et link til videoen på Youtube, Yahoo Video, Facebook eller Vimeo f.eks. På den måde bliver app’en en videomappe der samler S-valgkamps-relevante videoer fra hele nettet. Smart.)

Bliv frivillig funktionen

Bliv frivillig. Uforpligtende – og blanko-check på samme tid.

Er du til lidt mere, kan du surfe dine lokale kandidaer igennem og melde dig som frivillig hos en af dem. Det er sådan lidt på samme tid uforpligtende og blanko-check-agtigt over det: uforpligtende for den tøvende, fordi man ikke binder sig til andet end at blive ringet op og tale om muligheder. Blanko-check for den der vil all-in og faktisk gerne vil give en enkelt kandidat fuld opbakning.

Lav din egen folder
En af de mest fremtrædende ting du kan gøre med app’en er at lave din egen folder. Dvs.: lave din egen PDF, som du kan skrive ud og/eller dele rundt. Lav-en-folder lader dig vælge den kandidat, du vil promovere, skrive en anbefaling af ham/hende og udvælge tre ud af 15 foruddefinerede mærkesager, du synes er de vigtigste. Så trykker du generer, og ud kommer en folder, med blandt andet dig, dit facebook-profilbillede og din anbefaling som afsender og en billedfrise med den pågældende kandidats facebook-støtter. Resultatet er flot og med et fint personligt – og socialt – touch.

Lav en folder funktion

1-2-3. Sådan laver du en prof og personlig folder i et snuptag.

En enkelt ting jeg ikke helt kan overskue er hvordan “forfatterens” eget valg af mærkesager sammensat med en enkelt kandidat fungerer i praksis. Hvad hvis mærkesagerne ikke rigtigt er kandidatens? Tanken er, at det ikke er kandidatens folder, men din folder. Men måske kan det komme til at give mislyde i praksis.

… eller stem nogen dørklokker
App’ens anden højtprofilerede greb i den politiske kampagne-værktøjskasse lanceres under “Gå dør-til-dør”-mærkatet. Tanken er her at du, hvis du har været ude og dele brochurer ud i dit nabo-lag, bagefter går ind her og fortæller hvor har du gået, hvor mange dørklokker har du stemt, og tagger dem du evt. har gået sammen med. Når du har gjort det, markeres det på et Google-kort hvor dine venners bedrifter også er markeret. Resultatet er altså et socialt kort som viser hvor du og dine venner har gået.

Fortæl hvor du har været - dør til dør

Her kan du se hvor du og vennerne har stemt dørklokker. Men ikke hvor andre kandidaters støtter har gået. Eller hvilke husnumre de har besøgt.

Ideen er umiddelbart god. Og kort der er mashet op med data vækker altid ihvertfald min nysgerrighed.

Alligevel er jeg ikke helt overbevist om udførelsen. For når det kun er vennerne du kan se, giver funktionen ikke noget samlet overblik over hvor der faktisk mangler at blive stemt dørklokker. Du risikerer at banke på en masse steder, der allerede har haft besøg, mens andre aldrig ser skyggen af en S-støtte. Hvilket forstærkes af, at man heller ikke fortæller app’en præcist hvilke husnumre man har gået. Kun startpositionen.

Særligt når man tænker på de avancerede geografiske informations-systemer den Socialdemokratiske kampagne ellers bruger på at finde ud af præcist hvor dørklokkerne skal stemmes, virker app’en lidt tynd i det. Som om denne her feature er mere form end indhold. Og den slags er no-go, lidt at tage brugerne, der trofast bruger tid på at dokumentere deres aktiviteter, ved næsen. Det kan give bagslag.

Wall of fame
Socialdemokraternes app lever først og fremmest som værktøj til faktisk at gøre en forskel i valgkampen. Men selv den mest idealistiske kan blive svag i koderne eller bare komme lidt fra det hele i en travl hverdag. Derfor har app’en taget et eget intra-socialt greb i brug: alle aktiviteter indgår i et stort point-system og brugerne kan hele tiden følge hvem der yder mest for den gode sag på apps’ens “wall of fame”. Og altså særligt hvor man selv ligger på listen. Både den globale liste af alle aktive brugere overhovedet – og listen over dine venner. I tillæg hertil har de enkelte kandidater lister over hvordan deres støtter performer på deres FB-sider. Og så er der præmier til de bedste.

Wall of fame

Her er de mest aktive støtter. Motivation og styringsredskab i eet.

Også her rammer app’en rigtigt og giver de enkelte kandidater et stærkt redskab til at motivere egen kampagnegruppe. Der er jo en grund til at virksomheder som McD kårer månedens medarbejder. Det er fordi det virker.

Fås også som faneblad

Hele app’en som den har været vist herover virker ved, at du går ind på en særlig (og fortsat hemmelig) side på Facebook. Sådan noget i stil med apps.facebook.com/socialdemokraternesnyeapp. Du skal ikke indstallere noget – men sige ja til at applikationen må tilgå dine profil-data mv.

På de enkelte kandidaters facebook-sider lever app’en dog også. Her er det som det faneblad, man havner på som default, når man går til kandidatens side. En prominent placering.

App på faneblad

App’en fås også som faneblad. Her en dummy fra Christine Antorinis egen FB-side.

Det er smart. Og det er det af flere grunde: for det første fordi det selvsagt booster spredningen af app’en. Den automatiske udrulning af faneblade gør det ud for seedning af app’en i hvad der må antages at være yderst frugtbar jord. Den anden grund, og den er virkeligt vigtig, er, at app’en forankres hos de kandidater, som i praksis er valgkampens altoverskyggende krumtap. Hvis app’en bare levede som en parti-service ville det aldrig nå rigtigt ud. Men hvis det lykkes at få kandidaterne til at tage den til sig, er dens lykke gjort.

Off-line support
Det er her app’en skal stå sin virkelige prøve: hvor god er den enkelte kandidat i praksis til at bruge den? Kan han finde ud af at vende – hurtigt – tilbage til dem der måtte melde sig som hans frivillige på app’en? Har han en kampagnekontor med frisk kaffe og printere til at udskrive foldere med der er åbent sådan 24/7-agtigt? Får han alle de frivillige han kender til aktivt at bruge app’en så den når momentum? Spørgsmål, der ikke kan besvares ved at se på screendumps. Her er det organisatorisk opbakning og udrulning – og kandidat-træning – det handler om.

Hvor meget kan app’en flytte?
Socialdemokraternes app trækker klare tråde tilbage til Obamas 2008 valgkampagne, hvor det som bekendt lykkedes at bruge de sociale medier til netop at mobilisere – og gøre det i et hidtil uset omfang – med blandt andet to millioner aktive profiler på mybarackobama.com til følge. Og den gør det overbevisende.

Men spørger man den politologiske fagkundskab vækker “alle har 20 de kan overbevise”-tesen ikke umiddelbart genklang. De peger på at både parti-organisation og valgsystem er helt anderledes i USA end herhjemme. Derovre er den permanente partiorganisation meget svagere end herhjemme, men blusser traditionelt op og får liv når valget nærmer sig. Derovre er stemmeprocenten – og vælgerregistreringen – normalt meget lav. Herhjemme er den meget høj.

Sagkundskaben peger også på, at undersøgelser af kommunalvalget i 2009 viste at Facebook-aktive kandidater alt andet lige flyttede 1,2 procent af stemmerne. Men det var kun internt på partilisten det virkede – Facebook duede ikke som middel til at kapre stemmer fra de andre partier.

Omvendt er der rent faktisk mange tvivlere, der ikke har besluttet endeligt hvilket parti deres kryds skal sættes ved. Måske 20 procent . Måske flere.

Og kommunal-valgs-undersøgelsen handlede kun om kandidaternes eget facebook-brug. Ikke om de fik aktiveret deres støtter til selv at være aktive og bakke op. Og slet ikke om avancerede mobiliseringsmaskiner, som den Socialdemokraternes her er barslet med.

Som eksperiment er S applikationen derfor vanvittigt spændende. Og har gode ods for at lykkes.

2 thoughts on “Helles nye Facebook-våben”

 1. Det som problemet er at der ikke er nogen grund til at stemme Socialdemokraterne eller noget som helst andet parti. Det eneste det handler om er at tælle til 90.
  Det som er Socialdemokraternes ide er drømmen om regerings magten.
  Vælgernes ønske er indflydelse (eller en illusion om indflydelse). Hvorfor laver I ikke bare en sådan illusion?

 2. Hej Jon.

  Tak for en flot anmeldelse og et par gode kritikpunkter. Som Mikael Lemberg fra KOMFO vist allerede har skrevet et par steder, så sidder i hvert fald mindst et af dine kritikpunkter lige i skabet. Det giver ikke mening at lave en Dør-til-dør-indrapporterings-funktion, hvor man kun kan se sine venners indrapporteringer. Det er for defensivt.

  Derfor er vi blevet enige med KOMFO om, at de åbner funktionen, så man kan se alle indtastninger i sektionen og ikke bare sine venners. Det kommer ikke med i vores lancering søndag, men det vil være tilgængeligt inden for de første par uger.

  Mht. det organisatoriske bag og hele diskussionen om kandidaterne kan løfte opgaven ude i “det virkelige liv”, er vi meget fortrøstningsfulde – både fordi vores organisation igennem de seneste par år er blevet trimmet til “permanent kampagne” jf. http://www.kommunikationsforum.dk/artikler/graesroedderne-er-kampagnen og fordi vores kandidater/folketingsmedlemmer tidligere har vist, at de forstår, at det politiske arbejde også er en samtale med virkelige mennesker, selvom der er en skærm imellem – senest fra chat fra folketingssalen: http://larsjakobsen.urbanblog.dk/2010/06/03/facebook-i-folketingssalen-styrker-demokratiet-og-ytringsfriheden/

  Benjamin, Webredaktør, Socialdemokraterne

Comments are closed.